1. liga

Kdo mě zná tak ví, že nejsem moc gólovej, směje se nejlepší útočník 1. Ligy Kovářík

Okénko redakce hokejbal.cz do nejlepších individuálních výkonů v podzimní části 1. Ligy končí vyhlášením nejlepšího útočníka. Tím se stal teprve jednadvacetiletý útočník Dobřan Jan Kovářík, jenž stanul na 2. místě produktivity a na děleném 1. místě střeleckých statistik podzimní části.

Rychlonohý forvard s instinktem zabijáka navíc v několika duelech nastoupil i za extraligový Rakovník, v němž se okamžitě zařadil mezi největší tahouny týmu. „Spokojenost je obrovská, určitě jsem nepočítal, že by mi to takhle střílelo. Každý, kdo mě zná tak ví, že nejsem moc gólovej,“ prozrazuje v rozhovoru neustále dobře naladěný Kovářík.

Hru máme hodně založenou na útočné síle

Podzimní část jste s Dobřany zakončili na 3. místě se ziskem 21 bodů z 10 odehraných duelů a ztrátou pouhých tří bodů na vedoucí Prachatice. Panuje tak s výkony na podzim spokojenost?

Spokojenost panuje, kde by nepanovala dobrá nálada, kdyby váš tým byl takhle vysoko (usmívá se). Vždycky je ale na čem pracovat, my se určitě zaměříme na kombinaci, aby to bylo zápas co zápas lepší.

Na podzim jste společně s Prachaticemi nastříleli nejvíce branek (42)! Je právě útočná síla vaší doménou?

Tak my to máme teď hodně založené na útočné síle. Takže jedině dobře, že to tam zatím takhle padá. Doufám, že nám to bude vycházet i na jaře.

Vy osobně jste téměř ovládl kanadské bodování druhé nejvyšší soutěže s 16 body za 9 tref do černého a 7 asistencí. Stal jste se tak zároveň i nejlepším střelcem. Z pohledu individuálních statistik tak asioplýváte maximální spokojeností, je to tak? (úsměv)

Spokojenost je obrovská, určitě jsem nepočítal, že by mi to takhle střílelo. Každý, kdo mě zná tak ví, že nejsem moc gólovej (směje se). Ale je pravda, že bez těch dvou jitrnic, co semnou hrají v lajně, bych to nedokázal (směje se). Takže jsem rád, že jsem si konečně dokázal, že umím i dávat góly.

Chceme se porvat o extraligu!

V podzimní části jste prohráli pouze tři duely. Na který máte ty nejhorší vzpomínky, respektive vás nejvíce mrzí jeho ztráta?

Nejvíc mě štve prohra proti Hostivaři. Zápas to byl pro oko diváka velmi atraktivní od obou mužstev. My udělali zbytečně mnoho chyb, které byly potrestány a tím brala body Hostivař.

Jaké klání vám naopak nejvíce utkvělo v paměti v pozitivním slova smyslu?

Takových by bylo víc (usmívá se). Ale myslím, že zápas v Poličce, když jsme vyhráli 2:1, kde nebýt našeho gólmana Honzy Marka, tak asi odjíždíme s velikým výpraskem. Tam by asi útočníci z Poličky nedali gól ani do fotbalové brány (směje se).

S jakými cíli budete vstupovat do jarní části? Pomýšlíte na umístění nejvyšší?

Myslím, že na nejvyšší umístění pomýšlí každý tým. My se na to určitě pořádně připravíme, abychom byli na nejvyšší příčce, protože náš cíl je určitě se porvat o extraligu.

Rakovník? Věděl jsem, že dostanu šanci se ukázat

Na podzim jste se objevil v sedmi zápasech v dresu extraligového Rakovníku a hned jste se zařadil mezi jeho nejproduktivnější hráče, když jste si na své konto připsal 6 bodů za 4 góly a 2 asistence. Pomohl jste i srazit na kolena favorizovanou Plzeň v její kryté hale!

Zase bych se opakoval, když bych řekl, že nebýt našeho gólmana Honzy Marka, tak by to bylo o něčem jiném. Do sestavy se také vrátil zraněný Pospa (reprezentační obránce Jan Pospíšil pozn. red.), což bylo taky hodně znát. Vyšel nám začátek zápasu a pak už jsme zkoušeli držet krok s dobře hrající Plzní. Což nám nakonec přineslo dva body. Takže jsem určitě rád, že nám to takhle vyšlo konečně!

Bylo pro vás výše zmíněné utkání specifické, protože pocházíte ze západu Čech?

Přesně tak, pocházím přímo z Plzně, takže tenhle zápas jsem bral tak, že prostě musíme vyhrát, protože rivalita tam je pořád, ale s některými kluky se znám dobře, jezdíme společně na turnaje apod. Takže jsem rád, že jsem si proti nim zase zahrál.

Jak jste se vlastně objevil z Dobřan v dresu Rakovníku? Nebál jste se přijít do posledního týmu CROSSDOCK Extraligy, který dostává nejvíce branek napříč celou nejvyšší soutěží?

Už minulý rok mi volal Martin Tvaroh (útočník Martin Tvarůžek pozn. red.), ale nějak z toho sešlo. Takže tenhle rok, když mi zavolal tentokrát, tak už jsem dělal vše pro to, aby to vyšlo. Mam rád výzvy, takže jsem chtěl pomoci, a hlavně mi šlo o to, že jsem slyšel, že jich je málo, takže jsem věděl, že jdu někam, kde mi dají šanci se ukázat, a také bydlí kousek od Rakovníku přítelkyně (usmívá se).  

Všem do nového roku přeji hlavně zdraví, to je nejdůležitější!

Má Rakovník na to, aby se v extralize udržel a jak vypadá vaše spolupráce se Středočechy? Prioritou asi zůstávají mateřské Dobřany, je to tak?

Podle mého názoru na to má určitě se tam udržet, ale chtělo by to nabrat fyzičku a trochu víc trénovat. Naše spolupráce vypadá tak, že se snažím chodit na tréninky a na každý zápas, ale mojí prioritou jsou Dobřany, takže to občas nevychází.

V letošním ročníku se vám dost daří. V roce 2016 jste bojoval v dresu reprezentační dvacítky na MS v Anglii. Neláká vás do budoucna stabilnější štace v extralize a možnost zabojování o seniorskýreprezentační dres?

Tak já věřím, že se do extraligy probojujeme s Dobřany. Zatím o reprezentaci vůbec neuvažuji, nemyslím si, že bych na to měl.

Blíží se vánoční svátky a příchod Nového roku. Co byste široké hokejbalové veřejnosti popřál do nového roku 2019?

Určitě bych všem popřál hodně zdraví, protože to je nejdůležitější. Pak bych popřál hodně štěstí a úspěchů v každém sportu. A hlavně aby každý slavil svátky v klidu a v míru s Rodinou. Ale zase to moc nepřehánět na silvestra (směje se).