1. liga

V kabině jsme s Kubou Laurincem za hvězdy, culí se nejlepší gólman 1. Ligy Pixa

Redaktoři webu hokejbal.cz pokračují ve svém drobnohledu do nejlepších individuálních výkonů ve druhé nejvyšší soutěži v České republice. Gólmanské statistiky ovládl v podzimní části šestadvacetiletý strážce prachatické svatyně Tomáš Pixa, jenž v průměru za jedno utkání obdržel pouhých 1,50 gólů!

„Obrana v našem týmu pracuje, stejně jako celý tým, na jedničku, takže jsem v leckterých zápasech neměl ani moc práce,“ říká ale s velkou skromností talentovaný brankář, který mimo hokejbalovou sezonu chytá i lední hokej.

Na jarní část musíme být dobře nachystáni!

Prachatice naprosto ovládly podzimní část 1. Ligy! Před druhými Buldoky z Brna vedou tabulku o jeden bod, mají však navíc zápas k dobru. V jejich kádru tak logicky musí panovat více než spokojenost. „Spokojenost s výsledky po podzimní části je veliká,“ nezastírá gólmanská jednička Jihočechů Tomáš Pixa. „Nesmíme však usnout na vavřínech. Určitě je stále na čem pracovat,“ je si vědom Pixa. „Přes zimu máme společné tréninky v tělocvičně, ale převládá spíš individuální příprava. Naši soupeři se přes zimní přestávku určitě dobře připraví, a my tak musíme být na jarní část dobře nachystáni,“ upozorňuje.

Redaktoři webu hokejbal.cz vyhlásili členem All Stars týmu podzimní části 1. Ligy a dokonce i nejlepším brankářem podzimu právě Pixu, a to naprosto zaslouženě. „Být členem All Stars podzimní části 1. Ligy je pro mě samozřejmě pocta. Poslouchá se to hezky. V kabině jsme s Kubou Laurincem za hvězdy, alespoň teď, než začne jarní část sezony,“ usmívá se Pixa.

Strážce prachatické svatyně naskočil do 8 zápasů. V průměru obdržel pouze 1,50 gólů za jedno utkání a procentuální úspěšnost zákroků vyšponoval na rovných 92%. Navíc vede individuální statistiky gólmanů, takže v našem výběru nebylo co řešit. „Obrana v našem týmu pracuje, stejně jako celý tým, na jedničku, takže jsem v leckterých zápasech neměl ani moc práce,“ praví s notnou dávkou skromnosti Pixa. Toho ale může například mrzet, že ani jednou na podzim nevychytat čisté konto. „Samozřejmě každá vychytaná nula v zápase gólmanovi zvedne sebevědomí. Mně se to v této části bohužel nepodařilo, i když jsem tomu byl častokrát blízko. Důležitější ale než vychytaná nula jsou vždy body do tabulky týmů,“ zdůrazňuje Tomáš Pixa.

Chceme minimálně přejít přes čtvrtfinále

Každého by jistě zajímalo, v čem vězí tak úspěšný recept Prachatic, protože se jim v podzimní části neskutečně dařilo. „Asi bych podařený podzim připsal tomu, že jsme byli prakticky v každém zápase v takřka stejné sestavě,“ je přesvědčený Pixa. „Jak jsem už ale říkal, nesmíme teď usnout na vavřínech a stále pokračovat v nastaveném tempu od trenéra,“ uvědomuje si nejlepší brankář podzimní části druhé nejvyšší soutěže v České republice. „Cíl je pro nás určitě play off a postup přes čtvrtfinále. Loni se nám to nepodařilo přes výborně hrající Karvinou, která to nyní dokazuje v extralize,“ vzpomíná Tomáš Pixa.

Pixovi je pouhých 26 let, takže se blíží pro mnohé hráče k nejlepšímu věku kariéry. Pracuje na sobě i individuálně? „Ve 26 letech se řadím k těm starším brankářům chytajících v 1. Lize, tak nevím, jestli už nejlepší léta kariéry nemám za sebou,“ praví s úsměvem od ucha k uchu Pixa. „Po skončení podzimní části se věnuji hokeji, kde s HC Vimperk trénuji dvakrát až třikrát týdně. To bych bral jako individuální přípravu,“ prozrazuje. Pixa by si s klidnou duší mohl do budoucna brousit zuby i na štaci v CROSSDOCK Extralize. „Před dvěma lety jsem byl na střídavý start v HC Kert Park Praha, kde jsem si vyzkoušel tréninky extraligového celku. Do zápasu jsem se bohužel ale nedostal. I přesto jsem za to rád, že jsem získal nějaké nové zkušenosti,“ těší Tomáše Pixu.

Zápasy proti Dobřanům jsou vždy reklamou na hokejbal

Prachatice v podzimní části prohrály z devíti duelů pouze jeden. Ztráta těchto bodů tak jihočeský soubor tolik mrzet nemusí. „Na podzim jsme prohráli pouze na hřišti Brna. Na brněnském hřišti je každý zápas těžký, a to nejen kvůli asfaltovému povrchu, ale i dobře hrajícím Buldokům,“ vzpomíná Pixa na ztracené body z moravské metropole. „Brno je určitě nejen pro nás překvapením soutěže,“ dodává s obdivem Tomáš Pixa.

Na jaké klání v podzimní části naopak nejraději v Prachaticích vzpomínají? „Nejraději vzpomínám na zápas o první příčku proti Dobřanům. Zápas jsme zvládli hodně dobře po taktické stránce a nepustili Šneky takřka k ničemu,“ vypráví Pixa. „Klání proti Dobřanům jsou vždy dobrou reklamou na hokejbal, a i tento se musel divákům líbit,“ nepochybuje.

Nyní se nezadržitelně blíží vánoční svátky a konec roku, tedy klidné časy, odpočinek a pohoda, kterou se bezesporu zaslouží i všichni příznivci hokejbalu, nejenom samotní aktéři. „Všem bych rád popřál hezké a klidné Vánoce a do nového roku hodně štěstí, zdraví a hokejbalových úspěchů,“ vzkazuje Tomáš Pixa. „Všem příznivcům, hráčům a funkcionářům přeji ať se hokejbal nadále líbí, naplňuje je a ať se daří neméně úspěšně jako v loňském roce,“ dodává se vstřícným postojem nejlepší gólman podzimu v 1. Lize.