1. liga

1. Liga v ohlasech: Opava hrubě nespokojena, Buldoci výsledky nepřeceňují

Větší polovina základní části 1. Ligy je odehrána, mužstva se ukládají ke krátkému zimnímu spánku, po němž přijde na řadu příprava na ostré jaro, který vyvrcholí bitvami ve vyřazovacích bojích.

Zástupcům všech klubů jsme odeslali dvě jednoduché otázky a níže si můžete přečíst, jak jsou jednotlivá mužstva s podzimním představením spokojena. Nejvíce se na podzim dařilo jihočeskému souboru z Prachatic, který si dokráčel pro průběžné první místo, když ztratil jediné utkání!

Otázky pro zástupce klubů:

1) Jak jste spokojení s podzimní částí z pohledu umístění (výsledků) a předvedených výkonů?

2) Jak bude vypadat vaše zimní příprava a co chcete do jarní části nejvíce zlepšit?

Jan Emmer, trené HBK Bulldogs Brno

1) S umístěním po podzimní části jsme spokojeni, ale nepřeceňujeme toto umístění, především proto, že jsme sedm z deseti podzimních utkání odehráli v domácím prostředí na našem asfaltovém hřišti. Nicméně až na úvodní dvě utkání jsme podávali vyrovnané výkony. Potěšily venkovní vítězství ve Svítkově a na Palmovce s Hostivaří. Z domácích utkání potom vítězství nad Prachaticemi, Opavou a Poličkou. Herně se tým zvedá s dalšími těžkými zápasy, ale až jaro a zápasy na plastu nám ukážou, jak na tom doopravdy jsme. 

2) Fyzická příprava na jarní část začíná začátkem ledna. Zapracujeme na výbušnosti a rychlosti. Tělocvičnu budeme prokládat s herní přípravou na hřišti, pokud to počasí dovolí. Hlavní cílem je zrychlit reakce na okamžitý vývoj hry. Slabiny jsme na podzim měli, v některých zápasech, hlavně v obranné hře a součinnosti bránících hráčů, to musíme do jara výrazně zlepšit. Také bych chtěl zapracovat minimálně dva další hráče do týmu.

Libor Komůrka, manažer HC Jestřábi Přelouč

1) Postavení v tabulce není samozřejmě žádná hitparáda. Dost nás trápila marodka zkušených hráčů. Na druhou stranu jsme letos zapojili hodně nových tváří, ať již z B týmu, nebo hráče, co jsou u nás na střídavý start. Stále však hledáme optimální složení týmu. Hra v mnoha případech nebyla špatná, leč dopláceli jsme na proměňování šancí, což je však u nás dlouhodobější problém. Spokojeni s umístěním tedy nejsme, spokojeni s výkony tak napůl.

2) Začínáme hned zkraje roku v posilovně, prokládáme sportovními hrami, v zimě se většina kluků nepustí hokejky, jelikož u nás běží tradiční zimní liga. Věřím, že všechno to přispěje k dobré kondici týmu. Co chceme zlepšit? Střílení branek. Ale to je u našich hráčů spíš o posilování hlavy než těla.

Petr Kopečný, trenér HBC JTEKT Svítkov Stars Pardubice

1) Otázka nad spokojeností má dvě roviny. Tou první je výsledková, kde jsme absolutně propadli za předsezónním očekáváním a s pouhými třemi výhrami přezimujeme na předposledním místě. Z herního pohledu nejsem spokojen se zápasy, kde jsme měli bodovat, ale nedokázali dotáhnout zápas do vítězného konce. Jelikož je soutěž letos uzavřená, začali jsme zapojovat více mladých hráčů, kteří udělali na podzim obrovský progres, a herně se to projevilo ke konci první půle. Zejména poslední tři zápasy v Jihlavě, doma s Poličkou a Dobřany byly již na vysoké herní úrovni, dalo se na to koukat a s předvedenou hrou jsem spokojen. Hodně nám pomohlo i angažování Adama Majerníčka, který nám v bráně hodně pomohl a počítáme s ním i na jarní část - díky Adame. 

2) Přes zimu, respektive v prosinci, jsme si dobrovolně zahráli fotbal a prošli některé gymnastické prvky. Leden dostanou hráči individuální přípravu a do plné přípravy se vrhneme na začátku února, nejspíše soustředěním na horách. Přípravu tedy o měsíc posuneme, aby se nám neopakovala věc z předchozí sezony a to fakt, že hráči jeli prakticky celý rok bez pauzy a do play off již byli někteří vyčichlí. Co chceme zlepšit? Zejména defenzivní činnost, stabilizaci brankářského tandemu a ještě větší zapojení nadějných juniorů. Cíl pro jaro je pozice na 5. - 6. místě.

Václav Šlehofer st., trenér TJ Snack Dobřany

1) Myslím, že co se týká výsledků, pak vyjma závěru podzimu můžeme být spokojeni. Z celkového pohledu pak převažuje jednoznačně spokojenost. Hrají nám vesměs odchovanci a z většiny jde o mladé kluky. Tým doplnil v létě pouze talentovaný Remiáš ze Zlivi, šikovný Voves z plzeňských Litic a zkušený střelec Stráský z Třemošné, ten však do bojů nezasáhl kvůli vážnému zranění těsně před sezonou na domácím turnaji v Dobřanech. Čili je na čem stavět, poněvadž mladíci se činili. Kluky ale za podzim pochválit musím.

2) Zimu pojedeme atypicky, podmínky se u nás změnily a v hlavě už pochopitelně plán mám. No a zlepšit věci do jara budeme chtít a bude jich hodně. Přemýšlím i o posilách, ale to vše zůstane pod klubovou pokličkou. Chtěl bych Vám touto cestou poděkovat za pravidelnou publikaci našich klubových příspěvků během sezony. Hokejbalové komunitě pak přeji krásné svátky vánoční a ze všech možných pohledů a činů úspěšný rok 2019.

Ondřej Novák, trenér HBC Hostivař

1) Pro nás byl podzim velkou výzvou, ale současně velkou neznámou. Nevěděli jsme, jak na tom aktuálně týmy v první lize jsou a zda jim budeme schopni s mladým týmem konkurovat. První zápas v Jihlavě byl asi očekávaným výsledkovým výbuchem, rozkoukáváním se a poznáváním sebe sama. Na trénincích bylo ale znát, že si hráči stále více individuálně věří a zvedají se, což se projevilo i v dalších utkáních. Jsme si vědomi toho, že jsme mohli uspět ve více utkáních a zvláště odfláknutý zápas v Jindřichově Hradci nás mrzí, jinak musíme být ale s naší pozicí a bilancí čtrnácti bodů zatím spokojeni.

2) Trénovat budeme třikrát týdně a zaměříme se především na silovou přípravu, pod vedením zkušeného trenéra. Cílem je být silnější v osobních soubojích u mantinelů a před bránou, kde se často láme chleba.

Jonáš Grufík, gólman SHC Opava

1) Podzimní část z našeho pohledu hodnotíme jako velmi nepovedenou. Na začátku jsme měli dvě velmi těsné prohry s týmy z Jižních Čech. Poté jsme se vzpamatovali ve Svítkově, ale následně nás čekala největší šňůra proher, kterou jsem v Opavě zažil. Skóre 2:18 ze čtyř zápasů mluví za vše. Nyní na konci jsme se ale zmátořili a vybojovali důležité 3 výhry v řadě, díky kterým se nám určitě lépe dýchá.

2) Přes zimu náš čeká klasická příprava v tělocvičně, kde bychom se měli zaměřit na výbušnost. Potřebujeme si hlavně ještě pořádně zvyknout na plastový povrch, takže letos uvítáme menší sněhovou nadílku. Nicméně nás čeká velká dřina, protože chceme být v tabulce výše.