1. liga

All Stars tým 1. Ligy: Pixa vládnul v brankovišti, junior Čejka táhnul Hostivař!

Redakce hokejbal.cz se po konci podzimní části všech soutěží zaměřila také na tu druhou nejvyšší mužskou v České republice. Největším překvapením byly na podzim týmy Prachatic a Brna.

Vítěze podzimní části z Prachatic nejvíce držel strážce jejich svatyně Tomáš Pixa, v obraně pak řádil produktivní teprve sedmnáctiletý obránce Jakub Laurinc. Za Dobřany se rozparádil zkušený bek Petr Skála a v útočné činnosti byly znát příspěvky brněnského Filipa Emmera, či dobřanského produktivního útočníka Jana Kováříka. A co šestnáctiletý Jan Čejka? Ten už se probojoval do třetího All Stars týmu ve třech různých soutěžích!

Brankář:

Pixa Tomáš (HBC Prachatice)

Prachatice mají na naprostou většinu svých soupeřů po podzimní části zápas k dobru, i tak se ale staly půlmistrem! Jihočeská družina obdržela z devíti duelů pouze 14 gólů, což je nejméně ze všech prvoligových celků a nemalou zásluhu na tom má gólman Pixa. Ten ovládl individuální statistiky podzimní části, když v osmi odchytaných zápasech obdržel v průměru pouze 1,50 branek na jedno utkání a procentuální úspěšnost zákroků vyšponoval na rovných 92%. Šestadvacetiletý gólman se těší ze stále mladistvého věku a jen prokazuje v jaké výsostné formě se nachází. Sice nevychytal na podzim ani jedno čisté konto, to mu ale rozhodně nemusí vadit, protože dotáhl Prachatice na průběžné 1. místo soutěže.

Obránci:

Skála Petr (TJ Snack Dobřany)

Západočeská družina z Dobřan se po podzimní části nachází na skvělém třetím místě a na jejich suprových výkonech se enormní měrou podílel devětadvacetiletý bek Petr Skála, který je zapsán na druholigové soupisce B týmu, ale v 1. Lize se na podzim stal nejproduktivnějším obráncem celé soutěže! Jeho řádění mu nakonec vyneslo 6. místo v kanadské bodování, když v 7 zápasech zapsal 13 kanadských bodů za 9 branek (druhý nejlepší počin v podzimní části) a 4 nahrávky. Jedná se tak očividně o útočně laděného beka, jemuž není cizí hra na všech koncích hokejbalového kolbiště. Dobřany mohou být rády, že ve svém kádru mají takového borce.

Laurinc Jakub ((HBC Prachatice)

Teprve sedmnáctiletý rychlonohý obránce s výtečnou schopností čtení hry a vytříbenou technikou hole se zařadil mezi nejproduktivnější beky celé 1. Ligy a navíc zvládal jako po másle ničit ty nejlepší soupeřovi hráče. Odchovanec jihočeského Suchdolu nad Lužnicí nastupuje za Prachatice na střídavé starty a vede si na výbornou. V týmovém bodování skončil po podzimní části na 5. pozici se ziskem 7 kanadských bodů za 5 gólů a 2 asistence. To vše zvládnul ve velmi mladém věku a v pouhých devíti zápasech! Jihočeský tvořivý obránce se výraznou měrou zasloužil i o zisk titulu juniorských vicemistrů světa hráčů do 18 let na nedávném červencovém šampionátu v Kanadě, takže je hodně pravděpodobné, že si značně řekne o reprezentační dres od nového roku nově se tvořící národní družiny hráčů do 20 let.

Útočníci:

Čejka Jan (HBC Hostivař)

Šestnáctiletý benjamínek hostivařské družiny se po konci podzimní části probojoval po hlasování redaktorů hokejbal.cz do třetího All Stars týmu. Nejdříve se pyšnil oceněním Youth All Stars seniorské CROSSDOCK Extraligy, posléze nejlepší lajnou v Extralize juniorů, a teď přišlo i ocenění All Stars týmu podzimní části ve druhé nejvyšší mužské soutěži! A proč jsme tak učinili? V 16 letech táhnul nováčka v 1.Lize, v jejímž kanadském bodování se po konci podzimu umístil na úctyhodném 2. místě, když si z devíti odehraných duelů připsal 15 bodů za 7 tref do černého a 8 úspěšných gólových pasů svým souputníkům. Jeho zkušenosti z mistrovského Kert Parku jsou znát, Čejka převyšuje i mužské oponenty, a to především svojí rychlostí, vytříbenou technikou hole, přesným precizním zakončením bez respektu a takto bychom ve výčtu jeho předností mohli neustále dokola pokračovat.

Kovářík Jan (TJ Snack Dobřany)

Jednadvacetiletý talentovaný útočník řádil nejvíce z prvoligových útočníků v obranných pásmech jeho protivníků. Kovářík koketuje už i s extraligou, když vypomáhá poslednímu Rakovníku. Jeho ostrostřelecké schopnosti byly znát nejenom v nejvyšší mužské soutěži, avšak především v dresu jeho mateřského týmu z Dobřan. Tomu pomohl k průběžné třetí pozici 16 kanadskými body za 9 gólů a 7 asistencí, přičemž v podzimní části ovládl bodování celé soutěže, a taktéž učinil i ve střeleckých statistikách. Reprezentační útočník hráčů do 20 let z juniorského šampionátu v anglickém Sheffieldu z roku 2016 jen prokazuje svůj nesporný hokejbalový um a je hodně reálné, že si brzy řekne i o místo v seniorském národním týmu!  

Emmer Filip (HBK Bulldogs Brno)

Jedním z největších překvapení podzimní části 1. Ligy byl celek z Brna, který ukončil půl sezonu na krásném druhém místě. I když Buldoci mnoho branek nestříleli (33), tak jich ale ani mnoho nedostávali (29). Jednou z nejvýraznějších postav byl ve druhé nejvyšší soutěže Filip Emmer se zkušenostmi z extraligového pardubického Autoskla, za které nastupuje v rámci střídavých startů. Svůj mateřský brněnský celek pomohl vytáhnout téměř na vrchol prvoligové tabulky patnácti kanadskými body. Stal se tak nejproduktivnějším hráčem svého celku a jedním z nejproduktivnějších hráčů celé ligy, při pohledu na statistiky brněnských Buldoků se ale jedná o nesmírně vyrovnaný rovnovážný tým. Palec nahoru do Brna, jen tak dál!