1. liga

Opava se Svítkovem odsoudily na poslední příčku Jindřichův Hradec

Poslední kolo 1. Ligy přineslo střídání na chvostu celé tabulky. Ze vzestupu se radují celky Opavy a Svítkova, které si zapsaly důležitá vítězství proti silným soupeřům. Na čele naopak nezaváhaly Prachatice, jež smetly 7:1 Přelouč.

Hostivař si naopak s chutí zastřílela proti nevýrazné Jihlavě, která proti Pražanům nastoupila v okleštěné sestavě bez několika extraligových opor.

Opava vykradla Hostivař, Svítkov přehrál Dobřany

Nepříliš bohatý program první ligy odstartoval jedním utkáním již v sobotu a přinesl ihned překvapivý výsledek. V tabulce poslední Opava s šesti body na kontě zajížděla do Hostivaře, kde ukázala, že kvalitní hokejbal hrát nezapomněla. Po bezbrankové první třetině si připsala ve zbytku duelu čtyři vstřelené branky, na což tým z hlavního města reagovat nedokázal. Tři body tak putovaly na východ republiky.

Na výhru Opavy musel v neděli zareagovat pardubický Svítkov a povedlo se mu to dokonale. Před vlastními fanoušky po gólech Novotného, Krále a Wabera oslavil vítězství 3:1, které rozhodlo o tom, že chvíli před koncem podzimu spadl na poslední příčku prvoligové tabulky Olymp Jindříchův Hradec. Dobřany zaznamenaly druhou porážku v řadě a spokojeny tak být nemohly.

„Poslední zápas na podzim jsme bodově nezvládli. Domácí to sehráli chytře a ukázali, že liga je od shora dolů vyrovnaná. My se určitě budeme snažit pro příště poučit. Svítkovu k výhře sportovně gratuluji,“ uznal kvalitu soupeře trenér Dobřan Václav Šlehofer starší. Zároveň se vyjádřil k vyrovnané úrovni celé soutěže: „Je velká škoda, že tato soutěž má letos pouze osmnáct zápasů v základní části. Už i třeba kvůli zmíněné vyrovnanosti týmů, každé utkání posouvá, to určitě není novinka. Všem klukům každopádně patří dík za podzimní část, na jaře se pokusíme na výkony navázat.“

Prachatice suverénní, Jihlava v problémech

Díky ztrátě Snacku navýšily Prachatice náskok na čele tabulky již na tři body, navíc mají jedno utkání k dobru. Proti východočeské Přelouči nebylo za chvíli, co řešit. Prachatice skórovaly během úvodního dějství pětkrát, když si po dvou gólech připsali Turek s Táchou. Ve zbytku duelu opět prachatičtí hokejbalisté drama nepřipustili a svůj náskok dokázali ještě navýšit. Suma sumárum, 1:7 z pohledu Jestřábů.

Rozdíl šesti branek viděli fanoušci v Praze, kde Hostivař dokázala odčinit sobotní zaváhání a smetla jednoznačně Jihlavu. Hostivař je nyní na páté pozici, Jihlava o skóre čtvrtá. Podzimní program 1. Ligy přinese ještě tři zápasy. Příští víkend míří Jindřichův Hradec do Opavy a Poličky, na začátku prosince právě Kometa vystoupí na hřišti brněnských buldoků.