1. liga

Takhle jsem se ze střídačky za 46 let ještě nestyděl, neskrývá rozčarování Christ

Kromě CROSSDOCK Extraligy je v plném proudu také 1. Liga, kde se příliš start nepodařilo podchytit opavským borcům. Těm sice do karet nehrálo to, že díky rekonstrukci hřiště museli odehrát prvních pět zápasů na venkovních kolbištích.

Velezkušený kouč, jenž vede i juniorskou reprezentaci U16, neskrývá nepříjemné pocity z toho, jak někteří jeho svěřenci přistupují k zápasům. Opava tak se třemi body za jednu výhru sídlí na osmé pozici prvoligové desetičlenné tabulky.

S takovým přístupem se nedá úspěšně hrát 

Trenére, ten vstup do sezony z vaší strany je hodně nepovedený, čemu to přisuzujete?

Zaprvé tomu, že jsme všechny utkání v letošní sezoně hráli zatím venku a vždycky jsme ze začátku dostali branku, na kterou se nám úplně ideálně herně nedařilo najít odpověď. Ale tu hlavní příčinu vidím v nekázni některých hráčů. Ze střídačky se za to stydím, opravdu! Šestačtyřicet let stojím na střídačce a takové pocity a takhle neukázněný mančaft jsem ještě nikdy neměl… Je to ale asi dané tou společností, oni si nadávají mezi sebou, nadávají rozhodčímu, hádají se soupeři, a to je strašně špatné, s tím se pak nedá úspěšně hrát… Chvílemi to v zápasech sice vypadá, že se to vrací k normálu, pak to je ale zpět a tím končí i nějaká naše taktika ve hře.   

Dělo se tohle už minulou sezonu, kdy jste s Poličkou vypadli až ve čtvrtfinále?

Ano, měl jsem takové pocity už i vloni, na některých hráčích jsem to viděl. My máme v týmu celou řadu mladých kluků, dříve jsem toho hráče praštil, když to ostatním kazil nějakými takovými věcmi, ale mám to teď v šestašedesáti letech zapotřebí? To bych se musel stydět sám za sebe. Jinak v tom posledním zápase byla Jihlava opět lepší, ale musím říct, že tentokrát podle mě měla také více štěstí, a to hlavně u těch prvních dvou branek. My jsme naopak to štěstí v utkání neměli, několikrát míček prolétl kolem tyčky, skákal na brankové čáře… Bohužel, nespadlo nám to tam tolikrát, kolikrát bychom potřebovali. Jak se říká, lepší má štěstí a ten hloupější navíc prohrává. Když hrajeme přesilovou hru pět na tři a ještě se necháme vyloučit na pět minut? To potom rozhodně nejde.

Nesnažil jste se před sezonou třeba přivést nějaké zkušené hráče, kteří by tu morálku o hodně zvedli zase k normálu?

To ne, my totiž bohužel nemáme z čeho brát. Mám v týmu dva kluky z Poruby, kteří hrají pravidelně, jinak bohužel není nikdo, kdo by k nám šel hrát a tým zvedl.

Cílem sezony je dobrý výsledek v play off

Pro vás, jakožto trenéra, to je zapeklitá situace, vždyť dokud si to ti hráči, o kterých mluvíte, nesrovnají sami v hlavě, nic se nezmění…

Ano, to je jasné a logické. Já se tou nastalou situací trápím hodně, máme teď nově dokončené hřiště, v neděli nás čeká první letošní domácí zápas. Do teď jsme všech pět zápasů hráli venku, ale že z nich vyhrajeme jenom jeden? To jsem nečekal, myslel jsem, že těch bodů bude více. Naštěstí budeme hrát zase na jaře více domácích zápasů my, tak snad nám to pomůže. (usměje se) Na tréninky jsme díky rekonstrukci teď také jezdili až do Ostravy, trénovali jsme navíc na špatném povrchu, což nám určitě nepřidalo. Teď však plast budeme mít doma v Opavě, tak snad nám to pomůže a všechno se to zlepší. Pak ještě při hře samozřejmě přichází i zlost, když se míček nešťastně odrazí od našich hokejek a podobně, ale s tím už nic neudělám.

A co váš letošní sezonní cíl?

To teď nějak neřeším, tím, že jsme tedy podstatě ještě nehráli doma, musíme o to více zabrat teď, když už budeme hrát i v opavském prostředí. Snad se to spraví tím novým hřištěm a i hráči si uvědomí, že se musí srovnat.

Extraligové ambice jsou tak stále passé?

Ano, to určitě. My se letos chceme dostat do play off a něco tam potom uhrát a uvidíme, co bude dále. V Opavě máme nový výbor, řešili jsme i výstavbu hřiště, takže toho teď bylo hodně. Musíme jít postupnými krůčky. Samozřejmě, když pak jedeme na Český pohár, kde porazíme extraligový tým, tak ti moji hlupáci mají po takovém utkání nosy nahoře a je to pro nás spíše k ničemu, než abychom čerpali z toho, že jsme porazili tým o minimálně stupínek výše.