1. liga

1. Liga: Prachatice našly prvního přemožitele, dařilo se domácím celkům

Ve čtyřech prvoligových zápasech se vždy radovaly domácí celky. Po třech bodech si do tabulky zapsaly týmy Hostivaře, Brna, Jihlavy a Dobřan, které se šesti zápasy celou 1. Ligu vedou!

Naopak třetí jihočeský soubor z Prachatic si v souboji s brněnskými Buldoky připsal první porážku v novém ročníku 2018/19. A jak jednotlivé duely hodnotí zástupcí jednotlivých týmů a jak vlastně vypadaly? To se dozvíte níže v naší reportáži!

Buldoci doma otočili zápas, první místo kořistí šneků

Z prvních pěti zápasů v sezoně prohrály Dobřany pouze jednou a jejich situace se nezměnila ani po utkání s Přeloučí. Střelecky vyrovnaný duel rozhodoval Snack v přesilových hrách, když do sítě Jestřábů poslal dvakrát balónek v početní výhodě. Naopak Přelouč jedinou branku vstřelila při vlastním oslabení.

„Věděl jsem, že sem k nám do nové, stále ještě ne zcela zhotovené, haly dorazí hosté pro nějaký ten bodík. Jenže kádr se oproti jarnímu souboji ve čtvrtfinále právě s Přeloučí moc nezměnil. Naopak, kluci jsou zase nepatrně starší a vyzrálejší. Ano, oproti loňsku jsme nahradili i zkušené matadory a navíc i dnes jsme nebyli kompletní z důvodů zranění či trestů. A tak nastoupili další mladíci. Samozřejmě to nepůjde hned a i tentokrát to mnohdy skřípalo,“ popsal situaci Dobřan v zápase s Přeloučí trenér Václav Šlehofer starší.

Následně s hodnocením pokračoval: „Jenže s tím jsme do letošní sezony do toho vlétli. Hosté drželi krok dvě třetiny, v té třetí jsme i změnami v sestavě zápas strhli na naší stranu. Je třeba ale makat dál, za týden nás čeká těžká práce v Jindřichově Hradci.“

Dosud neporažený celek Prachatic si poprvé v sezoně jel ověřit své schopnosti na cizí stadion, a to rovnou na asfaltový povrch do moravské metropole. Tamní Buldoci byli produktivnější a v průběhu druhé a třetí periody se jim podařilo otočit nepříznivý stav, čímž natáhli svoji vítěznou šňůru na čtyři zápasy. Horalové tak ztrácí své vedení v tabulce 1. Ligy a jsou aktuálně třetí, ale mají zápas k dobru. Brňané nadále okupují čtvrtou pozici.

Hostivař a Jihlava doma nezaváhaly

Také v dalších zápasech se výrazně dařilo domácím týmům. Zápasu mezi Jihlavou a Opavou jsme se věnovali podrobně v rámci utkání kola, jihlavští hokejbalisté zvítězili 4:1 a v tabulce 1. Ligy se posunuli na druhou pozici. „Jestli jsme z posledních zápasů měli nějakou formu, tak jsme ji proti Opavě nepotvrdili. Hosté hráli hodně důrazně a my jsme se s tím v těch osobních soubojích nedokázali příliš vyrovnat. Spokojený jsem tak byl, když se hrálo, až se třetí třetinou,“ upozorňuje kouč Jihlavy Lukáš Staněk. 

Hlavní kouč jihlavské dužiny pak pokračoval v hodnocení vítězného klání proti Opavě. „Samozřejmě, naši nejzkušenější hráči se pak nechali vyloučit, šli jsme hrát do tří, a to rozhodně není nic ke chválení. My ale máme hodně mladý tým, několik kluků z béčka, věkový průměr je dvaadvacet let! Tři body z utkání se tudíž určitě počítají, co se týče hry, tak však tentokrát spokojený nejsem a do příštího zápasu to musíme vylepšit!“ zdůrazňuje Staněk.

Opava se ani jednou v utkání však nevzdávala, na body to nicméně nestačilo. „Jihlava byla lepší, ale měla také více štěstí, protože si myslím, že její první dvě branky padly s trochou štěstí. My jsme naopak to štěstí v utkání neměli, několikrát míček prolétl kolem tyčky, skákal na brankové čáře,“ zamýšlí se lodivod Slezanů Jiří Christ. „Bohužel, nespadlo nám to tam tolikrát, kolikrát bychom potřebovali. Jak se říká, lepší má štěstí a ten hloupější navíc prohrává. Když hrajeme přesilovou hru pět na tři a ještě se necháme vyloučit na pět minut? To potom rozhodně nejde,“ uvědomuje si Christ.

Po opatrném začátku soutěže se rozjíždí také pražská Hostivař, která si na vlastním hřišti poradila se Svítkovem a podtrhla tak dominanci domácích celků. Svítkov si tak na opuštění poslední pozice bude muset minimálně týden počkat.

Výsledky:

TJ Snack Dobřany vs. HC Jestřábi Přelouč 5:1 (1:0, 1:1, 3:0)

SK Jihlava vs. SHC Opava 4:1 (2:0, 1:1, 1:0)

HBK Bulldogs Brno vs. HBC Prachatice 3:1 (0:1, 1:0 2:0)

HBC Hostivař vs. HBC JTEKT Svítkov Stars Pardubice 5:2 (2:0, 2:1, 1:1)