1. liga

Hostivař v 1. Lize zaskočila Dobřany, přišla ale o Čejku. Svítkov dostal desítku

Druhá nejvyšší soutěž má za sebou pět nekompletních kol, na čele se začínají formovat favorité. K jedním z nich patří bezpochyby Dobřany, které ale trochu nečekaně v domácí kryté hale padly v posledním zápase s Hostivaří.

Naopak ve velkolepé jízdě pokračují Prachatice, jež nasázely pardubickému Svítkovu deset branek. I nadále se trápí loňský bronzový celek a předloňský mistr z Poličky, který opět padl nejtěsnějším možným rozdílem.

První výhra pro Přelouč

Jestřábi v předchozích sezonách pravidelně patřili k předním týmům prvoligové tabulky, letos se po snížení účastníků zatím příliš nedaří. Na svoje premiérové vítězství si museli počkat až do čtvrtého zápasu, kdy se jim doma podařilo přehrát Poličku. Do vedení se Přelouč dostala proti Kometě již v první třetině, ve třetím dějství domácí svoje těsné vedení v konečném součtu ubránili. Jestřábi se posunuli na sedmé místo, Polička je se shodným počtem bodů šestá.

V 7. kole druhé nejvyšší soutěže přicestovali do Brna ve velmi hojném počtu hokejbalisté Opavy, kteří se minulý víkend začali probírat z kómatu. Buldoci však doma i v lehce ořezané sestavě opět nezklamali a stále se drží na vítězné vlně i úctyhodné čtvrté příčce tabulky.

V Jindřichově Hradci se spustila velká přetahovaná mezi domácím Olympem a Jihlavou. Vyrovnaný průběh, po kterém týmy vstupovaly do závěrečné třetiny za nerozhodného stavu, strhla na svoji stranu právě Jihlava. O výhře rozhodla ve třetím dějství, velmi jí k tomu pomohla vítězná branka při vlastním oslabení.

„V zápase jsem zkoušel pět hráčů z B týmu, s jejich přístupem k zápasu jsem byl vcelku spokojen. Začátek zápasu se nám vyvedl na jedničku, kdy Fiala vyhrál úvodní buly přímo na rozběhnutého Peschouta a bylo to 1:0. Dále už to tak veselé nebylo. Máme mladý tým, kterému nechybí pohyb, ale klid v koncovce ano. Celkově v některých herních situacích to není ještě podle mých představ, nicméně zbrklost kluci kompenzovali bojovností. Klíčová byla naše branka na 3:2 v oslabení, kdy skóroval Růžička. Byl to jeho zápas, snad ho to nakopne k ještě lepším výkonům,“ věří jihlavský kouč Staněk.

Dobřany padly s nováčkem z Hostivaře

Nesmírně povedený zápas má za sebou pražská Hostivař. Na hřišti lídra dokázala poměrně nečekaně zvítězit a úplně jako první tým v nové sezoně porazila Dobřany. I přesto, že se šneci dostali v první třetině do těsného vedení, čtyři góly celku z hlavního města výrazně zamíchaly kartami. V desetigólové přestřelce nakonec zvítězila Hostivař 6:4, čtyřmi kanadskými body se na úspěchu podílel talentovaný Jan Čejka. Právě bez něj se bude muset Hostivař v následujících týdnech obejít, útočník, který má vyřízené střídavé starty do mistrovského Kert Parku, si zlomil palec a bude několik kol chybět.

„Zápas s Hostivaří měl podobný průběh jako poslední dvě domácí utkání, ale jen v první třetině. Od druhé části jsme přestali plnit úkoly a vznikla z toho divočina. My jsme v ní bohužel stále jen dotahovali, neboť hned v úvodu této třetiny nám hosté v rozpětí chvilky nasázeli tři branky. Přesto jsme dokázali dvakrát srovnat. Šanci na dokonalý obrat jsme také měli, ale to už bychom asi chtěli moc. Soupeři k výhře gratulujeme. My si musíme v týdenním tréninkovém procesu zápas rozebrat, přesně trefit chyby a hlavně se z nich poučit. Za týden k nám dorazí Přelouč a to je také velmi těžký protivník,“ moc dobře ví trenér Snacku Václav Šlehofer starší.

Výsledkový servis doplníme ještě o výsledek z Prachatic, které si doma doslova smlsly na pardubickém Svítkovu. Nasázely mu do sítě deset branek, díky čemuž zůstávají jako jediné neporaženy a o skóre se dostaly před Dobřany do čela 1. Ligy!

VÝSLEDKY UPLYNULÉHO VÍKENDU:

HbK Bulldogs Brno vs. SHC Opava 3:1 (1:0, 2:0, 0:1)

HC Jestřábi Přelouč vs. SK Kometa Polička 2:1 (1:0, 0:0, 1:1)

HBC Prachatice vs. HBC JTEKT Svítkov Stars Pardubice 10:1 (3:0, 3:0, 4:1)

TJ HBC Olymp Jindřichův Hradec vs. SK Jihlava 2:5 (0:1, 2:1, 0:3)

TJ Snack Dobřany vs. HBC Hostivař 4:6 (1:0, 2:4, 1:2)

Branky a nahrávky: 9. Kovářík J. (Remiáš, Truchlý), 18. Kovářík J. (Šlehofer O.), 21. Šlehofer O. (Kovářík D.), 34. Skála (Kovářík J.) - 17. Vaniš J. (Čejka), 17. Píša (Staněk), 18. Vaniš J., 30. Zyta (Čejka), 37. Kalaš (Brož, Dušák), 45. Brož (Čejka, Kucarov).

Střely: 35:33, vyloučení: 8:7, využití přesilovek: 3:1, oslabení: 0:1.