1. liga

Dobřany udolaly Brno gólem dvě sekundy před koncem, derby pro Svítkov

Víkendový program 1. Ligy nabídl hokejbalovým příznivcům čtyři zápasy. Naprosto poprvé se v novém ročníku ukázali hokejbalisté Prachatic a Přelouče, prvně jmenovaní si na vlastním hřišti připsali zároveň úvodní bodový zisk.

V samotném závěru se rozhodovalo až v Brně, v Jihlavě nakonec přišlo na řadu i prodloužení. Na čele tak zůstává stoprocentní Snack Dobřany.

V Brně rozhodovaly sekundy, v Jihlavě až prodloužení

Na jižní Moravu zavítali dobřanští Šneci, kteří pro tuto sezonu 1. Ligy zůstali jediným týmem z okresu Plzeň. Domácí Buldoci tahali v zápase za kratší konec, přesto nechybělo mnoho, aby v tomto klání vše rozsekly samostatné nájezdy. Nakonec pouhé dvě vteřiny před ukončující sirénou zajistil hostům všechny tři body do tabulky kapitán Jan Kovářík, autor obou tref do brněnské sítě.

Za závěr zápasu chválil zejména kouč Dobřan Václav Šlehofer starší: „Domácí jsou na svém hřišti s asfaltovým povrchem hodně nepříjemní a těžké to tady budou mít všichni. Kluci poslechli jasné pokyny a vyjma jednoho zaváhání jsme za úspěchem šli zodpovědně. O kráse to sice nebylo, ale my chtěli zvítězit. Ve třetí části jsme vytrvalou převahu přetavili ve vítězný gól až dvě sekundy před koncem. Tým z Brna vedený Honzou Emmerem je třeba za bojovný výkon pochválit. To samé zaslouží ale i moji kluci. Vyplatila se nám dřina až do samého závěru. Zisk tří bodů považuji za zasloužený.“

Pouhé tři vstřelené branky viděli diváci také v Jihlavě. V zajímavé bitvě s Poličkou se domácí dostali do vedení již v první třetině, o nejtěsnější možný náskok ale následně přišli. Ve třetí patnáctiminutovce se již skóre nezměnilo, což znamenalo prodloužení. V něm se štěstí přiklonilo na stranu Jihlavy, která tak brala z prestižního mače dva body.

Prachatice smetly Olymp, derby pro Svítkov

Souboj Prachatic s Olympem naopak nabídl pěknou přestřelku, bavit se ale museli zejména fanoušci domácího celku. V první části si Prachatice vypracovaly vedení 2:1, s jednobrankovým náskokem vstupovaly i do posledního dějství, kde ale naplno rozjely své útočné hrátky. Tři rychlé góly srazily Opavu do kolen a rozhodly o tříbodovém zisku pro domácí hráče.

„V úvodu se hrál opatrný hokejbal z obou stran. Byla vidět i nervozita na našich hokejkách z prvního zápasu sezóny. V první třetině jsme si vybojovali jednobrankový náskok. Ve druhé třetině hrozili Jindřichohradečtí brejky, ale náskok o jednu branku jsme si udrželi i do třetí třetiny. Ve třetí třetině byla možná znát únava hostujícího týmu a my jsme navýšili skóre v náš prospěch. Trpělivou hrou jsme si tak dokráčeli pro první vítězství v nové sezóně,“ zhodnotil utkání asistent kapitána Jan Švácha.

„Za pěkného počasí se hrál pohledný zápas, ve kterém byli domácí lepším týmem a zaslouženě vyhráli. My jsme neodehráli špatný zápas, avšak jsme málo aktivní a hlavně nedůrazní směrem dopředu. Zápas jsme výsledkově ztratili v polovině 3. třetiny, kdy jsme dostali čtvrtý a pátý gól krátce po sobě, paradoxně v době, kdy jsme hráli nejlepší část zápasu. Poté už jsme neměli sílu na obrat a domácí si vítězství v klidu pohlídali,“ uznal kvalitu soupeře hrající trenér Olympu Jaroslav Matějka.

Do Přelouče na derby. Na hřiště Jestřábů totiž dorazil pardubický Svítkov, který si v Přelouči počínal vskutku suverénně. Rychlý nástup přinesl brzké vedení o dvě branky, hosté ho navíc následně ještě navýšili. Po zbytek duelu si výsledek 6:3 již jen svědomitě hlídali a ve druhém vystoupení v letošním ročníku si zapsali tři body. Na čele prvoligové tabulky se drží šestibodové Dobřany, bez bodu zůstávají týmy Opavy, Přelouče, Hostivaře a Brna.