1. liga

Start 1. Ligy: Krušný comeback Hostivaře a hráč v roli brankáře

Zatímco některá extraligová mužstva mají již odehrané tři utkání, o víkendu se prvního kola dočkala i druhá nejvyšší soutěž. V rámci úvodních bitev se z vysokých výher radovali hráči Poličky a Jihlavy, tříbodové vítězství slaví také hokejbalisté Jindřichova Hradce a Dobřan.

Naopak nepříliš vydařený návrat do 1. Ligy zažila pražská Hostivař, v brance brněnských Buldoků se dokonce musel objevit hráč z pole!

Polička s Jihlavou si na úvod soutěže zastřílely

„Nevěděli jsme přesně, jaká bude kvalita soupeře a s čím na nás vyrukuje. Jen jsme očekávali rychlý, přímočarý hokejbal a to se také potvrdilo. Utkání pro nás začalo dobře, ihned v úvodu jsme dostali k dispozici přesilovky a po 3 minutách hry jsme vedli 2:0. Povedená první třetina rozhodla zápas. Vítězství na začátek sezóny potěší, ale musíme stále pracovat a zlepšovat obraz hry. V některých úsecích utkání to bylo až k pláči,“ popsal detailně průběh utkání jihlavský kouč Lukáš Staněk.

Jihlava nebyla jediným týmem, který si o úvodním hracím dnu zastřílel. Polička přidělila brněnským Buldokům dokonce jedenáct branek. Hosté nastoupili ustrašeně, ale v první třetině si, až na dvě individuální chyby, dovedli plnit své úkoly. Po změně stran museli Brněnští kvůli zranění střídat brankáře za hráče z pole a, i když ten podal v bráně dobrý výkon, hra hostí v poli se úplně rozsypala a domácí vyhráli velkým rozdílem úplně zaslouženě.

„Z naší strany to byl povedený zápas a dobrý vstup do sezóny, hráli jsme v pohybu a soupeře přehrávali. Buldoci nezačali špatně, ale po třetím gólu se jejich hra rozpadla, a na zvrat v utkání tentokrát neměli síly. Nechci ale náš výkon přeceňovat, špatný zápas potká každý tým a jindy to může být úplně jinak,“ umírňuje nadšení v týmu Poličky trenér Štefka.

Olymp přetlačil Opavu, slaví i Dobřany

Šlágrem úvodního kola byl rozhodně duel mezi Jindřichovým Hradcem a Opavou, který nabídl fanouškům tři branky a těsnou výhru domácího Olympu 2:1. „Herní projev byl dobrý, dle mě jsme měli ze hry více, ale trápila nás koncovka. Snad se to bude zlepšovat a my budeme ty šance proměňovat. Není ale potřeba brečet nad rozlitým mlékem. Je to začátek sezóny, která bude dlouhá a tento zápas nás postavil nohama na zem. Nutno pochválit brankáře Janáka a skvělou kombinační hru soupeře, který nás občas točil jako na kolotoči,“ chválil brankář Opavy Jonáš Grufík.

Výčet prvoligových výsledků zakončíme v Dobřanech. Šneci dokázali díky skvělým prvním dvěma třetinám udolat svého pardubického soka 5:2 a připsali si do tabulky úvodní tři body. „Čekali jsme těžkého soupeře a to se potvrdilo. Byl to jiný Svítkov než na jaře. Hráče jsme ale na to připravovali. Dlouho byl stav bez branek, přičemž prvně jsme udeřili my a navíc před první přestávkou. Kluci drželi nastavené noty i ve druhé a třetí části, což bylo velmi důležité. Ano, také jsme udělali chyby, to by asi jinak nebyl sport, ale s výkonem mohu být spokojen. Nehledě na to, že úvodní zápasy bývají vždy všelijaké. My jsme posílené a kvalitně hrající Pardubice zvládli výsledkem a maličko i předvedeným výkonem,“ spokojeně zhodnotil duel domácí trenér Václav Šlehofer starší.