1. liga

Druhé místo? Nadplán, nezastírá nejužitečnější hráč Českého poháru Grufík

Již tento víkend startuje nová sezóna CROSSDOCK Extraligy, minulý víkend se však uskutečnil Český pohár v Jičíně, na němž od soboty 25.8. do neděle 26.8. zápolilo osm týmů z různých výkonnostních skupin.

Do Jičína opět po roce dorazila i prvoligová Opava, která se prezentovala výtečnými výkony a nejednomu favoritovi zasadila pořádný políček. K nemalému úspěchu přispěl i gólman Jonáš Grufík, jenž si odnesl cenu pro nejužitečnějšího hráče od firmy Hejduksport s.r.o. „Hokejku však nevyužiji, protože jsem ji společně s našim týmem po finálovém zápase odevzdal Vojtovi Palcerovi, který zažil dle nás skvělý turnaj a byl našim nejlepším hráčem,“ upozorňuje Grufík.

Máte za sebou nesmírně povedený Český pohár, na němž jste zopakovali tři roky staré 2. místo. Byl to dá se říci v konkurenci čtyř extraligových mužstev „nadplán“ a jste s umístěním spokojení?

Před turnajem jsme museli řešit hodně omluvenek a nečekali jsme, že bychom v tak těžké konkurenci mohli hrát finále. Já jsem tajně doufal v semifinále, ale co se nám povedlo bylo opravdu nadplán a celý tým si zaslouží velký obdiv, vždyť jsme měli věkový průměr méně než 22 let.

Hned v prvním klání na turnaji jste srazili na kolena favorizované extraligové KOVO, které se před sezonou hodně posilnilo. Co rozhodlo o vašem vítězství a nakopla vás výhra do dalšího úspěšného tažení?

V prvním utkání dle mě rozhodla bojovnost, protože nás KOVO docela hodně přehrávalo. Dokonce šlo do vedení a nebyli jsme v ideální situaci. Ale my jsme dokázali z minima vytěžit maximum a ubránili jsme jejich technické hráče. Nutno podotknout, že si myslím, že nás KOVO i trochu podcenilo.

Ve druhém klání jste si poradili s kladenským Jungle Fever, nakonec jste prohráli až v závěrečném duelu základní skupiny s pozdějším obhájcem titulu z Hradce Králové. Mířili jste tak do semifinále na Most, s čím jste do tohoto duelu šli?

Při téhle otázce bych se chtěl vrátit k jedné věci, a to k naprosto zbytečnému a brutálnímu zákroku kladenského hráče Vosyky na našeho Konečného, který utržil zlomeninu vřetenní kosti. Myslím si, že řešit si svou frustraci na nejmladšího hráče soupeře se fakt nedělá a k našemu sportu to opravdu nepatří. Dle mě jsme měli skvělý los. S Mostem jsme se již párkrát potkali a většinou se nám právě dařilo, takže jsme se neměli čeho bát a šli si to užít.

My měli Vojtu Palcera, který většinou jeden ze tří nájezdů dá

Most vás prý dost tlačil, ale vy jste předváděl v brance skvělé výkony, které Opavě vynesly až samostatné nájezdy, v nichž jste vynuloval pět mosteckých střelců a po gólu Palcera jste šli do finále! Propukla ve vašem táboru velká euforie a v onom semifinálovém utkání jste se asi musel hodně zapotit, že? (úsměv)

No já jsem seděl během zápasu na střídačce a trávil naši těžkou snídani (smích). Trenér Christ ukázal před zápasem na mladého Blažka a tomu se zápas naprosto vydařil. Most nás přehrával, ale nám se zase povedlo dát dvě branky, což stačilo na remízu. Nájezdy byly naprosto vyrovnané. Soupeř měl dvakrát branku na hokejce, ale nedokázali přesněji zamířit. My měli Vojtu Palcera, který většinou jeden ze tří nájezdů dá a svou statistiku potvrdil i nyní (smích). Euforie byla skvělá, byl to pro nás první větší postup a byli jsme za to strašně rádi. Loni jsme prohráli semifinále s Hradcem Králové v 8. Sérii nájezdů a letos to konečně vyšlo.

Ve finále Českého poháru jste se střetli s obhájcem titulu právě z Hradce Králové. Věřili jste si na něj, nebo už bylo nad dalším extraligovým celkem nemožné vyhrát?

Hradec hrál na turnaji vyšší level. My věřili, že nám něco spadne, ale hned v úvodu jsem si vybral slabší chvilku. Potom se ukázal rozhodující faktor, a to byl Honza Bacovský, který byl téměř u všeho. Zařídil trestné střílení a nahrával do prázdné brány na třetí gól. Hradec prostě měl ty rozdílové typy a my jsme na ně prostě už neměli.

První liga? Lepší mít 10 vlků než 20 ovcí

Vy jste na konci turnaje obdržel cenu pro nejužitečnějšího hráče Českého poháru. Potěšilo vás toto ocenění hodně a motivují vás takové ceny do další hokejbalové dřiny a zlepšování se?

Samozřejmě mě to potěšilo, ale hlavně jsem byl překvapen. Myslím si, že na turnaji hrálo spousta skvělých hráčů a reprezentantů, takže motivace do budoucna tu určitě je. Ale hlavní motivací pro mě zůstává parta, která se na turnaji vytvořila a mám z ní skvělý pocit.

Jako cenu jste dostal hráčskou hokejku winnwell z firmy Hejduksport s.r.o. Asi se moc nepočítalo, že některý z gólmanů bude tak vyčnívat. Využijete vůbec hráčskou hůl? (úsměv) 

To mě celkem překvapilo, vždyť v téměř jakékoliv učebnici hokeje nebo hokejbalu je psáno, že brankář je základem úspěchu (smích). Jsem samozřejmě vděčný firmě Hejduksport, že do turnaje vložila tyto hodnotné ceny. Hokejku však nevyužiji, protože jsem ji společně s našim týmem po finálovém zápase odevzdal Vojtovi Palcerovi, který zažil dle nás skvělý turnaj a byl našim nejlepším hráčem. Video je samozřejmě na našem facebooku (úsmev).

Již 9. srpna v neděli vypukne nový ročník 1. Ligy. Nemrzí vás, že se počet týmů zúžil na 10 celků? A s jakými cíli vlastně do sezóny budete vstupovat?

Je to z mé strany až humorné. Některé týmy mají skvělé mládežnické základny, skvělé hřiště a větší rozpočty než my a přihlásí se do druhé ligy. Máme tu vlastně stejnou situaci z před tří let. Ale jak se říká, lepší mít 10 vlků než 20 ovcí. Ty týmy, které hrají 1. Ligu, hrají skvělý hokejbal a všech devět se loni pralo o play off. Hostivař navíc bude černým koněm soutěže. Naše cíle budou hlavně dostat se do play off. Navíc se nám staví nový hokejbalový stánek, takže se určitě na nadcházející sezonu těšíme.