1. liga

Finále 1. Ligy rozhodovalo devět branek Vladimíra Luky! Hrát budu i příští rok, říká

Od minulé neděle má CROSSDOCK Extraliga nového účastníka. Ve finále 1. Ligy se totiž ke vstupence mezi elitní české týmy probojovala Karviná, která vyřazovací částí prošla pouze se ztrátou jediné kytičky.

Ve finále k tomu hodně pomohl také profesionální hokejista Vladimír Luka, jenž zaznamenal v posledních čtyřech zápasech hned devět branek, přičemž na svém kontě má i tu nedělní rozhodující!

Vladimíre, byla to především vaše série, ve třech vítězných zápasech jste vstřelil dohromady devět branek, to mluví asi za vše…

(usměje se) Takhle bych to neřekl. Když bych měl zhodnotit celou finálovou sérii, tak oni k nám přijeli bez jedné lajny, což zase v Jihlavě prokázali, jak moc pro ně je důležitá. Ten první zápas u nás jsme vyhráli zaslouženě, u toho druhého to bylo ale trošku více se štěstíčkem, to přiznávám. V play off jsme vlastně prohráli jenom jeden zápas, v Jihlavě, kde se ukázala taková naše nerozvážnost a nechali jsme se rozhodit soupeřem a rozhodčími.

A nakonec ten rozhodující duel…

To je pro mě těžké hodnocení, vedli jsme 2:0 a pak 3:1, jenomže jsme domácím dovolili vyrovnat. Naštěstí ve třetí části přišla ta vytoužená přesilová hra, kterou jsme proměnili. Když jsme pak dali další branky, věděli jsme, že už vedení neztratíme.

Po hokejové sezoně jste s hokejbalem začínal nejprve v Hradci Králové, kde jste odehrál také jeden duel v play off. Cítíte, že se do toho vždycky musíte nějak dostat, jelikož výkony u vás byly jednoznačně vzrůstající?

Dostat bych ani neřekl, spíš tam je změna pohybu, takže mně po prvním týdnu vždycky strašně bolí nohy, stehna a třísla. (směje se) Za Hradec jsem nastoupil už na jeden duel v základní části proti Kovu (1+1. pozn. aut.), potom jsem už začínal nastupovat za Karvinou a na jeden duel play off jsem ještě jel s Hradcem na rozhodující sedmý zápas na Kladno. Sice jsem tam moc nepomohl, ale vyhrálo se na nájezdy, takže jsem měl radost.

Na východě Čech s tím byli smíření, že sehraje nakonec pouze dva zápasy?

Jasně, to bylo takhle domluvené už dopředu, že Karviná je pro mě priorita.

Klub mně bude pouštět, extraligu tak chci hrát

Zpět do finále 1. Ligy a trochu i k první otázce, rozhodovala v tom posledním zápase, kde jste herně dominoval, vaše bohatší hokejová zkušenost?

On tam po trestu vypadl v sobotu Lumír Rosůlek, který to v neděli zkušeně odkoučoval ze střídačky. Dal mně do lajny s Martinem Palou, který hrál hokej ještě dva roky nazpět za Třinec, a jinak je výborný hokejbalista a také s Radkem Pořízkem, který jinak hraje první hokejovou ligu za Havířov. Ta naše souhra tak byla výborná, dvakrát mi to tam kluci podstatě připravili do prázdné.

Každopádně při rozhodující brance na 4:3 jste situaci dva na jednoho vzal na sebe…

Nejdříve jsem chtěl ještě Radkovi vrátit nějakou přihrávku, protože dát pět branek by mi už bylo blbé. (směje se) Ale udělal jsem to nakonec až při power play, při téhle brankové situaci jsem zkusil svoji střelu pod lapačku a vyšlo to. Sice jsem se trochu bál, aby nešla Jihlava do přečíslení, ale zamířil jsem dobře. On to vlastně jejich gólman den předem říkal, že jsme ho jenom trefovali, tak jsme to v neděli změnili a hned to šlo lépe! (úsměv)

Jak to teď s vámi bude příští sezonu, když bude hrát Karviná extraligu?

Hokej už nebudu hrát v Porubě, protože jdu do Polska. Nikdo mně z mého minulého působiště nevyhodil, jenom jsem se rozhodl, že už si nepotřebuji nic dokazovat, mám rodinu a dostal jsem perfektní nabídku na více let. Tam klub s tím, abych hrál hokejbal, problém mít vůbec nebude. Jenom je blbé, že se hrají zápasy o víkendu, ale jak bude čas, tak určitě extraligu za Karvinou hrát budu.