1. liga

Dobřany čeká dlouhá cesta do Karviné. A co do finále? Je to sen, říká Kovářík

1. Liga má kompletní sestavení semifinálových dvojic. Posledním postupujícím se stal v neděli krátce po poledni celek z Dobřan, jenž v Přelouči vybojoval třetí potřebné vítězství v sérii a mohl se tak radovat z posunu ke svému letošnímu cíli.

K úspěchu ve čtvrtém zápase pomohl i Jan Kovářík, jenž zaznamenal dva body za asistenci a branku. „Chvíli nám trvalo, než jsme si zvykli na asfalt,“ přiznal forvard Západočechů.

U Jestřábů nejprve propad, pak ale radost

Dobřany vstoupily do čtvrtfinálových bojů na domácí půdě, ve svém novém hokejbalovém stánku, jak nejlépe mohly. Vždyť v sérii se po prvním hracím víkendu ujaly vedení, jelikož Přelouči nedovolily ani jednou skórovat! Jenomže o týden později, minulou sobotu, se zase činila jenom ofenziva Jestřábů a naopak ta Západočeská vyšla naprázdno, Východočeši se tak rázem dostali ke snížení série na 1:2 a už to pro ně nevypadalo tak zle. „Na asfaltu jsme všichni hodně dlouho nehráli a pomalu jsme si na to museli zvykat, proto jsme v tom třetím zápase v sérii vůbec neskórovali,“ prozrazuje důvody Jan Kovářík z Dobřan.

Po výsledku 0:3 ale hokejbalisté z města nedaleko Plzně rychle přeorganizovali hru a o den později předvedli úplně něco jiného. „My jsme navyknutí spíše na kombinaci, na asfaltu jsme dostali pokyny, že musíme hrát jednodušeji, nahazovat, lobovat, jako to dělali domácí,“ prozrazuje dvacetiletý hráč Dobřan taktiku. A ta se prokázala ve čtvrtém zápase jako rozhodující. Hosté byli všude o kousek blíže a domácím povolili jenom jednou vyrovnat. Pak už to bylo v režii jenom Západočechů. „Ještě za stavu 2:1 se nás Přelouč snažila tlačit, definitivně jsme je ovšem zlomili brankou na 3:1,“ upozorňuje autor té úplně první trefy nedělního zápasu.

Snack čeká velké cestování k vítězi základní části

Dobřanští tak celou sérii nakonec ovládli v poměru 3:1 na zápasy a souboj čtvrtého s pátým celkem po základní části tak nakonec opět ovládli oni. „Myslím, že je nalomil už ten druhý zápas u nás doma, kdy jsme jim opět nedovolili skórovat. V tu chvíli asi jejich psychika nebyla příliš dobrá, na druhou stranu jsme je ale u nich doma pak pustili do hry, takže jsme moc rádi, že jsme to hned o den později dokázali ukončit,“ ulevil si Kovářík, jenž dva roky nazpět bojoval za českou reprezentaci U20 na MS v Sheffieldu.

Postup Západočechů zároveň znamená dokončení všech semifinálových dvojic, jenž svoje boje zahájí už tento víkend. Na Dobřany ale nečeká vůbec nic lehkého. Nejprve je totiž čeká extrémně dlouhá cesta sčítající skoro pět set kilometrů a poté ještě těžké souboje proti Karviné, tedy vítězi základní části. „Bude to strašná štreka,“ nejprve napadne Kováříka. „Ale moc se těšíme, je to kvalitní soupeř, hraje kombinační hokejbal, něco jako my. Myslím, že to budou dobré zápasy, chceme v nich ale uspět!“ naváže po chvíli. To, jestli se Dobřanským povede naplnit i jejich letošní sen, dostat se do finále 1. Ligy, se ale začneme dozvídat až v dalších víkendových dnech.