1. liga

Přelouč zatím bez gólu, pomůže domácí hřiště? Ostatní favorité chtějí postup!

Čtveřice týmů, která se po základní části 1. Ligy umístila na prvních čtyřech místech a tím se i vyhnula zrádnému předkolu, může v sobotu slavit postup do semifinále. Favorité doma nezaváhali, nyní však míří na hřiště soupeřů, kde je čeká ještě tuhý boj o využití mečbolu.

Naše redakce se vypraví do východočeské Přelouče, v rámci zápasu 3. kola čtvrtfinále se bude podrobně věnovat domácí snaze o prodloužení série proti Dobřanům.

V sobotu odpoledne se v Prachaticích, Opavě a Jindřichově Hradci rozběhnou důležitá čtvrtfinálová klání, která napoví o tom, zda se bude na stejných kolbištích bojovat ještě v neděli, či nikoliv. Kromě Jindřichova Hradce má nůž na krku celek Opavy s reprezentačním trenérem Jiřím Christem či nováček z Prachatic, který zejména na podzim podával úctyhodné výkony a chvíli se dokonce držel na čelních pozicích prvoligové tabulky. Náš zrak však směřuje především do Přelouče, kde budou chtít Jestřábi využít domácího prostředí a vrátit sérii zpět do Dobřan.

Bez gólu se vyhrát nedá aneb dobřanská zeď funguje

První dvě utkání čtvrtfinálové série mezi Přeloučí a Dobřany přinesla z pohledu fanouška zajímavou podívanou. Jestřábi marně dobývali branku Jana Marka, který předvedl v obou zápasech skvělý výkon a značná část úspěchů šneků jde právě na jeho bedra. Přesto trenér Václav Šlehofer starší chválí hru celé defenzívy.

„Dlouhodobě pracujeme na herních systémech, které střídáme a měníme je vždy cíleně k povaze soupeře. Navíc, nechceme být pouze za běhavé a naivní oslíky, poněvadž nám tady hrají z většiny dorostenci nebo mladí kluci. A pozor, vůbec to není tak, že by kluci byli vedeni k tomu, aby hráli nějakého "zaňdoura" Takže to není pouze o Honzovi Markovi, ačkoli možná patří mezi nejlepší gólmany u nás. Pro mě tedy určitě, znám ho a hrál jsem s ním od jeho skoro 13, 14-ti let,“ chválí kouč Snacku.

První dva zápasy čtvrtfinále vyšly Janu Markovi a celým Dobřanům skvěle a sami jsme zvědaví, v jakém světle se ukážou v Přelouči.

Petr Brykner: Víme, že není kam uhnout

„Série se nyní stěhuje na naše hřiště, na kterém techniku a dobrou kombinaci našeho soupeře z části eliminuje asfalt, na kterém se bude hrát. Bude potřeba zlepšit to, co se snažíme zlepšit většinu jara. Tedy důraz před oběma brankami. Musíme se naučit vypracované šance proměňovat a být v zakončení pohotovější a hladovější po gólu. Je to jednoduché: když se v sobotu nezlepšíme, sezona pro nás končí. Není kam uhnout, říct si, že příště to bude lepší. V zimě jsme tvrdě pracovali právě pro to, abychom to prodali v zápasech, jaké nás čekají o víkendu. Je potřeba se soustředit na každý souboj, vhazování, střelu,“ popisuje důležitost utkání brankář Jestřábů Petr Brykner.

Jaké tedy bude třetí čtvrtfinálové utkání z pohledu Dobřan? „Náročné, to je jasné. Oni musí vyhrát dvakrát, aby se vrátili k nám. To budou mít nepochybně v hlavách. A určitě i jiné věci. Já se s kolegy kluky také připravím, o tom není pochyb. Na hřišti už to ale musí zvládnout sami. Většina jich má letos v nohou 30-40 zápasů, tak by to mělo být vidět. A že je Přelouč doma silná? To je většina týmů z horní poloviny a také platí, že i kvalitní tým může doma ztratit. Přelouč naposledy doma padla vysoko s Berounem a zrovna nedávno. Ale jinak je mi jasné, že nás čeká velká bitva. Domácí mají letos velmi dobrý mančaft,“ vyjádřil úctu k soupeři Václav Šlehofer starší.

Následně dodal trenér Dobřan ještě jednu důležitou věc: „K Přelouči také platí, že osobně se po roky znám nejen s kvartetem "zapálenců" ve složení Libor Komůrka, Martin Šmíd, Roman Štefanský a Rosťa Soukup. Ačkoliv jsme teď soupeři a "nepřátelé", pro mě jsou to borci, kteří dělají hokejbal velmi dobře a i díky nim patří východ Čech k hokejbalové baště.“

Sobotní zápasy čtvrtfinále 1. Ligy

15:00     TJ HBC Olymp Jindřichův Hradec vs. SK Jihlava

              Stav série: 0:2

16:00     SHC Opava vs. SK Kometa Polička

              Stav série: 0:2

17:00     HC Jestřábi Přelouč vs. TJ Snack Dobřany (zápas kola)

              Stav série: 0:2

17:30     HBC Prachatice vs. HbK Karviná

              Stav série: 0:2