1. liga

Domácí týmy byly v úvodních zápasech čtvrtfinále play-off 1. Ligy neomylné

Elitní čtveřice týmů 1. Ligy bude vstupovat do třetího čtvrtfinále s mečbolem na kontě. Úvodní čtvrtfinálový víkend přinesl dohromady osm vítězství domácích celků, které tak potvrdily papírové předpoklady a jsou pouhý krůček od postupu mezi čtyři nejlepší týmy tabulky.

Vůbec nejvíce se dařilo západočeské družině z Dobřan, jež si ve svém novém krytém svatostánku na plastovém povrchu poradila s Přeloučí. Dobřany Jestřábům nepovolily vstřelit ani jeden gól!

Karviná stoprocentní, Dobřany neinkasovaly

Vítěz základní části z Karviné vstoupil do play-off proti ambicióznímu nováčkovi z Prachatic suverénním způsobem. V prvním zápase v úvodní třetině nastřílel do sítě soupeře čtyři branky, které nakonec ve zbytku utkání ještě zdvojnásobil. Na první vítězství v poměru 8:2 navázal následující den velmi obdobně, tentokrát však prohrával, ale zkušený výběr nakonec skóre otočil. Karvinští tak pojedou do Prachatic s cílem ukončit nováčkovi sezónu.

Zajímavou dvojici utvořily týmy Přelouče a Dobřan. S domácím výběrem Jestřábi v sobotu drželi dlouho bezbrankovou remízu, ale ve druhé části využily Dobřany přesilovou hru a začaly v utkání tahat za delší konec provazu. Jejich aktivní pohyb přinášel ovoce a z nabídnutých přesilových her si vytvářely mnoho dalších šancí. Jednu z nich se podařilo proměnit a tak byl stav po dvou třetinách 2:0 pro domácí. Ani v poslední části hry se Přelouči nedařilo dostávat do vyložených šancí a naopak Dobřany dokázaly výsledek pojistit tvrdou ranou od modré a připsat si tak první bod do čtvrtfinálové série.

Trenér Jestřábů Štefanský se proto snažil svým svěřencům naordinovat do druhého utkání odlišnou taktiku, která byla rozhodně znát. Po chybě ve středním pásmu však Jestřábi brzo inkasovali a dali tak soupeři pomyslný klid na hokejky. Ačkoliv se jim dařilo soupeře často přikovat k brance, v koncovce se úspěchu nedočkali. Naopak inkasovali opět ve hře v oslabení, a museli tak dotahovat již dvoubrankové manko. Herní zlepšení sice bylo znát, ale naopak problém nastával v disciplíně. Až příliš často se hráči Jestřábů nechali strhnout hrou, z čehož pramenily útočné fauly. 

Na straně Dobřan naopak panovala po dvou výhrách s čistým kontem vzadu spokojenost. „Sice vedeme 2:0 na zápasy, to ale nic neznamená. Je jasné, že domácí budou chtít hrát v Dobřanech i potřetí. Kdo by nechtěl? Je to vrchol sezony. My se musíme patřičně nachystat a potvrdit výkony z Dobřan, poněvadž v nich jsme při vší úctě k soupeři byli o krůček dál,“ přeje si trenér dobřanského celku Václav Šlehofer st.

Zlepšený výkon Olympu k vyrovnání nepomohl, Opava nad propastí

Dvě domácí výhry oslavila o právě skončeném víkendu Polička, která na vlastním hřišti dvakrát zdolala Opavu. Svěřenci Jiřího Christa nejprve padli s Kometou až po třech inkasovaných brankách ve třetí třetině, v odvetě padli výsledkem 1:3 a stejně jako ostatní týmy na pátém až osmém místě budou o následující sobotě odvracet konec sezony.

Do stejné situce se dostala také série mezi Jihlavou a Jindřichovým Hradcem. Na úvodní porážku 0:3 odpověděl Olymp zlepšenou hrou a výrazně vyrovnanějším výkonem, po gólu 33 vteřin před koncem ale odjížděli hráči do Jindřichova Hradce s prázdnou.

„Oproti včerejšku jsme nastoupili trochu nervózněji, což ale nemění nic na situaci, že soupeř svoji hru výrazně zlepšil. Dělal nám problémy v napadání a bylo to výrazněji vyrovnanější utkání. Nervózní to bylo i kvůli jiným výrokům, ale nemůžeme se divit, je to play-off,“ popsal odvetné utkání kouč Jihlavy Lukáš Staněk.

Podobným hodnocením se prezentoval také kouč Olympu Jan Donauschachtl. „Dnes jsme byli kvalitnějším soupeřem pro Jihlavu, lépe jsme napadali, měli více šancí, ale bohužel rozhodla naše nedisciplinovanost. Jihlava dala tři góly v přesilových hrách a to rozhodlo. Pak už jsme přišli na nějaký systém, jak jejich početní převahu bránit, trochu jsme se zatáhli, ale proti tak zkušené pětici, která je hraje, tak je to prostě náročné. V poslední minutě jsme navíc zbytečně propadli a tím si celé utkání prohráli.“

Výsledky čtvrtfinále play-off:

HbK Karviná vs. HBC Prachatice - 8:2, 5:2

Stav série: 2:0.

SK Kometa Polička vs. SHC Opava - 5:3, 3:1

Stav série: 2:0.

SK Jihlava vs. TJ HBC Olymp Jindřichův Hradec - 3:0, 4:3

Stav série: 2:0.

TJ Snack Dobřany vs. HC Jestřábi Přelouč - 3:0, 4:0

Stav série: 2:0.