1. liga

Play-off 1. Ligy odstartovalo! Svítkov zaskočil Prachatice, Jungle v problémech

Extraligové boje o postup do play-off jsou na programu v následujících týdnech, vyřazovací boje v druhé nejvyšší soutěži již odstartovaly. Osm týmů se vrhlo do předkola, začínalo se na hřištích hůře nasazených celků po základní části.

V sériích hraných na dva vítězné zápasy může být každé zaváhání smrtící a my se v našem souhrnu podívejme, jak se týmům o úvodním víkendu play-off dařilo.

Domácí prostředí pomohlo Keltům a Svítkovu

Dle tabulky základní části byla největším favoritem na postup do čtvrtfinále play-off Přelouč, která z páté pozice vyrazila k prvnímu utkání vyřazovacích bojů do Berouna. S týmem, s nímž utrpěla v závěru tabulkové části nepříjemnou porážku na vlastním hřišti, ani tentokrát nedokázala zvítězit. Kelti před vlastními fanoušky již v první části soupeři odskočili a po zbytek duelu si své vedení bedlivě hájili. Po výsledku 5:3 míří Kelti o následujícím víkendu na východ Čech s mečbolem na kontě, v Přelouči je ale nečeká vůbec nic jednoduchého.

Druhý východočeský tým v předkole 1. Ligy si vedl o poznání lépe. Pardubický Svítkov přivítal na své půdě ambiciózního nováčka z Prachatic, který zejména na podzim předváděl úchvatné výkony, začátek play-off mu ale nevyšel. Prachatičtí v Pardubicích nedokázali skórovat a prohráli vysoko 0:5. Stejně jako Přelouč budou chtít o následujícím víkendu využít domácího prostředí k obratu v sérii a následnému postupu mezi osm nejlepších týmů první ligy.

Trenér Petr Kopečný tak mohl být pochopitelně spokojen: „Do zápasu jsme vstoupili velmi aktivně a pohybem si vytvářeli mnoho šancí po celý zápas. Všichni hráči byli na zápas play-off velmi natěšeni a i přístup k zápasu tomu odpovídal. Jsem velmi spokojen se všemi aspekty hry od brankáře, přes obránce až po útočníky, kteří byli doslova hladoví po gólech. Ačkoli soupeř má svoji velkou kvalitu, svoji aktivní hrou jsme mu moc šancí nedovolovali. V pátek jedeme do Prachatic s respektem ale odhodláním sérii ukončit již ve dvou zápasech.“

Olymp s Opavou budou chtít doma série ukončit

Další dvě série předkola naopak přinesly vítězství hostujících týmů. Dle očekávání svedl Olymp z Jindřichova Hradce tuhou bitvu s brněnskými Buldoky, diváci neměli možnost vidět velké množství branek, které nakonec znamenalo těsnou výhru hostí. Na gól domácího Šmardy z konce první třetiny odpověděl ze strany soupeře Škarda, vítězná branka vyšla z hokejky jindřichohradeckého Hunala dvě minuty před druhou přestávkou.

Vicemistr loňského play-off Jungle Fever Kladno přivítal v rámci prvního zápasu předkola na svém hřišti nepříjemnou Opavu, která by se rozhodně s vyřazením v úvodu play-off spokojit nechtěla. Po remízové první třetině dokázali hosté odskočit kladenskému týmu na rozdíl dvou branek, náskok s jistou modifikací dotáhli již do závěrečné sirény. Domů si tak odvezli první vítězství, které budou chtít hned následující neděli potvrdit.

Výsledky zápasů předkola:

SK Kelti 2008 vs. HC Jestřábi Přelouč 5:3, stav série 1:0

HBK Bulldogs Brno vs. TJ HBC Olymp Jindřichův Hradec 1:2, stav série 0:1

Jungle Fever Kladno vs. SHC Opava 2:4, stav série 0:1

HBC JTEKT Svítkov Stars Pardubice vs. HBC Prachatice 5:0, stav série 1:0