1. liga

Tajenka 1. Ligy rozluštěna: do předkola Kelti a Buldoci, černý Petr pro Strašecí

Závěrečné dvojkolo 1. Ligy rozluštilo definitivní podobu základní části a přineslo dvojice pro předkolo play-off. Poslední víkend rozhodl o tom, že si play-off zahrají hokejbalisté v Brně a Berouně, naopak sezona skončila pro tým z Nového Strašecí.

Boj o čtyřku zvládli hráči z Dobřan, kteří se tak radují z přímého postupu do čtvrtfinále.

Boj o čtyřku: Šestibodový víkend pro Dobřany vynesl čtvrtfinále

Druhá nejvyšší soutěž nabídla řadu soubojů, které sehrály důležitou roli v boji o přímý postup do čtvrtfinále. Výsadní roli zde sehrály Dobřany, které zvládly závěrečné duely v základní části na výbornou. V premiéře v jejich aréně v sobotu dokázaly porazit východočeské Pardubice rozdílem třídy, čímž vykročily za udržením čtvrté pozice rázným způsobem.

„S Pardubicemi jsme odehráli velice dobré utkání. Ačkoliv jsme zdaleka nebyli kompletní, hráči, kteří nastoupili, odvedli kvalitní práci. Hra měla moderní atributy hokejbalu. Kvalitního soupeře jsme tentokrát k ničemu nepustili,“ hodnotil zápas trenér Václav Šlehofer starší. V neděli Snack nastřílel ještě o jeden gól více, zajistil si čtvrtou pozici, přesto však v táboře Dobřan již taková spokojenost nepanovala.

„V neděli to už tak dobré nebylo. Třemošná přijela soutěž asi jen důstojně dohrát, což se jí i nakonec povedlo korekcí vysokého gólového manka. V tomto připadě jsme splnili pouze úkol v podobě zisku tří bodů. Ve hře jsme však často chybovali, i přesto jsme měli zápas pevně ve své režii. Po dvou třetinách, kdy to už bylo 7:0, jsme sestavou zamíchali a zkoušeli jiné varianty, což nám leccos napovědělo.“

Ze čtvrtého místa jdou Dobřany přímo do čtvrtfinále a o následujícím víkendu tak mají volno. Dané umístění ale trenér Václav Šlehofer nepřeceňuje: „Celkový šestibodový zisk za víkend nás vyšvihl na čtvrté místo a dopřál nám klid a přípravu rovnou na čtvrtfinále. Do předkola tedy nemusíme a můžeme se soustředit pouze na svůj přípravný program před play-off a také v klidu naladit na potencionálního soupeře, který vzejde právě ze zmíněného předkola play-off.“

A kdo jde dále přímo do čtvrtfinále? První příčku a nejvýhodnější pozici do play-off si zajistila Karviná, která v klíčovém zápase přehrála Opavu a odolala tím šestibodovému ataku druhé Poličky, Kometa v celkovém součtu ztratila na vítěze jediný bod. I přes vítězství 6:0 s Kelty spadla Jihlava až na třetí místo prvoligové tabulky.

Nové Strašecí neuhájilo dvanáctou příčku a míří do baráže

Hodně rozporuplný víkend zažili Jestřábi z Přelouče, kteří nejprve v sobotu podlehli Keltům na vlastním hřišti výsledkem 1:5, chuť si ale spravili v den následující, kdy v přímé bitvě o páté místo porazili Olymp z Jindřichova Hradce. „Noc a den o víkendu, to byla naše hra. V sobotu nám nechyběl hokejbalový um, ale hlavou jsme byli někde jinde hlavně při nástupu do všech třetin. Mentálně hodně špatný výkon a zasloužená porážka s nadšeně bojujícími hosty. V neděli po pohovorech s jednotlivci i týmem byla opět vidět chuť a koncentrovanost a silného soupeře jsme měli po většinu zápasu pod křídlem. Trochu jsme vypadli z koncentrace po brance na 3:1, ale bojovností jsme vše nakonec zvládli. Na to si musíme dát příště pozor. Byl to solidní výkon od všech,“ chválil přeloučský manažer Libor Komůrka.

Zajímavá bitva na dálku se o víkendu strhla o poslední, dvanácté, postupové místo. V souboji tří týmů o dvě místa v play-off ještě v sobotu zdramatizovali Kelti, kteří dokázali zvítězit v Přelouči a před nedělními zápasy nakoukli do inkriminované dvanáctky. V posledním zápase základní části schytali nepříjemnou porážku v Jihlavě, podobným způsobem ale padlo i Nové Strašecí, kterému tak díky horšímu vzájemnému zápasu zůstaly oči pro pláč. Radovat se naopak mohou Buldoci, kteří díky skvělé první třetině porazili Prachatice a v tabulce obsadili konečnou jedenáctou příčku.

S 1. Ligou se minimálně na rok rozloučili hokejbalisté plzeňských Litic a Třemošné, kteří skončili na patnácté, respektive šestnácté pozici s obrovskou ztrátou. Boje o udržení druhé nejvyšší soutěže čekají již zmíněné Nové Strašecí a Mladou Boleslav, která na závěr porazila po nájezdech kladenský Jungle.

Předkolo startuje o následujícím víkendu na hřištích hůře postavených týmů a hraje se na dva vítězné zápasy.

Dvojice pro předkolo play-off:

HC Jestřábi Přelouč (5.) vs. SK Kelti 2008 (12.)

TJ HBC Olymp Jindřichův Hradec (6.) vs. HBC Bulldogs Brno (11.)

SHC Opava (7.) vs. Jungle Fever Kladno (10.)

HBC Prachatice (8.) vs. HBC JTEKT Svítkov Stars Pardubice (9.)