1. liga

Karviná ovládla základní část 1. Ligy! Polička, Jihlava a Dobřany slaví postup do čtvrtfinále

O víkendu 17. – 18. března se odehrály poslední zápasy základní části šestnáctičlenné druhé nejvyšší soutěže v České republice. Boj se rozhořel kolem čtvrtého místa, jež jako poslední zaručuje přímý postup do čtvrtfinále.

Zajímavé bylo ale sledovat také spodek tabulky, kde se hned několik celků ucházelo o poslední postupová místa do osmifinále play-off. Těsně se do vyřazovacích bojů probojovali berounští Kelti, Černého Petra naopak obdrželo Nové Strašecí. Podívejte se, jak vypadají osmifinálové dvojice!

Základní část druhé nejvyšší hokejbalové soutěže nabídla až do samého závěru nervy drásající zápletky. Berounští Kelti v posledních dvou zápasech získali tři body a klepali se o poslední postupovou pozici do osmifinále play-off. Jejich nejbližší konkurent v podobě Nového Strašecí ale zaváhal a i přesto, že měl stejný počet pětadvaceti bodů, zbylo na něj 13. místo, a tedy první nepostupová pozice do vyřazovacích bojů! Mistrem základní části se stala Karviná, jež si příčku na vrcholu prvoligové tabulky uhájila s pouhým jednobodovým náskokem před obhájcem titulu z Poličky.

Další dva týmy, které mohly oslavit přímý postup mezi osmičku nejlepších a čeká je tak čtrnáctidenní pauza a možnost vydatně potrénovat, je Jihlava a Dobřany. Nejlepší výchozí pozici pro vstup do předkola, respektive osmifinále, získali dravci z Přelouče, kteří z pátého místa vlétnou na dvanácté berounské Kelty. Jak vypadají ostatní dvojice vyřazovacích bohů? To se dozvíte níže v článku a brzy i v grafice na našich sociálních sítích Instagram a Facebook.

Nové Strašecí a Tygři míří do baráže, Litice s Třemošnou čeká sestup

Nejlepším útokem se v základní části hrané na dvaadvacet utkání mohla pyšnit první Karviná. Ta nastřílela 111 branek a 62 jich obdržela. Nejlepší obranou vozbou se pak prezentovali opavští hokejbalisté, jejichž gólmani za svá záda pustili jen 46 branek. Těsně za nimi skončily Dobřany a Polička s perfektně chytajícím členem širšího kádru reprezentační dvacítky Michalem Novákem. Nejvíce gólů v základní části obdrželi mladoboleslavští Tygři a to 107 „kousků“. Na vůbec nejméně branek pak dosáhla beznadějně poslední Třemošná, v průměru střílela jen 1,5 gólů na utkání.

Osmifinále play-off se hraje pouze na dva vítězné duely a začíná se již v sobotu 24. března na půdě hůře postavených týmů - SK Kelti 2008, HBK Bulldogs Brno, Jungle Fever Kladno a Svítkova. Od čtvrtfinále se pak hraje klasickým formátem na tři vítězné zápasy. Podrobnosti však ještě přineseme tento týden na webu hokejbal.cz! Důležitou informací je také to, že na týmy, které skončily na 13. - 14. místě, čeká baráž o setrvání v 1. Lize a celky na předposlední a poslední pozici v podobě plzeňských Litic a Třemošné sestupují do druhé regionální soutěže. 

Konečná tabulka základní části:

1. HbK Karviná - 49 bodů

2. SK Kometa Polička - 48 b.

3. SK Jihlava - 47 b.

4. TJ Snack Dobřany - 43 b.

5. HC Jestřábi Přelouč - 39 b.

6. TJ HBC Olymp Jindřichův Hradec - 39 b.

7. SHC Opava - 38 b.

8. HBC Prachatice - 36 b.

9. HBC JTEKT Svítkov Stars Pardubice - 36 b.

10. Jungle Fever Kladno - 33 b.

11. HBK Bulldogs Brno - 27 b.

12. SK Kelti 2008 - 25 b.

13. HBC Nové Strašecí - 25 b. -> BARÁŽ

14. HBC Tygři Mladá Boleslav - 22 b. -> BARÁŽ

15. HBC Plzeň-Litice - 11 b. -> SESTUP

16. TJ Tatran Třemošná -10 b. -> SESTUP

Osmifinále play-off 1. Ligy:

HC Jestřábi Přelouč vs. SK Kelti 2008

TJ HBC Olymp Jindřichův Hradec vs. HBK Bulldogs Brno

SHC Opava vs. Jungle Fever Kladno

HBC Prachatice vs. HBC JTEKT Svítkov Stars Pardubice

Čtvrtfinále play-off 1. Ligy:

HbK Karviná vs. ???

SK Kometa Polička vs. ???

SK Jihlava vs. ???

TJ Snack Dobřany vs. ???