1. liga

Osobní statistiky? Nějak extra je nesleduji, vím, že existují, ale hlavně ať se daří týmu, má jasno Holec

Hokejbal se zastavil před půlkou podzimní části. V průměru stihly všechny týmy odehrát 5 zápasů. Poličská družina přezimuje na 3. místě, je tento forvard spokojen? Jaroslav Holec dřív hrál Extraligu za Letohrad, chtěl by nejvyšší soutěž zase zkusit? To a další zajímavosti čtěte v rozhovoru!

1. Liga se za posledních pár let vyrovnala

Jaroslave, zatím to na podzim stačilo na celkové 3. místo, nečekal jste od svého týmu víc?

Když pominu fakt, že se odehrálo pouze 5 zápasů, tak 3. místo je určitě uspokojující. Jistě, pokaždé se dá čekat víc, ale 1. Liga se za posledních pár let vyrovnala a neboduje se tak snadno.

Který zápas byl pro Vás nejtěžší? Myslíte si, že jste někdy body ztratili zbytečně? Třeba proti Prachaticím?

Každý ztracený bod je zbytečně ztracený. Asi nedovedu říct, který zápas byl nejtěžší, ale nejvíc mrzí asi prohra právě proti Prachaticím, které jsme, dovolím si říct, v mnoha ohledech jasně přehráli, ale bohužel nás zasáhla střelecká impotence, což je ve sportu, který se hraje na góly, velký problém.


Jaroslav Holec patří mezi velké bojovníky, to mu vyneslo pozvánky do národních týmů hráčů do 16 a 18 let a laso dostal v roce 2017 i od extraligového Letohradu. Autor fotky: Martin Halíř.

Nikdy jsem se nepovažoval za střelce

Jste hodně běhavým útočníkem, který se snaží bojovat. Jaká je Vaše pozice v týmu? Nechtěl byste někdy vyhrát například střelce svého celku?

Má pozice v týmu spočívá spíše v dělání černé práce. Jak jste říkal, moji devízou je běh a bojovnost, takže se z toho snažím těžit a to jak směrem dopředu, tak i dozadu. Nikdy jsem se nepovažoval za střelce, spíše za bránícího hráče, takže nepadlo ani pomyšlení na nejlepšího střelce v týmu.

Zatím ale nemáte na svém kontě ze tří zápasů ani bod, kde je problém?

Problém se těžko hledá. Je u mě zvykem, že v podzimní části nejsem tolik produktivní jako v té jarní. Nejspíš za to může hibernace. (smích) Letošní sezóna pro mě ale nezačala úplně vesele, když jsem zameškal první zápas kvůli pobytu v karanténě a ve druhém utkání jsem si nestihl čuchnout k míčku a musel jsem odejít do kabin kvůli otřesu mozku.


V roce 2018 bojoval o konečnou nominaci na pozdější mistrovské juniorské MS v Kanadě. Ta mu ale unikla. Autor fotky: Milan Podpera.

Z mého pohledu se Extraliga hraje více pozičně

Jak vzpomínáte na svoji extraligovou štaci v letohradském týmu? Jak využíváte tyto zkušenosti v 1. Lize?

Na tuto štaci mám převážně příjemné vzpomínky. Hned první rok, kdy jsem tam působil, jsme dosáhli na celkové 3. místo. Zkušenosti jsem nějaké nabral, ale s jejich využitím v 1. Lize to je horší. Z mého pohledu se Extraliga hraje více pozičně, kdežto 1. Liga je více o běhání.

Na jaře se snad vše rozběhne, čeho byste chtěl s Poličkou letos dosáhnout? A co individuální statistiky? Potrpíte si na ně?

Lhal bych, kdybych řekl, že s týmem nechceme dosáhnout nejvyššího cíle, a to vyhrát ligu. Je však otázkou, kdy se soutěž rozběhne a v jakém formátu. Pokud se rozběhne a dokončí, rozhodně bych rád došel s týmem co nejdál. Co se osobních statistik týče, tak ty nějak extra nesleduji. Vím, že existují, ale hlavní je, aby se dařilo týmu.

Jak se budete přes zimu připravovat na případný restart soutěží?

Předpokládám, že příprava bude probíhat převážně s týmem v tělocvičně, kdy s naším průměrem 6 lidí na trénink bude v souladu s nařízením vlády. (smích) Nejspíš do přípravy vložím i lední hokej a běh, protože po několika měsících strávených doma bude potřeba shodit faldy, kterých záhadně přibylo. (smích)


Jaroslav Holec (třetí zleva) si kráčí v roce 2018 pro bronz z Extraligy mužů! Autor fotky: Iva Janoušková ml.