1. liga

Milan Dlugoš rozebírá prvoligové statistiky. V domácích zápasech bývá naše hra ještě lepší, má jasno

Druhá nejvyšší soutěž se zastavila hned po šesti odehraných utkáních. Jeden z nejproduktivnějších hráčů 1. Ligy, Milan Dlugoš, se podívá na celkové statistiky soutěže, ale i svého týmu. Kde favorita ročníku tlačí pata? Suchdol má nejlepšího brankáře a útočníka, udrží si tito borci formu?

Nejproduktivnější hráč a nejúspěšnější brankář?

Za 5 zápasů nasbírat 14 kanadských bodů za 4 branky a 10 asistencí? To není problém pro Davida Mátla ze Suchdola nad Lužnicí. Tento ostřílený forvard již v minulých ročnících nastupoval za Jindřichův Hradec, kde ale tolik nevyčníval. To vše si sedlo o trošku jižněji u Lužnice. Tento celek zatím vede celkovou tabulku a k tomu má své hráče na nejvyšších příčkách statistik. O tom také svědčí forma dalšího jindřichohradeckého odchovance, Filipa Janáka. Jeho úspěšnost mluví za vše. 92,9 % je z pěti duelů excelentní, i proto se Jihočeši drží ve vedení celé ligy.

Který hráč vede tabulku střelců? A jaký tým je nejefektivnější?

Navzdory svítkovským výkonům můžou mít hráči ze Svítkova alespoň jednu vzpruhu. Jejich nejlepší útočník, Jakub Král, zatím vede listinu střelců s osmi brankami. Čekáte svítkovský vzestup v jarní části? Všichni členové tohoto klubu netají informaci, že by chtěli postoupit do Extraligy? Je postup možný nebo se musí tým ještě zlepšit?

Každý neustále musí na něčem pracovat. Paradoxně nejvíce branek zatím vstřelilo Brno, které má na kontě 24 zásahů, ale také má zápas k dobru. Na druhém místě je již zmíněný pardubický Svítkov, ten v průměru na zápas střílí 4,4 branek, udrží si Stars tento průměr?


Nejslušnější týmy? Junioři Pardubic a Plzně!

Slušnost, to je statistika, z níž mnoho celků těží. Nehrát v zápase žádné oslabení je vždy velkou výhodou. Nejlépe si v této dovednosti stojí rezervní mančafty Autosklářů z Pardubic a Plzně. Jeden celek toho využil skvěle a bude přes zimu okupovat 4. místo. Pardubice zatím nasbíraly pouhých 54 trestných minut. Na druhé straně Plzeň s tímto faktem neumí moc pracovat, má pouze 56 trestných minut, ale za to žádný bod v tabulce. Snad se Mečouni zvednou. Druhým extrémem jsou Čamlíci z Malenovic, kteří za 6 klání posbírali 211 trestných minut, to je až neuvěřitelné. Dokážou Zlíňané zlepšit svoji disciplínu?

Kdo je favoritem soutěže?

Favoritů a aspirantů na výhru v základní části je mnoho. Neporažený Suchdol zatím neztratil ani bod a má nejvíce výher ze všech. Ustálí se jeho forma i přes zimu? I brněnští Buldoci letos sahají po prvenství v základní části a určitě by chtěli pokořit i brány semifinále 1. Ligy, jak to s nimi dopadne?

Jediná Kometa dokázala přehrát Jihočechy. Na zápas kola si však budeme muset počkat do jara. Polička ještě nikdy nevyhrála základní část 1. Ligy. Kometa v play off umí zahrát skvěle, musíme si však počkat na to, s jakou formou vyrukuje. Musíme také počítat s prachatickými Horaly, kteří v posledním utkání vyloupili právě zmíněnou Poličku. Prachatice se přes zimu jistě dají dohromady a bude se s nimi muset stále počítat.


David Mátl patří mezi nejlepší hráče 1. Ligy! Autor fotky: Martin Halíř.

Milan Dlugoš na 4. místě v produktivitě!

Milane, jak se Vám zatím líbila hra Vašeho celku? Jak funguje trio Dlugoš – Tácha – Mátl? Asi dobře, předpokládám. (smích)

Naše hra se mi většinou líbila. Nejvíc si cením toho, že jsme dokázali zvládnout zápasy, ve kterých nám to nešlo podle našich představ. Ukázalo se to především v Malenovicích, kde proti nám hrálo především hřiště. Tam jsme zápas zlomili až v závěru na naši stranu bojovností a týmovostí, která nás zdobí. Právě v takových zápasech se ukáže síla týmu. Snad jen jediný takový slabší moment z naší strany byl konec zápasu v Brně. Tam nám celý zápas všechno vycházelo a vypracovali jsme si čtyřgólový náskok. Nekoncentrovaností jsme Brno nechali náhodnými góly snížit na jednu branku a v závěru jsme vůbec byli rádi za tři body. Tím jsme akorát dali prostor k nesoudnému hodnocení zápasu domácího trenéra. Tyhle dva malé, ale šikovné spoluhráče mám na křídlech od prvního zápasu sezóny. David Mátl k nám přišel až před sezónou a hned k nám výborně zapadl. Všichni tři jsme věděli, co od sebe čekat a naše spolupráce fungovala výborně. Byli jsme u většiny gólů našeho týmu a ve většině případů to byly pěkné trefy. S tím určitě přijde i pozornost soupeřů, ale s tím se budeme muset vyrovnat.

Na kontě máte 12 bodů (5+7), Suchdol získal všech 15 možných bodů. Cítíte se na výhru v základní části? A jak se budete připravovat přes zimu?

Moje body jsou výsledkem výborné spolupráce s parťákama z lajny. Plný počet bodů je důležitý především z toho pohledu, že jsme odehráli většinu zápasů na hřištích soupeřů. Před našimi fanoušky jsme hráli pouze s ambiciózním Svítkovem. V domácích zápasech bývá naše hra ještě lepší. S výbornými fanoušky v zádech se u nás nikomu nehraje dobře. Na výhru v základní části se podle mého určitě cítit můžeme. Když budu mluvit za sebe, tak pro mě osobně to není vůbec důležitý, jestli vyhrajeme základní část nebo ne. Mě zajímá jen titul. Určitě by to chtěli všichni ostatní v kabině. Máme v týmu ještě pamětníky titulu v 1. Lize a slýcháváme historky, jaký to bylo, když se vyhrálo, takže by bylo pěkný si to zopakovat. Zimní příprava bude nejspíš individuální, ale tréninky určitě budou. Stále je na čem pracovat.

Dokonce nastupujete i v Extralize, a to za dobřanské Šneky. Jak se Vám líbí na západě Čech a jaká je pro Vás nejvyšší soutěž?

Tak zatím se mi v Dobřanech líbí, je to nová zkušenost. I když to cestování a stíhat odehrát všechny zápasy v Extralize i 1. Lize není jednoduché. Ale určitě jsem rád, že jsem dostal od trenéra možnost zahrát si Extraligu. Ze začátku to bylo o zvyknutí si na hru, která se hraje v Extralize, ale je to jen o zvyku.


Milan Dlugoš posbíral v 5 zápasech 12 kanadských bodů za 5 gólů a 7 nahrávek. Autor fotky: Martin Halíř.