1. liga

Brno v problémech, Tygři bez šance na play-off. Olymp pronikl do čtyřky!

Předposlední hrací víkend v 1. Lize znovu poodkryl tajenku v otázce vyřazovacích bojů, kdy se na čele bojuje o přímý postup do čtvrtfinále a okolo dvanácté pozice chtějí mužstva vybojovat účast v předkole.

Kvalitní dvojzápas má za sebou tým Jindřichova Hradce a Opavy, nulový víkend naopak zaznamenaly Prachatice, které čeká s největší pravděpodobností účast pouze v předkole. Závěrečný víkend přinese bitvy o dvanácté místo mezi Novým Strašecím, brněnskými Buldoky a Kelty.

Favorité nezaváhali, Olymp drží elitní čtyřku

V novém formátu soutěže v této sezóně postoupí do další fáze dvanáct nejlepších, první čtveřice si však vybojuje přímý postup do čtvrtfinále, které navíc bude začínat na domácím hřišti. Jistotu již má vedoucí Karviná, která v neděli vyprášila na vlastním hřišti Prachatice výsledkem 6:1 i druhá Jihlava, jež nejprve padla se třetí Poličkou po samostatných nájezdech v poměru 4:5, následně si ale chuť spravila na hřišti Mladé Boleslavi, kde zvítězila díky kvalitnímu vstupu do utkání.

Víkendem bez ztráty jediného bodu se mohou chlubit hokejbalisté z Opavy a Jindřichova Hradce. První jmenovaní dokázali porazit konkurenty z Prachatic a Přelouče, čímž oba týmy posunuli v tabulce až za sebe. Právě Opava svede o závěrečném víkendu bitvu s Dobřany a Olympem o přímý postup do čtvrtfinále. Dle tabulky a počtu odehraných zápasů je největším favoritem tým z Jindřichova Hradce, který je navíc ve vynikající formě.

Nepodařený víkend má za sebou také Přelouč, kdy nestačila na Svítkov i na Opavu. Zejména úvodní vystoupení proti pardubickému soupeři bylo velmi nevydařené. „Začali jsme naším tradičním tlakem, ze kterého jsme však vytěžili pouze jednu branku. Hosté srovnali v druhé třetině z ojedinělé šance. Stihli jsme zareagovat, ale pak opět dvě branky z nenápadných akcí nás úplně rozhodily. Ve třetí třetině jsme pak nasekali moc zbytečných faulů a v oslabení jsme neměli nárok se zápasem ještě něco udělat,“ zhodnotil duel přeloučský Libor Komůrka.

Olymp totiž o druhém březnovém víkendu nejprve doma vynuloval předposlední prvoligový tým z Plzně výsledkem 5:0, hned následující den si s chutí zastřílel. Proti Buldokům z Brna totiž rozjel střelecký kolotoč, do jejich sítě nasázel dohromady jedenáct branek a postaral se tím o nejvyšší výsledek víkendu.

Právě Buldoci padli o den dříve s šestým týmem prvoligové tabulky, po boji nestačili na Dobřany, které se tak velmi reálně udržely v boji o elitní čtveřici. „Zápas v Brně byl podle očekávání těžký. Domácí jsou na svém povrchu velmi nepříjemní, my jsme však v rámci zimní přípravy jezdili k tréninkovým jednotkám do Třemošné. V Dobřanech jsme s hokejkou trénovat kvůli výstavbě haly nemohli, takže se nám to celkem i hodilo. Určitě jsme nebyli tak zaskočeni jako v minulosti. Zápas byl vyrovnaný, my jsme tři body vydřeli. Základní část se blíží ke konci. Je tedy na místě, abychom se soustředili na poslední dvojkolo,“ připomíná trenér Dobřan Václav Šlehofer starší.

Postupová dvanáctka? Boj tří mužstev

Velmi zajímavě se situace vyvíjí i v boji o konečné dvanácté místo. Před závěrečným víkendem vykrystalizovala tabulka tak, že o dvě postupová místa se budou ucházet tři týmy. Ze hry jsou již Tygři z Mladé Boleslavi, kteří s jediným zbývajícím zápasem na kontě ztrácí celé čtyři body. Velmi dobrou výchozí situaci mají, i přes těžký los o posledním víkendu, berounští Kelti, kteří sice nejprve padli v šestnáctigólové přestřelce s Junglem Fever, v nedělním zápase o všechno ale zdolali konkurenční Nové Strašecí po samostatných nájezdech!

Ze strany Nového Strašecí utkání zhodnotil Václav Pavlík: „Tým Keltů se opět stal našim zlomovým soupeřem základní části tohoto ročníku. Tři body ze zápasu potřeboval každý tým jako "sele drbání". Je mi jasné, že hrát několik zápasů za sebou na dvě pětky je pro hráče velmi náročné, jiná možnost však nebyla. Chci poděkovat hráčům za jejich bojovnost, když se dvakrát zvedli a dokázali srovnat stav zápasu. Nájezdy jsme dnes na rozdíl od minulého utkání nezvládli. Bude to ještě boj. Chci také poděkovat našim fanouškům, že přijeli v tak hojném počtu!“

Jak již bylo řečeno, Brno prohrálo o právě skončeném víkendu obě utkání a jeho situace není příliš příznivá. Na závěr soutěže vyzvou na domácím hřišti Prachatice a ani vítězství jim postup do play-off zajistit nemusí. Ať už to dopadne jakkoliv, závěrečný víkend základní části 1. Ligy bude nesmírně zajímavý!

Výsledky minulého víkendu:

Sobota 10.3.2018:

TJ HBC Olymp Jindřichův Hradec vs. HBC Plzeň-Litice 5:0 (2:0, 3:0, 0:0)

TJ Tatran Třemošná vs. HBC Tygři Mladá Boleslav 1:2 (0:2, 0:0, 1:0)

HbK Bulldogs Brno vs. TJ Snack Dobřany 1:2 (0:0, 1:2, 0:0)

HC Jestřábi Přelouč vs. HBC JTEKT Svítkov Stars Pardubice 2:6 (1:0, 1:3, 0:3)

SHC Opava vs. HBC Prachatice 5:2 (2:2, 2:0, 1:0)

Jungle Fever Kladno vs. SK Kelti 2008 10:6 (2:0, 4:5, 4:1)

SK Jihlava vs. SK Kometa Polička 4:5 ss (3:1, 1:2, 0:1 - 0:1)

Neděle 11.3.2018:

SK Kelti 2008 vs. HBC Nové Strašecí 3:2 ss (0:0, 1:1, 1:1 - 1:0)

TJ HBC Olymp Jindřichův Hradec vs. HbK Bulldogs Brno 11:4 (2:1, 4:2, 5:1)

SK Kometa Polička vs. HBC Plzeň-Litice 5:1 (2:1, 2:0, 1:0)

HBC JTEKT Svítkov Stars Pardubice vs. Jungle Fever Kladno 2:3 ss (0:1, 2:1, 0:0 - 0:1)

HbK Karviná vs. HBC Prachatice 6:1 (3:0, 1:0, 2:1)

SHC Opava vs. HC Jestřábi Přelouč 3:2 (0:1, 2:1, 1:0)

HBC Tygři Mladá Boleslav vs. SK Jihlava 3:5 (0:2, 2:2, 1:1)