1. liga

1. Liga otevírá jarní brány: čtyři víkendy přinesou tuhé bitvy o play-off i o záchranu

Druhá nejvyšší soutěž má v úvodu jarní části na programu již jen čtyři hrací víkendy, během kterých vykrystalizuje postupová dvanáctka do vyřazovacích bojů a také se vyjasní situace ohledně záchrany a prvoligové příslušnosti pro následující sezónu.

Co nás tedy v nejbližších prvoligových bitvách čeká?

Zimní přestávka v 1. Lize končí již v neděli 25. února, kdy je na programu jedno utkání základní části. Dvanácté Nové Strašecí potřebuje každý bod a na vlastním hřišti proti Karviné to nebude mít vůbec jednoduché. Právě karvinští hokejbalisté již na podzim ukázali, že budou bojovat o přední příčky a současná pátá pozice jejich slova a činy dokonale potvrzuje.

Další prvoligové bitvy se rozjedou až o týden později. Na čele se bude v závěru základní části bojovat o co nejlepší pozici před blížícím se play-off, z nejvýhodnější startovní pozice jde do boje Jihlava, která vede soutěž před dotírajícími se Prachaticemi a Dobřany, ty však mají oproti dvěma nejlepším o jeden zápas odehráno více. Pro Jihlavu hraje také příznivější los, v posledních čtyřech zápasech totiž jede na hřiště Litic a Mladé Boleslavi, důležité bitvy s Kelty a Poličkou sehraje lídr na jaře na vlastním hřišti. Přímo do čtvrtfinále play-off postoupí čtyři nejlepší mužstva.

Hodně zajímavá je situace mezi třetím a devátým místem, kde je tabulka nesmírně vyrovnaná. Posuďte sami, devátý Svítkov ztrácí na čtvrtou Poličku pouze tři body! Bitvy o přímou účast ve čtvrtfinále play-off tak přinesou na jaře několik zajímavých epizod. Vždyť hned v neděli 4. března fanoušci uvidí střetnutí Olympu s Opavou, Prachatic proti Poličce a dobřanského Snacku se Svítkovem Stars Pardubice.

Desátý Jungle Fever Kladno přece jen již ztrácí více, i tak má ale účast ve vyřazovacích bojích, stejně jako brněnští Buldoci, téměř jistou. Právě pro Jungle bude rozhodující hned úvodní víkend, kdy pojede na hřiště Nového Strašecí a následně hostí vedoucí Jihlavu. V nižších patrech tabulky již v zázrak v podobě záchrany věří hokejbalisté Litic a Třemošné, naopak boj o vyhnutí se baráži proběhne mezi Strašecím, Kelty a Mladou Boleslaví. Nejvýhodnější pozici mají hokejbalisté z Berouna, kteří se pyšní oproti Novému Strašecí jedním zápasem k dobru, oproti Tygrům dokonce dvěma. Mezi zmíněnými mužstvy se navíc strhne bitva i o poslední pozice v play-off.

Nejbližší program 1. Ligy:

Neděle 25.2.2018

10:30     HBC Nové Strašecí vs. HbK Karviná

Sobota 3.3.2018

12:00     HBC Nové Strašecí vs. Jungle Fever Kladno

16:00     SK Kelti 2008 vs. HbK Karviná

Neděle 4.3.2018

10:00     HBC Plzeň-Litice vs. HbK Karviná

14:00     TJ Tatran Třemošná vs. HC Jestřábi Přelouč

14:00     HBC Nové Strašecí vs. HBK Bulldogs Brno

14:00     Jungle Fever Kladno vs. SK Jihlava

14:30     TJ HBC Olymp Jindřichův Hradec vs. SHC Opava

15:00     TJ Snack Dobřany vs. HBC JTEKT Svítkov Stars Pardubice

15:00     SK Kelti 2008 vs. HBC Tygři Mladá Boleslav

16:30     HBC Prachatice vs. SK Kometa Polička