1. liga

Jihlavský střelec Danko vládne 1. Lize, pozvánku do reprezentace musel odmítnout

Vládcem prvoligových statistik v podzimní části druhé nejvyšší soutěže byl naprosto suverénně útočník vedoucí Jihlavy Petr Danko, který si připsal úctyhodných 44 kanadských bodů. Zároveň odehrál pět utkání i v CROSSDOCK Extralize v dresu mistrovského Kert Parku.

Kde se chce na jaře objevovat mnohem častěji. Jeho píle přinesla také pozvánku do národního týmu, kterou ale musel pro zranění odmítnout. Více v našem rozhovoru.

V první lize vidím výhodu domácích zápasů jako klíčovou

Na úvod otázka k výkonům Jihlavy během podzimní části, s první příčkou a podávanými výkony panuje maximální spokojenost?

S první příčkou panuje maximální spokojenost, cílem pro podzimní část bylo se držet v popředí tabulky. S výkony už to tak slavné nebylo, nedokázali jsme zahrát dva tři zápasy po sobě na 100%, spíše to bylo jako na houpačce. Nejvíce to ukázal výjezd Opava - Karviná, kdy jsme v sobotu hráli na hranici možností a vyhráli v Opavě a druhý den nás v Karviné sfoukli jako svíčku a zabalili nám na cestu 8 kusů! Tam to bylo jako na matějský.

Máte nakročeno k tomu, abyste do play-off vstupovali z nejvýhodnější možné pozice. Jakou roli následně může hrát výhoda domácího prostředí?

Zbývají čtyři zápasy, tak snad první místo udržíme. Doma jsme hodně silní, prohráli jsme jen úvodní zápas sezony. Na play-off chodí v Jihlavě vždy výborné návštěvy, takže se u nás nikomu nehraje dobře. V první lize vidím výhodu domácích zápasů jako klíčovou!

Má Jihlava v současné době extraligové ambice?

Náš trenér Lukáš Staněk to vidí zřejmě jinak než já (smích), ale můj názor je takový, že na extraligu rozhodně nemáme, ať už se to týká finanční stránky či hráčské. Mezi první ligou a extraligou je obrovský rozdíl a myslím, že je lepší hrát špičku první ligy, než se plácat a trápit v extralize.

Na jaře chci v extralize odehrát více zápasů

Jak zhodnotit podzim z vašeho osobního hlediska? Přece jen 44 kanadských bodů za 18 zápasů, to je úctyhodný výkon…

Nechci, aby to vyznělo nějak namyšleně, ale před letošní sezonou jsem si dal za cíl, udělat v základní části 50 kanadských bodů. Dvacet gólů jsem nečekal, ale jsem rád, že mi to tam padá a musím poděkovat spoluhráčům, že dávají góly z mých přihrávek, i když mě občas i oni překvapí tím, co se dá nedat... (smích)

Téměř polovinu branek jste dali vy s Janem Střechou, je to v současné době základní stavební kámen jihlavského útoku?

Honza je můj dlouholetý a nejoblíbenější spoluhráč. Rozumíme si na hřišti i mimo něj, je to můj velmi dobrý kamarád. Od dorosteneckých let hrajeme spolu. Ani ve Vlašimi či dva roky ve slovenském Ružinovu nás nerozdělovali a věděli proč, prostě o sobě víme. Doufám, že nám to ještě nějakou sezonu vydrží. Rád bych také zmínil Romana Smutného, Ondru Jobáka a Štěpána Brázdu, to jsou základní pilíře a pokud budou na jaře zdraví, tak to dotáhneme daleko.

Za možnost hrát v Praze jsem moc rád, je tam skvělá parta a tréninky jsou parádní

Jak v současné době vidíte vaše osobní ambice na CROSSDOCK Extraligu?

Už před sezonou jsem dostal od Davida Kuny nabídku hrát za Kert Part. Rozmýšlel jsem se asi měsíc, a nakonec jsme se dohodli na formě střídavých startů. Na podzim jsem odehrál jen 5 zápasů, jelikož jsem v Jihlavě slíbil, že primárně budu hrát tam. Za možnost hrát v Praze jsem moc rád, je tam skvělá parta, tréninky jsou parádní a všechno má hlavu a patu. Snažím se hrát, co po mě trenéři chtějí a snad se mi to daří. Na jaře bych chtěl odehrát zápasů v CROSSDOKC Extralize víc a s týmem dojít co nejdál.

Navíc jste obdržel pozvánku do reprezentace, jak se na první sraz nově se tvořícího národního týmu těšíte?

Pozvánka do národního týmu mi udělala velkou radost! Bohužel jsem si na konci listopadu utrhl šlachu prstu ruky a dostal jsem skoro na dva měsíce dlahu. Prst ještě nemám doléčený, o víkendu teprve vyzkouším hru s holí a začnu se připravovat na jarní část sezony. Ze srazu jsem se panu Mašíkovi omluvil. Bohužel.