1. liga

Podzim v 1. Lize: Svítkov po změně trenéra válí, v Karviné spoléhají na kvalitní přípravu

Ke konci listopadu finišovala podzimní část druhé nejvyšší soutěže a nyní je ten pravý čas na její hodnocení. Vzhledem k velmi rychle blížícímu se play-off se již začínají mužstva dělit na vítěze a poražené, příliš času něco udělat s jejich situací již nezbývá.

A my se tedy pojďme podívat v druhé části našich rozhovorů s trenéry a funkcionáři, kdo je s rokem 2017 spokojen, a kdo naopak vyhlíží lepší zítřky či oplývá zklamáním.

Otázky:

1) Jak hodnotíte podzimní část sezony?

2) Které utkání byste vypíchl jako nejvíce a naopak nejméně vydařené?

3) Za co lze na podzim vaše svěřence pochválit? Co se naopak nevedlo podle představ?

4) Máte už představy o zimní přípravě před jarní částí sezony?

Pavel Štefka, trenér SK Kometa Polička

1) Postavení v tabulce je dobré, podle mě má prvních 8-10 týmů v podstatě jisté play-off. Chybí možná tak 2 až 3 body, které jsme mohli uhrát navíc. Máme horší bilanci v nájezdech, než jsme byli zvyklí, tam jsme nějaký ten bod navíc měli získat. Některé zápasy jsme hráli jen na 11-12 lidí a to nám úplně nesedí. Chceme hrát aktivně a na to potřebujeme 3 pětky. Situace je ale taková, že někteří kluci hrají i extraligu, nebo hokej a musíme se přizpůsobit.

2) Dobré zápasy jsme odehráli například s Jihlavou nebo Přeloučí, kde, i když jsme nezískali 3 body, zápasy měly velmi dobrou úroveň. Start sezony byl také nad očekávání - 3 zápasy 9 bodů a žádný inkasovaný gól. Naopak nejhorší zápas jsme odehráli ve Svítkově, šli jsme do zápasu s nosem nahoru a soupeř nás za to "spravedlivě" odměnil.

3) Pochválit chci všechny, i když se ne všechno dařilo, např. přesilovky jsme neměli možnost trénovat a bylo to znát. Nasazení, přístup k utkání a snaha byla vidět na všech hráčích. Spokojen jsem s postupnou změnou herního projevu, poslední 2-3 roky se snažíme o jiný přístup, který by měl přinášet větší efektivitu. Dříve jsme mívali problém se střelbou a počtem vstřelených branek, neříkám, že jsme něco vyřešili, ale posun oproti minulým sezonám je znát. 

Co se naopak nevedlo, to souvisí s předchozí větou, dokážeme sice chvílemi hrát tak, jak chceme a podle mých představ, ale zatím to nemáme v sobě, není to zažité, musíme si to stále připomínat, stále se o tom přesvědčovat a to přináší nevyrovnanost. Odehrajeme dobré úseky zápasu, dobré třetiny, někdy celé zápasy, a z toho za týden začneme další zápas a všechno je zase jinak. Je to o změně myšlení a letitých návyků a to je vždycky těžké.

4) Příprava bude převážně individuální, maximálně jednou týdně společná tělocvična. Na to jsme ale zvyklí, většina hráčů má v zimě aktivity, které jim pomáhají udržet se v kondici.   

Petr Kopečný, předseda HBC JTEKT Svítkov Stars Pardubice

1) Úvod sezony jsme zahájili kvalitní přípravou v rámci Českého poháru, kde jsme sice z těžké extraligové skupiny nepostoupili, avšak herně jsme se neztratili. Úvod ligy byl podobný jako Český pohár – s těžkými soupeři jsme prohrávali o gól a body sbírali sporadicky. Zlom přišel po domácím zápase s loňským vítězem základní části z Opavy, se kterou jsme prohráli 1:2 – u A týmu skončil trenér Petr Hofman na vlastní žádost. To byl nejspíše impuls pro hráče, kteří poté z šesti utkání dokázali zvítězit rovnou pětkrát a nasbírané body nás katapultovaly v šestnáctičlenné tabulce na deváté místo. V této situaci ztrácíme pouze 5 bodů na 3. místo!

4) Jarní čtyřzápasová dohrávka by měla již znamenat pojištění si pozice do play-off. S umístěním po podzimu jsme spokojeni. Do konce roku mají hráči volno vzhledem k extrémně náročnému závěru sezony. Po novém roce zařadíme přípravu a budeme vyhlížet jarní část. Přes zimní pauzu máme za cíl přivézt do týmu jednoho zkušeného obránce, který by vyztužil obranu na vypjaté momenty play-off. Pokud bych měl tým zhodnotit jako celek, máme kompaktní a věkově vyváženou kostru týmu. Velmi kvituji, že se nám podařilo zapracovat mladíky do týmu, zejména v obranných řadách a fakt, že starší hráči ukazují zkušenost v důležitých momentech. Cíle na jaro? Postoupit do play-off a podívat se do semifinále. Tým na to máme!

Lumír Rosůlek, trenér HbK Karviná

1) Začátek byl skvělý. Na to, že jsme kvůli rekonstrukci hřiště vůbec netrénovali. Potom jsme si mysleli, že už nás nikdo nemůže porazit a opak byl pravdou. Prohráli jsme jednou a už se to s námi vezlo. Najednou tady byla špatná tréninková docházka, pak dokonce málo lidí i na zápasy a to vedlo k pěti prohrám v řadě. S podzimní částí tak zcela spokojený nejsem.

2) Myslím, že nejvíce podařené utkání jsme zahráli s Jihlavou. Nejméně povedené utkání bylo v Jindřichově Hradci.

3) Pochválit můžu pár lidí, kteří dělají vše poctivě a makají na tréninku i v zápase. Jsou to lidé, na které se vždy a za všech situací můžu spolehnout. Lukáš Pacas, Martin Pala, Jan Ďiviš a Adam Pilch jsou to kluci, kteří dělají motor týmu.

4) Co se týče přípravy, máme připraveného atletického trenéra a trenéra na silové a bojové sporty. Oba trenéři nás povedou k tomu, aby byla naše příprava kvalitní.

Martin Davídek, trenér SK Kelti 2008

1) Po nepovedené přípravě na Českém poháru jsme vstoupili nešťastně i do sezony. Po dobře odehraných utkáních, která jsme prohráli o jeden či dva góly, jsme se začali trápit a až v závěru podzimní části jsme začali hrát trochu podle mých představ. Dopláceli jsme na úzký kádr, doplňovali nás dorostenci při dlouhodobě zraněných hráčů Matyse, Tymra a Dvořáka. K tomu se přiřadili onemocnění a pracovní či studijní povinnosti hráčů a to se odrazilo i na trénincích.

2) Dobrá utkání jsme odehráli v Novém Strašecí a s Opavou, výbuchů bylo více. V Jindřichově Hradci, s Junglem doma a ve Svítkově.

3) Pochválit snad za to, že jsme se dokázali zvednout po sérii sedmi prohraných zapasech v řadě, kvalitní výkony brankáře Laška ve druhé půli podzimní části, integrace mladších dorostenců Krásla a Krbce, probuzení souhry Gotthard - Beneš. Naopak máme velké nedostatky v obranné hře komplexně, jak útočníků, tak obránců. 

4) Chceme trénovat 2x týdně s kondičním trenérem a trenérkou a doplníme individuálními tréninkovými plány. Na přelomu ledna a února soustředění na Přimdě.

Jonáš Grufík, brankář SHC Opava

1) Při letošní vyrovnanosti 1. ligy se nedá naše podzimní působení hodnotit jinak než pozitivně. V letošní sezóně procházíme generační obměnou a zatím nemáme potřebnou sílu jako v minulých sezónách. Změn na jednotlivých postech bylo opravdu hodně a ke všemu se přidalo zranění několika klíčových hráčů. Velmi těžce jsme se například vypořádávali se zraněním kapitána Christa.

2) Jako nejméně vydařený bych označil výjezd na utkání v Berouně a Plzni. Prohra a jedno utrápené vítězství, které jsme navíc málem ztratili díky své nedisciplinovanosti. Po tomhle výjezdu jsme si museli s kluky sednout a trochu se vzpamatovat. Hned další víkend nás čekala Karviná, proti které to bylo asi nejvydařenější utkání podzimu. Tradiční derby s perfektní atmosférou, výborným soupeřem a s dobrým koncem pro nás.  

3) Chtěl bych pochválit zejména mladé kluky, pro které to byla na začátku velmi složitá situace. V 16 letech zapadnout do kádru, který se dlouhodobě drží ve špičce soutěže, je hodně složité. Ale myslím, že to zvládli dobře a už si zvykli na jiné tempo. Osobně věřím, že nám všem na jaře předvedou ještě mnohem víc.

4) Budeme pracovat tak, jako v minulých letech. Společné tréninky 3x týdně v tělocvičně, ať jsme na jarní boje připraveni v té nejlepší možné formě.