1. liga

Podzim v 1. Lize: Spokojenost v Dobřanech a Přelouči, Jungle věří v silné jaro

Ke konci listopadu finišovala podzimní část druhé nejvyšší soutěže a nyní je ten pravý čas na její hodnocení. Vzhledem k velmi rychle blížícímu se play-off se již začínají mužstva dělit na vítěze a poražené, příliš času něco udělat s jejich situací již nezbývá.

A my se tedy pojďme podívat v první části našich rozhovorů s trenéry a funkcionáři, kdo je s rokem 2017 spokojen a kdo naopak vyhlíží lepší zítřky.

Otázky:

1) Jak hodnotíte podzimní část sezony?

2) Které utkání byste vypíchl jako nejvíce a naopak nejméně vydařené?

3) Za co lze na podzim vaše svěřence pochválit? Co se naopak nevedlo podle představ?

4) Máte už představy o zimní přípravě před jarní částí sezony?

Miroslav Zadák, trenér SK Jungle Fever Kladno

1) Byť jsme v tabulce měli být výš, jsem spokojen, neboť s vědomím, že jsme k zápasům nenastupovali vždy s nejsilnějším kádrem, předpokládám, stejně jako loni, že do jarní části vstoupí Jungle na sto procent. A play-off je soutěž pro nás. Tedy doufám, že půjdeme výš.

2) Nejlépe hodnotím zápasy s Opavou, Karvinou, Poličkou. To jsou vždy zápasy otevřené z obou stran hrané v rychlosti, tvrdosti. Hraje se hokejbal, možná až extraligové úrovně. Naopak zápasy s Jindřichovým Hradcem jsou nehezké, oni stojí na modré čáře a čekají jen na brejky. To diváka nebaví a nám se bohužel při poměru střel 45:10 nedaří a prohráváme. 

3) Pochválit chci za soudržnost týmu v době poklesu formy, v tu dobu jsme navíc byli v malém počtu, neboť jsme pustili hráče do extraligy. Konkrétně do Kladna, Rakovníku, Ústí nad Labem či Kova. Tito hráči budou již na jaro připraveni v Jungle. Nevedla se nám, až do zápasu s Kelty, hra proti týmům, které nechtějí hrát. Naštěstí jsme změnili systém a začali vyhrávat.

4) Samozřejmě. Jako každý rok budeme třikrát týdně v hale. Plus dobrovolná posilovna, kolo, apod.

Václav Šlehofer st., TJ Snack Dobřany

1) Očekával jsem to velmi těžké, neboť los zápasů jsme museli díky výstavbě nového krytého stánku spolu s Ligovou komisí před sezonou uzpůsobit. Za to LK i touto cestou děkuji. Začali jsme nestandardně sedm utkání venku, ale bodovali, což bylo důležité. Pak jsme nějaké body přidali doma a maličko se rozjeli. Přesto se naše koncentrace chtě-nechtě neustále upínala k výstavbě haly. Pokud celý podzim shrnu, můžeme být spokojeni, neboť jsme pracovali ve ztížených podmínkách.

2) S nikým jsme vyloženě nepropadli a naproti tomu i nikoho nepřeválcovali. Z nepovedených mne napadají domácí zápasy s Liticemi, Jindřichovým Hradcem a Přeloučí, to jsme nebyli úplně my, ať už to bylo z jakýchkoliv důvodů. A co se jakžtakž povedlo? Venku jsme v Mladé Boleslavi asi zahráli dobře a i vysoko zvítězili, tedy podali jsme jakýsi menší nadstandard. Potom lze ještě asi zmínit domácí duel v citelně oslabené sestavě s Poličkou, kdy jsme vydřeli dva body po týmovém výkonu.

3) Pochvalu, raději ale malinkou, zaslouží všichni kluci za nepatrný krůček v posunu týkajícího se v osvojení herního projevu či systému. I tady nás ovšem čeká stále moře práce. Je to pořád takové syrové. Mile překvapil sedmnáctiletý gólman Michal Hrubý, moc nám pomohl i záskok veterána Jardy Fukárka, svými výtečnými výkony roste například i Tomáš Truchlý. Stěžejní osa Marek, Skála, Šlehofer V. ml. makala, to každopádně. Nevedlo se toho ale také dost. Někteří mladíci budou muset přehodnotit přístup ke sportu, to je asi celorepublikový problém, který se bohužel ani nám nevyhnul. Na tom zapracujeme, i třeba dalším zapracováním nových hráčů z naší mládežnické líhně, anebo odjinud. Sice nás to zase maličko přibrzdí, ale raději tak, dál už konkrétní nebudu.

4) Samozřejmě už přípravu v hlavě mám a nejen v ní. Nechci stereotypy, vymýšlím věci tak, aby to kluky zaujalo a také posunulo. Vzpomínám na fotbal a dokola opakující se přípravy se stejnou náplní. My tehdy jako hráči hudrovali, že to je nudné a nevýživné. Byť to byly tehdy obrovské "fyzické nálože", tzv. koňské dávky. Čili, několik let tady experimentujeme a vše tedy cílíme nejen k posunu hráčů, ale pochopitelně i klubu. Letos budeme mít podmínky o něco horší, ale s tím se určitě popereme. Překonali jsme tu už ledacos.

Libor Komůrka, HC Jestřábi Přelouč

1) Podzimní část můžeme hodnotit pozitivně, jak po herní, tak po výsledkové části. Pohybujeme se cca tam, kde jsme si představovali, ale soutěž je nesmírně vyrovnaná a každý hrací víkend tabulkou pěkně míchá. Je zřejmé, že hrát se dá s každým, pokud budeme hrát svoji hru. Což se nám ve většině případech na podzim dařilo. Stabilně dobře nám chytali gólmani, kluci se na ně mohli spolehnout a to týmu dávalo jistotu. Doufejme, že pozitivně budeme hodnotit i jarní část, která je mnohem důležitější, než ta podzimní.

2) Asi nejvíce povedené lze označit derby ve Svítkově, které nám vyšlo ve všech směrech, a dominovali jsme v něm. K dobré hře jsme přidali i branky. Také poslední domácí utkání s Prachaticemi patřilo k těm nejvíce povedeným. Zde jsme naopak podávali koncetrovaný výkon prakticky po celé utkání a silného soupeře jsme do ničeho výraznějšího nepustili. Nejhorší utkání bylo určitě v Jihlavě. Nekoncetrovaný vstup do utkání a individuální chyby z něj pro nás hned ze začátku udělali zbytečný sobotní výlet.

3) S chválením jsme zatím opatrní, na to je dost času. Určitě však za zlepšený přístup k tréninkům jak fyzickým, tak herním. Máme věkově různorodý tým a kluci se musí hlavně v hlavě dostat na stejnou vlnu. V tom vidíme pomalu zlepšení. Naopak se nám někdy stává, že po několika vítězných zápasech si začínáme opět myslet, že vše půjde samo, což se pak odráží na začátcích utkání, naposledy např. v Novém Strašecí.       

4) Určitě máme. Loni v zimě jsme změnili přípravu, osvědčila se, v létě jsme v ní pokračovali a teď v zimě půjde o totéž. A trochu ještě utáhneme šrouby. Kluci si začali přidávat i individuálně, což je velký posun oproti minulým letům. Snad se to zúročí na jaře. 

Jan Emmer, HBK Bulldogs Brno

1) Jako průměrnou. Určitě jsme měli mít minimálně o pět bodů více. 

2) Dobře jsme hráli poslední čtyři utkání doma, kdy jsme neztratili body. Nejméně se nám povedlo, když nehodnotím první venkovní utkání v Jihlavě,  především poslední utkání v Boleslavi, kde kluci nezvládli obrannou činnost a čtyřmi hrubicemi v obraně jsme darovali vítězství domácím a potom jako méně povedené bylo domácí utkání se Svítkovem, kterému jsme nechali domácí body po tom, co jsme si neporadili s jednoduchou hrou soupeře, založenou na lobech a sami jsme v koncovce byli tragičtí. 

3) Pochválit musím kluky za to, že i když jsme vyjížděli na venkovní utkání z různých důvodů v menším počtu, vždy jsme odehráli zápas tak, že jsme se nemuseli stydět. Naopak jen špatná koncovka nám nedovolila bodovat v některých zápasech více. Tedy pochvala za nasazení ve venkovních duelech a zapracovat musíme naopak na zvýšení efektivity v koncovce.

4) V prosinci kluci "zrelaxují" na florbalu a část v posilovně, od ledna k florbalu přibude tělocvična, kde dostanou pořádně do těla.