1. liga

Litice na závěr podzimu zaskočily lídra, Polička již třetí. Na čele přezimuje Jihlava

Nabitý víkend přichystal pro hokejbalové týmy druhé nejvyšší soutěže důležité boje, v rámci kterých nám znovu více vykrystalizovaly mančafty bojující o postup do play-off, ale i o záchranu. Třemošná s Liticemi získaly důležité výhry, jejich ztráta na záchranu se ale výrazně nezmenšila.

Na čele se bude přes zimu vyhřívat tým SK Jihlava s čtyřbodovým náskokem na druhé Prachatice.

Jihlava přezimuje na čele s čtyřbodovým náskokem

Podzimní část 1. Ligy je za námi, k vítězství základní části mají dobře nakročeno hokejbalisté Jihlavy. Ti sice nezvládli závěrečný duel s Liticemi, o den dříve ale na vlastním hřišti přehráli Olymp z Jindřichova Hradce poměrem 4:0. Největším pronásledovatelem budou Prachatice, které v závěrečném zápase ukázaly kvalitní obrat. Na hřišti Pardubic totiž ještě před začátkem třetího dějství prohrávaly, třemi trefami v poslední třetině ale skóre otočily ve svůj prospěch.

Další čelo prvoligové tabulky je nesmírně zamotané. Posuďte sami, mezi druhým a devátým týmem je rozdíl pouhých sedmi bodů. Navíc Polička, Karviná a Dobřany mají na třetím až pátém místě shodný počet bodů. Právě Polička se vyšvihla na třetí místo zásluhou výhry nad brněnskými Buldoky a výsledkem 11:1 se jim povedlo vyprášit poslední Třemošnou. Bez porážky zvládla víkend i Karviná, Dobřany naopak ze dvou utkání jednou prohrály.

„Zápas v Mladé Boleslavi jsme chtěli bezpochyby zvládnout, už i vzhledem k předešlým sezonám, kdy se nám zde nevedlo. Úvod nám vyšel, když první třetinu jsme ovládli výsledkem 2:0, ale dá se říct, že i hrou. Ve druhé části jsme skóre ještě vykrášlili na 5:0, ve třetí jsme pak pošetřili síly na nedělní ranní duel starších dorostenců a následný odpolední mužský v Jindřichově Hradci. Za výhru 5:1 tedy v našem táboře vládla spokojenost,“ popsal pocity po sobotním klání trenér Dobřan Václav Šlehofer starší.

„V neděli jsme na jihu Čech začali znovu od nuly, jenže tentokrát jsme v první třetině byli nejspíš duchem ještě v autobuse. Probrali jsme se až ve druhé části, ale to už jsme museli mazat dvoubrankové manko. Od druhé části jsme se po důrazné domluvě v našem mančaftu oklepali a dokázali dvěma pěknými projektily po secvičených věcech skóre ale i hru vyrovnat a domácí i herně kapánek převyšovat. Škoda, mohli jsme tu uhrát i víc než remízu, mohli, leč neuhráli. Prospali jsme totiž první třetinu, poté jsme také nějakou chybku udělali, stejně tak, jako domácí tým,“ zhodnotil vystoupení Dobřan v Jindřichově Hradci jejich trenér.

Litice klíčový duel nezvládly, chuť si spravily s lídrem

Zajímavým způsobem se vyvíjí boj o záchranu druhé nejvyšší soutěže. V přímém zápase mezi Liticemi a Třemošnou se prosazoval pouze domácí Tatran, který soupeři již v první třetině odskočil na rozdíl dvou branek. Nakonec zvítězil výsledkem 3:0 a alespoň na jeden den se dostal před svého soupeře.

Po důležitém zápase tak v táboře Plzeňských rozhodně spokojenost nepanovala. „Sobotní utkání v Třemošné jsme brali jako klíčové pro další vyhlídky v jarní části, ale výsledkově jsme ho nezvládli. Domácí v podstatě jen čekali na to, co budeme vymýšlet a hrozili z brejkových situací. Ačkoliv jsme domácí jasně přestříleli a v zápase byli lepším týmem, opět se k nám štěstí otočilo zády a potřetí v řadě jsme nevstřelili ani branku.”

Hned následující den si Litičtí spravili náladu. V souboji s lídrem z Jihlavy favorizovaného soka výrazně zaskočili a nakonec si po zásluze z utkání odnesli tři body. Zejména v první části Plzeň svého soupeře výrazně přehrávala a do kabin si odnesla tříbrankové vedení. Liticím se daný náskok podařilo udržet s drobnou úpravou až do úplného konce a oslavily zisk nesmírně důležitých tří bodů. Litice se vrátily na předposlední místo, jejich ztráta na nesestupovou pozici ale stále činí šest bodů.

„V neděli k nám do Plzně dorazila vedoucí Jihlava a my do zápasu vstupovali jako jasní outsideři. Před utkáním jsme si řekli, že nemáme co ztratit a s předváděnou hrou rozhodně nepatříme na dno tabulky. Soupeř působil na hřišti trochu unaveným dojmem, bez pohybu a jako by byl ještě na cestě. My jsme toho dokázali využít a i díky tomu, že nám konečně přálo štěstí, které nám v podstatě celý podzim chybělo, jsme si vypracovali v první třetině vedení o 3 branky a zápas si nakonec pohlídali až do konce,“ ví Jakub Juroško. „Přezimujeme na předposlední příčce. Víme, že naše situace je velmi špatná, ale přesto ne úplně beznadějná. Hráči si nyní potřebují psychicky odpočinout a na jaře se pokusíme o malý zázrak, v podobě odvrácení přímého sestupu,“ dodal předseda Litic.

Kvalitním víkendem zakončilo podzim i Nové Strašecí, které si pozvalo Přelouč a Opavu. Hned v sobotu proti Jestřábům domácí ukořistili plný počet bodů a trenér Jan Falař mohl být tím pádem spokojen: „Hrozně těžký zápas, potvrdilo se, že tabulkové postavení nemůže predikovat výsledek zápasu a že každý může porazit každého. Přišlo mi, že jsme šli za vítězstvím více než soupeř, tudíž jsme si tři body zasloužili.“

O čtyřiadvacet hodin později ale již tak mnoho důvodů k radosti neměl, Nové Strašecí na Opavu nestačilo. „Opava byla jednoznačně pánem na hřišti. Pro nás je výsledek víceméně milosrdný, ale kdybychom bodovali, tak se taky nemohl nikdo divit. Dneska jsme si ukázali, že nám chybí veškerá herní činnost jednotlivce - důraz, chytrost, šikovnost. Ale když se maká a plní se taktické pokyny, dá se zápas znepříjemnit tak, aby se jakýkoli soupeř bál o výsledek,“ tuší Jan Falař.

V boji o záchranu si důležité výhry připsali hráči mladoboleslavských Tygrů, kteří na vlastním hřišti zaskočili brněnské Buldoky a udrželi se v kontaktu s ostatními prvoligovými celky. Do konce základní části již mnoho kol nezbývá, bitva o co nejlepší umístění tak vypukne znovu na jaře.