1. liga

Jihlava schytala od Karviné osmičku, loňští finalisté klesají. Nováček neskóroval

Předposlední podzimní víkend 1. Ligy přinesl další bodové ztráty finalistům loňského play-off, jejichž propad tabulkou i nadále pokračuje. Na čele tentokrát ke střídání nedošlo. I přes vysokou porážku stále vládne Jihlava před Prachaticemi, které nedokázaly skórovat na hřišti Olympu.

Čisté konto dále udrželi Kelti, Svítkov a Dobřany, jimž k výhře stačila pouze jedna vstřelená branka!

Sobotní ztrátu s lídrem Opavští dokázali napravit

První liga odstartovala uplynulý víkend jedním sobotním zápasem, v rámci kterého dorazil do Opavy lídr z Jihlavy. Hosté dokázali potvrdit svoje kvality a otočili jednobrankovou ztrátu z první části, díky čemuž dokráčeli k výhře v poměru 2:1. Opava se dokázala z porážky rychle vzpamatovat a hned následující den dokázala na vlastním hřišti přehrát brněnské Buldoky. „I když jsme přijeli do Opavy pouze s devíti hráči do pole, odehráli jsme celé utkání aktivně, o čemž svědčí i poměr střel 29:25 pro nás. Domácí byli efektivnější v zakončení, a proto zaslouženě zvítězili,“ zhodnotil utkání trenér Buldoků Jan Emmer.

Kromě Opavy se k druhému víkendovému zápasu vydali i hokejbalisté Jihlavy, na cestu do Karviné ale rozhodně nebudou vzpomínat úplně v dobrém. Domácí hráči již v první části dokázali skórovat, jejich hvězdný výkon byl ale podtržen až ve druhé patnáctiminutovce. Pět vstřelených branek srazilo Jihlavu do kolen, lídr tabulky si nakonec domů odvezl vysokou porážku v poměru 2:8.

„Zatímco v Opavě jsme podali jeden z nejlepších výkonů, plný nadšení a chuti vyhrát, Karviná nás vrátila tvrdě na zem. Od začátku do konce utkání jsme se jim nedokázali vyrovnat v žádné herní činnosti,“ kroutil hlavou jihlavský trenér Staněk.

Ztráty prvního týmu tabulky mohly využít především Prachatice, které se chtěly v Jindřichově Hradci přiblížit na dostřel. Duel na jihu Čech jim ale také podle představ nevyšel. Domácí měli od úvodního vhazování herní převahu, kterou již v první třetině vyjádřili dvěma vstřelenými brankami. Následně náskok ještě navýšili a nakonec díky kvalitnímu výkonu Jana Janáka nenechali produktivního soupeře na svém hřišti skórovat.

Situace plzeňskch Litic a Třemošné se komplikuje

Kromě boje o čelní příčky se na konci podzimu bojuje i o spodní patra tabulky. Do nepříjemné situace se s každým dalším zápasem dostává Třemošná, která na vlastním hřišti nestačila ani na Nové Strašecí. Nové Strašecí dokázalo na hřišti posledního celku tabulky potvrdit vedení z prvního dějství a nakonec dotlačilo duel do výhry s výsledkem 2:1.

Utkání zhodnotil z týmu vítězů Jan Falař: „Všichni víme, že to bylo opět herně špatné, ale v naší situaci se na krásu nedá hledět. Dneska to pro nás jsou zlatý body. Troufnu si říct, že jsme byli jednoznačně lepším týmem, ale koncovka byla klasicky žalostná, a tak jsme se, do posledních vteřin, museli strachovat. Cením si toho, že i když jsme byli pod dekou a ve značně okleštěné sestavě, tak jsme tento zápas odjezdili po zadku. Snad nás to nakopne a ještě se popereme o místa zaručující klidné žití v první lize.“

O něco více klidu zažili hráči Keltů v Plzni, domácí Litice vynulovali a i přes střeleckou převahu domácích zvítězili 3:0. „Další utkání s hořkým koncem pro nás. V zápase jsme byli lepším týmem, vycházeli nám lépe standardní situace, měli jsme více ze hry, ale nedokázali jsme opět vstřelit ani branku. Potřebovali bychom, aby nám tam něco spadlo, tým se chytil a začal si více věřit. V sobotu, v Třemošné, musíme získat tři body, nic jiného si teď nepřipouštíme. Přezimovat chceme mimo pásmo sestupu,” vyzývá litický Jakub Juroško.

Smekal srazil Kometu, Dobřany se loučili se hřištěm

Kromě Keltů a již zmíněného Olympu slavili čistá konta i gólmani v Dobřanech a Pardubicích. Pardubický Svítkov výsledkem 4:0 zdolal mladoboleslavské Tygry, tři ze čtyř branek domácí hráči vstřelili v přesilových hrách. Snack dokázal fotbalovým výsledkem přehrát celek Jungle Fever, tým Václava Šlehofera staršího z 31 střel soupeře ani jednou neinkasoval a posunul se na čtvrté místo tabulky.

„V utkání s Kladnem jsme nepředvedli hru nám vlastní. Soupeř nás zejména ze začátku přehrával. Od druhé třetiny se hra srovnala. I my jsme se dostali do šancí. Po jedné z nich se nám povedlo i zacílit. Zápas a výhru jsme umlátili, vydřeli. Body jsou pro nas velmi cenné, vzhledem i k vyrovnanosti soutěže. Tímto zápasem jsme se rozloučili s naší starou šnečí arénou, která byla v pondělí srovnaná se zemí. Čeká nás ještě náročné dvojkolo v Mladé Boleslavi a Jindřichově Hradci, čímž zakončíme podzim," komentoval Václav Šlehofer starší z dobřanského Snacku.

V zápase kola, který jsme na sociálních sítích a webu sledovali podrobně, dokázala Přelouč po nájezdech porazit Kometu z Poličky. Východočeské derby přineslo výsledek 2:1 po nájezdech, hrdinou Jestřábů byl brankář Petr Smekal, který si připsal řadu důležitých zákroků.