1. liga

1. liga: Buldoci zaskočili lídra z Jihlavy! Prachatice s Přeloučí stoprocentní

Nabitý víkendový program má za sebou druhá nejvyšší hokejbalová soutěž, v rámci kterého se znovu pozice v tabulce přeskupily. Šestibodový veleúspěšný víkend slaví Prachatice s Přeloučí a brněnskými Buldoky, kteří dokázali zaskočit lídra z Jihlavy!

V ostrém souboji dokázala Opava před vlastními fanoušky porazit Karvinou, která tak možnost přiblížit se čelu nevyužila, navíc když v neděli trochu překvapivě prohrála na půdě Svítkova.

Nečekanou ztrátu lídra Prachatice využily, Karviná nikoliv

Sobotní program nabídl fanouškům skvělou podívanou. Lídr tabulky z Jihlavy zajížděl do Brna, kde měl v plánu zdolat houževnaté Buldoky. Brněnští hokejbalisté ale před vlastními fanoušky nezaváhali a díky dvěma využitým přesilovým hrám zdolali Jihlavu výsledkem 5:2. Daný výsledek dal velkou šanci nejbližším pronásledovatelům. Rozjeté Prachatice si pro tři body došly na hřišti Jungle Fever. I přesto, že domácí dostali k dispozici výrazně více přesilových her, skórovat se jim nepodařilo a nakonec si ze zápasu odnesli porážku 0:3.

Souboj, na který byla upírána velká pozornost, proběhl v Opavě. Doposud druhá Karviná chtěla využít nepříliš kvalitních výsledků domácího týmu z posledního období, s tímto záměrem ale nepochodila. Hostům se přece jen poprvé podařilo náskok soupeře stáhnout, rozhodující branka ale přišla ve třetím dějství a znamenala těsnou výhru Opavy.

„Derby patří každý rok mezi jedny z nejdůležitějších zápasů sezony a my jsme ho tak i brali. Na obou týmech byla vidět snaha zvítězit a zápas měl vše, co k dobrému hokejbalu patří, ale bohužel se i našly věci, které jsou daleko za hranicemi fairplay, a tak se touto cestou ještě jednou chceme omluvit Karviné za incident. Naši mladí kluci hráli skutečně zodpovědně a nepovolili soupeři žádné větší šance ve vyrovnaném počtu hráčů. Soupeř měl ovšem skvělé přesilovky, ve kterých nás školil. Naštěstí jsme dali o branku víc a brali všechny body, ale daleko důležitější jsou zkušenosti, které kluci za tento zápas nabrali," hodnotil vítězství Opavy Jonáš Grufík.

Z čelních pozic tabulky je ještě nutné zmínit výhru Poličky, která do sítě mladoboleslavských Tygrů nastřílela deset branek. Mladá Boleslav se sice dlouho držela na dostřel, osm inkasovaných gólů v posledním dějství ale pro ni znamenalo velmi krutý osud. Třináctí Tygři však tabulkou dále neklesali, Litice, Kelti i Nové Strašecí totiž v sobotních duelech tahaly za kratší konec provazu.

Týmy Třemošné a Litic v neděli neskórovaly, Jestřábi již čtvrtí

Po nedělních kláních již k posunům v tabulce došlo. Karviná překvapivě padla na půdě Svítkova 3:5, tudíž měl nováček z Prachatic volnou cestu navýšit náskok na nejbližší pronásledovatele. A proti Novému Strašecí to šlo vcelku hladce. Těsné vedení z první části Prachatičtí navýšili na výsledek 7:1 a věřili, že by jim mohl stačit i na pozici číslo jedna. To by však Jihlava nemohla v souboji lídra s posledním týmem tabulky zvítězit vysoko 6:0.

Kromě Prachatic zaznamenali skvělou výsledovkou šňůru v závěru podzimu hráči z Přelouče. Loňský finalista z Kladna ve východních Čechách příliš dlouho nevzdoroval a dvoubrankovou ztrátu v poslední třetině stáhnout nedokázal. Šest různých střelců Jestřábů se postaralo o vítězství 6:2 a hlavně posun Přelouče do elitní čtyřky první ligy.

Společně s Prachaticemi a Přeloučí zažili stoprocentní víkend Buldoci, kterým k vítězství v Plzni stačila jediná branka. Již v první třetině se dostali do vedení a to díky skvělému výkonu brankáře udrželi až do závěrečné sirény. Cenné dva body si připsaly Dobřany, které na vlastním hřišti po nájezdech zdolaly Poličku. „Dvojkolo doma bylo velmi těžké. To vše jsem předpokládal, a proto konečný sumář v podobě pěti bodů bereme. V sobotu v derby jsme nastoupili v oslabené sestavě, neboť jsme řešili interní problémy hráčů našich barev. Dotčeným klukům jsme jasně dali najevo, že takhle se sport nedělá. Na úkor rádoby mladých hvězd nastoupili mladší i starší dorostenci, kteří měli dopolední zápas s Pískem v nohou. Litice byly lepší, přesto jsme urvali všechny tři body pro Dobřany," těšilo nakonec Václava Šlehofera staršího. 

„V neděli jsme situaci zklidnili, vše si v klidu vyříkali a nastoupili do těžkého boje s výbornou Poličkou. Osobně jsem měl dobrý pocit a cítil jsem jej i od ostatních Šneků bez ohledu na výsledek. Dva body za chuť, bojovnost a odhodlání považuji za vydřené a maličko i zasloužené. Vynikl čerstvě 17-letý Michal Hrubý v brance, pro kterého to byl první zápas za A-tým v 1.lize," zhodnotil zbytek uplynulého víkendu trenér Dobřan Václav Šlehofer starší. 

Do konce podzimní části zbývají ještě dva hrací víkendy a v příštím kole nás čeká jedna velká premiéra. Naprosto poprvé budeme sledovat jeden ze zápasů 1. ligy v rámci rubriky zápas kola velmi podrobně a vy se nechte překvapit, kam naše redakce zamíří!