1. liga

Povstání Keltů odnesli favorité, nováček z Prachatic nastřílel třináct branek!

S blížícím se závěrem podzimní části celky 1. ligy tvrdě bojují o cenné body, které je mohou přiblížit k play-off či jim pomohou vyhnout se bojům o záchranu druhé nejvyšší soutěže.

Vynikající víkend zažili Kelti, kteří na vlastním hřišti zdolali dva favority, mladoboleslavští Tygři naopak v Prachaticích posbírali třináct inkasovaných branek.

Sobotní brankové hody ovládly domácí celky

Sobotní program 1. ligy nabídl fanouškům tři zápasy, ve kterých se dočkali dohromady 31 branek! Nejvyšší výsledek padl v Dobřanech, kam dorazilo Nové Strašecí. Hosté padli do výsledkové krize, a i když na hřišti Snacku skórovali čtyřikrát, kvůli špatné obraně si body neodvezli. Pětibranková třetí třetina rozhodla o výhře Dobřan v poměru 9:4.

„Víkend se nám povedl z části. Očekával jsem urputné boje a to se potvrdilo. Se Strašecím to sice skončilo vysokým rozdílem, ale hosté odpadli až v závěrečné třetině. Do té doby se hrál vcelku slušný hokejbal nahoru dolu v podání obou týmů,“ vrací se k sobotnímu zápasu Václav Šlehofer starší.

Jak zápas zhodnotil Jan Falař z Nového Strašecí? „Mrzí mě, že nedokážeme hrát celý zápas konstantně. Ale bohužel musím uznat, že výsledek odpovídá hře, domácí jsou o parník před námi ve všech činnostech. Ať už herních jednotlivce, tak i herním myšlením. Musíme se zvednout, je to na každém z nás, nikdo za nás ty zápasy neodehraje. Každý do sebe musí zase dostat zodpovědnost tak, jako tomu bylo loňskou sezonu.“

V sobotu došlo i k dvěma velkým překvapením. Favorizovaná Karviná nezvládla zápas s nováčkem z Prachatic, který na vlastním hřišti nastřílel do branky favorita osm gólů a oslavil zisk tří bodů. Stejně tak Opava nedokázala potvrdit papírové předpoklady a s Kelty padla těsně 3:4.

Třináct branek v síti Tygrů, jestřábí krádež v Dobřanech

Nejzajímavější výsledek se v nedělní den zrodil v Prachaticích. Černý kůň soutěže získal o posledním víkendu šest bodů a posunul se již na třetí místo tabulky. Na vítězství nad Karvinou dokázaly Prachatice navázat debaklem Tygrů z Mladé Boleslavi, kterým nasázely třináct branek! Hrozivý je zároveň poměr střel, domácí celek přestřílel Tygry v poměru 67:9. Prachatice se v tabulce dostaly před Poličku, která si trochu nečekaně odvezla pouhý bod z Berouna. Kelti po pětibodovém víkendu poskočili až na dvanácté místo prvoligové tabulky.

Ani dvě využité přesilové hry nepřinesly tři body Dobřanům, které doma padly s Přeloučí. Jestřábi se díky tomu vrátili do elitní osmičky a snaží si vydobýt co nejlepší pozici do vyřazovacích bojů. „S Přeloučí se hodně projevila naše sobotní bitva v nohou, navíc někteří hráli se sebezapřením, tedy se zdravotními problémy. To ale nechci snižovat výkon hostující Přelouče, poněvadž ta zde odehrála velmi kvalitní duel a zaslouženě zvítězila. My jsme působili těžkopádně, tahali jsme nohy a mysleli si, že se hosté nejspíš porazí sami. O to více musíme šlápnout do pedálů o příštím víkendu, kdy nás čeká velmi těžké dvojkolo s Liticemi a Poličkou,“ nabádá Václav Šlehofer starší.

Z vítězství se ale radovali i největší konkurenti Přelouče. Olymp Jindřichův Hradec zvládl domácí souboj s Karvinou, které po vyrovnané první třetině dokázal třemi trefami odskočit v průběhu druhé třetiny. V Kladně v souboji Jungle Fever proti brněnským buldokům rozhodla až poslední patnáctiminutovka, ve které tři branky domácího týmu přinesly výsledek 5:2.

Litice s Třemošnou kotví na dně, Jihlava v trháku

Na čele tabulky se po zaváhání největších konkurentů vyhřívá s tříbodovým náskokem Jihlava, která má navíc o jeden odehraný zápas méně. Nedělní souboj v Novém Strašecí hosté zvládli a díky těsnému vítězství 3:2 jsou na čele prvoligové tabulky. „Dnešního zápasu je strašná škoda. Všichni jsme zklamaní. Opět jsme si dokázali, že můžeme hrát opravdu s každým, byť soupeř nebyl v nejsilnější sestavě. Pohled na tabulku není příznivý. Nejvíce nás ale dnešní prohra mrzí vůči našim fanouškům. Tímto bychom jim chtěli slíbit, že uděláme vše proto, abychom se zvedli,“ předpovídá Jan Falař.

Naprosto opačné problémy mají v Plzni a Třemošné, jež se na posledních příčkách nepříjemně oddělují. Třemošná doma prohrála s pardubickým Svítkovem 1:8 a Litice, i přes sympatický výkon, nestačily na Opavu. „Odehráli jsme další těžké utkáni. Dvě třetiny jsme předváděli skvělý výkon, v utkání jsme vedli, pak soupeř skóre otočil, ale my jsme přesto srovnali a vše bylo otevřené. Rozhodly přesilovky, inkasovali jsme třikrát a dokonce jednou v naší. Při hře pět na pět jsme byli více než vyrovnaným soupeřem. Nezbývá než jít dál. Ostatní týmy nám v tabulce bodově odskakují, ale ve zbývajících devíti zápasech zabojujeme a věřím, že z pásma sestupu utečeme,“ hodnotí těžký duel Jakub Juroško z plzeňských Litic.