1. liga

Přelouč přehrála Karvinou, Jihlava si zastřílela. Kvůli vichřici dva zápasy odloženy

Víkend v 1. lize přinesl velké množství zápasů, v chladném a větrném počasí se ale fanoušci příliš nebavili. Důležité čtyři body proti favoritům uhrála na vlastním hřišti Přelouč, Kelti naopak po kvalitních výsledcích poslali na chvost tabulky Třemošnou.

Velkou roli hrála i vichřice, která odložila zápasy v Novém Strašecí a Jindřichově Hradci.

Sobotní zápasy: 11 gólů Jihlavy a překvapení v Novém Strašecí

Sobotní program druhé nejvyšší soutěže se odehrál kompletní, rozehrálo se všech sedm zápasů. K největšímu gólovému rozdílu došlo v Jihlavě, kam dorazila Mladá Boleslav. Tygři tahali na hřišti favorita od úvodního vhazování za kratší konec provazu a po pětibrankové druhé třetině bylo zaděláno na debakl. Jihlavští si nakonec doma s chutí zastříleli a Tygrům nadělili celkem jedenáct branek.

Z dalších týmů z čela tabulky na vysokou výhru zareagovala Polička, která si zvládla odvézt z Plzně vítězství 7:2. Pavel Štefka bral vzhledem k počasí a nevalné kvalitě vítězství jako cenné a zasloužené: „Zápas nebyl příliš pohledný a tempo nebylo zrovna prvoligové, ale v mrzutém a chladném počasí se ani není co divit. Jsme rádi, že jsme získali tři body, myslím, že zaslouženě, byli jsme aktivnější než soupeř, který s výjimkou první třetiny moc šancí neměl."

„Čekalo nás těžké utkání, což se nakonec také potvrdilo. My jsme bohužel svým přístupem a hrou soupeři několik branek takřka darovali a to zejména díky nedůrazu a taktickým chybám, které nás však provázejí celou letošní sezonou. Po dvou třetinách bylo prakticky hotovo. Ve třetí třetině jsme se však obrovsky zvedli a chtěli jsme se v ní úspěšně odrazit na nedělní souboj s Mladou Boleslaví, což se nakonec povedlo. Třetinu jsme neprohráli a po delší době jsme také proměnili přesilovou hru. V dnešním utkání byla Polička lepší a zaslouženě zvítězila," reagoval z litického týmu Jakub Juroško.

O jedno z větších překvapení se postarali do té doby poslední Kelti, kteří si vyšlápli na celek Nového Strašecí. Na jeho hřišti se jim nesmírně dařily přesilové hry, tři góly v početní převaze nakonec naklonily skóre na stranu týmu z Berouna, který si tak po zásluze domů odvezl tři body za vítězství 5:1. Z dalších sobotních výsledků lze zmínit vítězství brněnských Buldoků nad Olympem či desetibrankovou přestřelku na Kladně, odkud pardubický Svítkov odjel po výsledku 4:6 s prázdnou.

Východočeský trip za pět bodů, Přelouč doma vládne

O tom, že Jestřábi Přelouč berou domácí hřiště jako velkou výhodu, si o právě skončeném víkendu ověřili velcí favorité z východu. V sobotu zde nedokázala zvítězit Opava, která musela proti Jestřábům dotahovat ztrátu a nakonec mohla být spokojena se ziskem dvou bodů. „Výlet do východních Čech nám vyšel i přes nepřízeň počasí na jedničku. V sobotu jsme začali v podvečer s Přeloučí, která letos podává skvělé výkony. Domácí byli tvrdší a důraznější, a proto šli dvakrát do vedení. My jsme ale dokázali předvést skvělý návrat do zápasu a vyrovnali jsme dvě minuty před koncem. V nájezdech jsme dali jako jediní branku, a tak jsme slavili důležité body,“ spokojeně hodnotí opavský gólman Jonáš Grufík.

V neděli se Opava přesunula do Pardubic, kde již nezaváhala a po kvalitní první třetině zvítězila. I zde projevil Jonáš Grufík spokojenost: „Zápas proti Svitkovu se nám už moc nepovedl. Sice jsme měli skvělý vstup do utkání, když jsme dokázali vstřelit rychlé dvě branky, ale potom soupeř začal kombinovat, což nám dělalo problém. Domácí však dokázali pět minut před koncem vyrovnat. Poté se ale míčku zmocnil Palcer, který našel Vladaře a ten vsítil vítěznou branku. Důležitých pět bodů do tabulky, protože oba dva soupeři byli silní a předvádí dobrou hru.“

V neděli se v Přelouči ukázal lídr tabulky z Karviné, který narazil ještě tvrději než Opava. Domácí Jestřábi předvedli skvělý výkon a i přesto, že po prvních patnácti minutách ztráceli jednu branku, dokázali skóre otočit ve svůj prospěch. Po zisku tří bodů se posunuli na sedmé místo tabulky, Karvinou naopak na čele dohnal celek z Jihlavy.

Vichřice odložila dvě prvoligová utkání

Nepřízeň počasí v neděli narušila i hokejbalový program, úvodní buly nebylo vhozeno v Novém Strašecí a Jindřichově Hradci. Šlágr nedělního dne se ale odehrál v Dobřanech, kam dorazila rozjetá Jihlava. Šneci den před tím dokázali vynulovat nyní již poslední Třemošnou, ve vyrovnaném klání se ale štěstí přiklonilo na stranu Jihlavy, která si z Dobřan odvezla plný bodový zisk.

„Věděli jsme, že víkendové kolo bude velmi těžké. Třemošná je silná zejména doma na svém povrchu. My jsme tedy malinko změnili styl hry a vyplatilo se. Výhra za tři body je asi spravedlivá. V neděli jsme měli výhodu domácího hřiště my, ale nevyužili jí. Hosté podnikali rychlé výpady a trestali. První vedoucí gól vsítili po šťastném odrazu k hráči, který měl před sebou prázdnou branku, a pak už to bylo většinou o jejich kontrech. Naši kluci zaslouží pochvalu, že dokázali vyrovnat nepříznivý stav 0:2. Jenže ani to nestačilo. Dnes vyhrál šťastnější tým, ale i to ke sportu patří, neboť my v prvním kole v Jihlavě také lepší nebyli, přičemž jsme tehdy brali všechny body. Jedeme dál, příští víkend opět dvojkolo a také to bude fuška. V týdnu se na staré známé musíme patřičně nachystat,“ komentoval víkendové dění Václav Šlehofer z Dobřan.