1. liga

Pod lupou: V Karviné je nový povrch, na řadě je tribuna. Do extraligy však chybí kus

V rámci 1. ligy spouštíme během podzimní části novou rubriku. Série článků „Pod lupou“ dá vám, fanouškům, druhé nejvyšší soutěže možnost nahlédnout více do chodu jednotlivých prvoligových klubů. Na úvod přichází se zajímavými odpověďmi Vojtěch Novotný.

Karviná se nemůže koukat tak daleko dopředu

Karvinou si hokejbaloví fanoušci rozhodně nejvíce spojí s působením v extralize. Jaké největší úspěchy klubu můžete vyzdvihnout?

Pokud bychom měli jít po medailích a pohárech, patří mezi největší úspěchy mistrovské tituly v žákovské kategorii. Zde sbírá klub úspěchy poměrně pravidelně, což je svým způsobem odměna za práci, kterou mladí hokejbalisté celý rok vykonávají. Sama účast mužů v extralize pak byla v Karviné vždy s náležitou pokorou ceněná. Vedle toho jsme vybojovali třetí místo v Českém Poháru v roce 2009, následně obsadili páté místo na Euro Cupu v roce 2010. No a pak jsou to reprezentační úspěchy našich odchovanců, které také nesou karvinskou stopu.

Přece jen se na nejvyšší soutěž těžko zapomíná, přichází v úvahu (i vzhledem k současnému umístění) návrat do elitní české ligy po sportovní i finanční stránce?

Hovořit nyní o finančním zabezpečení klubu pro případ nejvyšší soutěže asi není na místě. Tak dobří manažeři v Karviné nejsou. Co se herní stránky týká, je odpověď obdobná. Dle slov trenéra Rosůlka není teď Karviná v situaci, aby se mohla dívat tak daleko dopředu. Dostat se zpět do extraligy znamená, ujít obrovský kus cesty. V případě, že by se to však povedlo, ze strany kádru A-týmu by o extraligu zájem byl. Hráči herně vyspěli a vypadá to, že jsou připraveni.

Říká se, že sestup z jakékoliv soutěže otřese týmem a ne každý klub ho ustojí. Jak jste danou situaci zvládli při posledním sestupu z extraligy vy?

Tato otázka patří opět především Lumírovi Rosůlkovi, dovolil bych si tedy parafrázovat jeho slova - s týmem to skutečně zatřáslo. Bylo tehdy nutné začít prakticky odznova. Mnozí si uvědomili, že nejsou až takové hvězdy, jak si mysleli a opět se postavili nohama na zem. Myslím si, že se nám to povedlo. Teď uvidíme, jak si povedeme dál.

Jak si hokejbal v Karviné stojí v konkurenci ostatních sportů?

V Karviné nyní hraje prim prvoligový fotbal. V minulosti to byla extraligová házená. Hokejbal však patří, vzhledem k tomu, že jde o poměrně malý sport, k těm populárnějším. Na utkání play-off mužské soutěže bývá běžná návštěva převyšující dvě stovky diváků.

Vše zaměřujeme na práci s mládeží

Jaké osobnosti jsou nyní a v historii nejvíce spjaty s hokejbalem v Karviné?

Tahle odpověď by asi byla na dlouho. Hokejbal, dle mého názoru, v této chvíli není v situaci, kdy by jeho historii psali hráči. Je to spíše o funkcionářích. Jméno, které je a navždy bude spjato s historií HbK Karviná je Martin Pala. Zakladatel klubu a člověk, díky kterému je karvinský hokejbal tam, kde je. Jeho úsilí je obdivuhodné v každém smyslu tohohle slova. Vždyť jen toho času, kolik strávil na hřišti v souvislosti s výměnou povrchu. Pro mě osobně je to něco neuvěřitelného. Hrozně si ho za to vážím. Mimo Martina Paly je to jistě také Petr Zachar, tragicky zesnulý Petr Sýkora či Martin Kurz. Ten už se ale hokejbalu věnuje jen sporadicky.

Jak je na tom v současnosti klub s mládežnickou základnou? A co zapracování mladých hráčů do A-týmu?

V této oblasti jsme udělali velký krok kupředu. V Karviné funguje kategorie přípravek a minipřípravek, starších a mladších žáků a pak staršího dorostu. Na jedné z místních základních škol probíhá pod naší hlavičkou také Hokejbalový kroužek, ve kterém je stabilně 10-15 dětí. Co se "A"týmu týče, trenér Rosůlek zařazuje do kádru vždy jednu formaci starších dorostenců. Ti v zápasech dostávají prostor a sbírají tak cenné zkušenosti. Vedle toho trénují dorostenci dvakrát týdně s "áčkem". Zejména pro juniory je to velká škola.

Jak náročné je právě v Karviné sehnat peníze na rozvoj A-týmu a mládeže?

Myslím, že to nelze paušalizovat. Je to jako mezi mantinely. Jsou sezony, kde se v této oblasti daří více a pak sezony, kdy méně. Vše je to o píli, přístupu a uvažování hrstky (ne-li dvojici) lidí, kteří se o financováni klubu starají.

Kam by se hokejbalový klub v Karviné mohl dále v následujících letech posouvat?

V letošním roce byl na hřišti položen plastový povrch. Už to je pro klub dost výrazný posun. Chystáme také modernizaci tribun. Momentálně se ale zaměřujeme především na práci s mládeží. Náš cíl je pozvolné navyšování hráčské základny a především rozvoj po stránce odborné. Netoužíme vychovávat reprezentanty, ale kluky a holky, pro které se díky přístupu našich trenérů a vedení stane hokejbal srdeční záležitostí na celý život.