1. liga

Olymp stoprocentní, Jestřábi s nulou vzadu. Nováček zaskočil Opavu

První liga přinesla další várku zajímavých výsledků. O největší senzaci se postaraly Prachatice, které fotbalovým výsledkem vynulovaly favorizovanou Opavu.

O čisté konto se mohli opřít i hokejbalisté Přelouče ve východočeském derby proti Svítkovu, v souboji o čelo svedla velkou bitvu Polička s Jihlavou. Dva zápasy se šestibodovým koncem oslavili hráči jindřichohradeckého Olympu, kteří se tak v tabulce dokázali posunout výše.

Šlágr kola musely rozseknout až samostatné nájezdy

Zřejmě nejsledovanějším nedělním zápasem druhé nejvyšší soutěže byl duel druhé Jihlavy a třetí Poličky. Obhájce trofeje si před vlastními fanoušky vedl velmi dobře a dlouho to vypadalo, že si z duelu odnesou tři body. Ve druhém dějství vedla Kometa dokonce o dva góly, nakonec ale náskok prohospodařila, jako cena útěchy pro ně byl bod navíc po samostatných nájezdech.

„Remíza je spravedlivá, Jihlava má v útoku velkou sílu, kterou ukazovala i u nás. Byl to pěkný zápas a podle mě naprosto vyrovnaný. Nás může mrzet, že jsme po pěkné akci asi minutu před koncem druhé třetiny odskočili do vedení 3:1, jenže o 15 vteřin později předvedla stejně  pěknou akci i Jihlava a bylo to zase o gól. Možná pokud bychom šli do třetí třetiny s dvoubrankovým vedením, bylo by to jiné. Ale bod navíc je dobrá náplast,“ komentoval výhru Poličky na nájezdy její lodivod Pavel Štefka.

Dva se perou a třetí se směje. Přímého souboje o čelní příčky, ve kterém se body dělily, využila Karviná, která dokázala znovu navýšit svůj náskok na čele tabulky. Proti Novému Strašecí se příliš nenadřela a o zisku tří bodů prakticky rozhodla již v první třetině. Dvoubrankové vedení ještě dokázala navýšit a po výhře 5:1 má na čele již tříbodový náskok!

Již na čtvrté místo se posunuly Prachatice, které tak zažívají skvělý nováčkovský boom a potvrzují slova trenéra před startem ročníku. Poslední skalp si celek z jihu Čech připsal na vlastním hřišti proti Opavě, rozhodl skvělý výkon domácího brankáře a vítězná branka v průběhu třetí třetiny. Opava tak v tabulce klesla za Dobřany, které porazily Buldoky 6:1, až na šestou pozici.

Hladké vítězství Snacku hodnotí Václav Šlehofer starší: „V týdnu jsme se snažili poukázat na chyby, které zapříčinily zpackané dvojkolo o minulém víkendu a především zklidnit stav po dvou hloupých porážkách. Čekal nás velmi nenápadný a nevyzpytatelný soupeř z dalekého Brna. Neříkám, že jsme všechna negativa vymýtili, to ani za tak krátkou dobu nejde, ale přece jen tam maličký posun musel být znát. Alespoň tak jsem to s kolegy Matouškem a Havránkem cítili. Ačkoliv jsme vysoko zvítězili, musíme se neustále držet na pozoru. Také víme, že doma se hraje lépe než třeba zrovna v Brně na asfaltu, kde to nemá lehké nikdo. A nás tam s týmem Honzy Emmera čeká velmi těžká odveta. Nic tedy nepřeceňujeme, prostě pracujeme dál. Vedle našeho hřiště nám vyrůstá nová krytá aréna, takže nelze ani konat jinak.“

Šest bodů posunulo Olymp na sedmé místo

Jindřichův Hradec nasbíral za osm zápasů pouhých devět bodů, další dva duely mu ale vynesly hned bodů šest. Již v sobotním zápase přivezl plný počet bodů ze hřiště Třemošné, což následně v neděli ještě umocnil v utkání s plzeňskými Liticemi. „Další prohrané utkání, ve kterém jsme nad papírově silnějším soupeřem vedli. Odehráli jsme hodně slušnou první třetinu, díky chybě hostujícího gólmana jsme se dostali do vedení, ale pak jsme předvedli slabý výkon v prostředním dějství. Začali jsme být nervózní z bodové ztráty a kromě závěru třetí třetiny jsme se již do zápasu moc nedostali. V naší situaci nezbývá nic jiného než věřit, že výsledkovou krizi zlomíme už v dalším utkání proti, v laufu hrajícím, Prachaticím,“ hodnotí zklamaný Jakub Juroško z plzeňských Litic.

Z dalších nedělních utkání lze vypíchnout vysoké výhry Jungle Fever nad posledními Kelty, s Tatranem z Třemošné si pohráli mladoboleslavští Tygři a ve východočeském klání si Přelouč s chutí zastřílela na hřišti Svítkova. „Žádný výkon není dokonalý, ale dnešní se této metě hodně přiblížil. Hráli jsme koncentrovaně a s chutí a postupně navyšovali skóre. Soupeř se snažil bránit celý zápas střední pásmo, a tak jsme měli dostatek času na rozjíždění akcí. I přesto jsme tři branky dali do otevřené obrany. Kluky chválím za výkon a i za ukázněnou lavičku. Pípa (gólman Přelouče Petr Brykner pozn. aut.) si několika důležitými zákroky čisté konto také zasloužil. Doufám, že v podobném duchu budeme pokračovat,“ chválí své svěřence trenér Jestřábů Libor Komůrka.