1. liga

Dvojkolo v 1. lize: Rozjetá Jihlava, trápící se Jungle. Bitva o čelo pro Karvinou

Druhá nejvyšší hokejbalová soutěž měla o víkendu nesmírně nabitý program. K vidění byly zápasy kompletních dvou kol, v rámci kterých došlo na velmi zajímavé výsledky. Skvělou formou se mohou pyšnit jihlavští hokejbalisté, naopak nepříjemná deka spadla na loňského finalistu z Kladna.

Stále vede Karviná, na poslední příčku 1. ligy zamířil celek Keltů 2008.

Tygři inkasovali jedenáctkrát, Olymp přehrál Jungle Fever

Z víkendových zápasů musíme vypíchnout duel mezi brněnskými Buldoky a Mladou Boleslaví. Hosté přijeli pouze s devíti hráči do pole. Poté, co se hned v úvodu domácí dvakrát prosadili, bylo de facto rozhodnuto. Hosté odehráli utkání se ctí a od vyšší porážky je zachránil výkon gólmana. Den předtím se v rámci 7. kola druhé nejvyšší hokejbalové ligy střetli dva sousedé v tabulce, a sice Bulldogs Brno a Svítkov Stars. Tato seskupení spolu pravidelně sehrávají vypjaté duely až do konce a dnes spíše obě strany doplácely na bezzubost v zakončení. Nakonec byli o jeden gól šťastnější hokejbalisté z východních Čech a vylepšili tak bilanci vzájemných zápasů s Brnem.

Ze dvou zápasů nula bodů. Přesně taková bilance doprovodila loňského finalistu z Kladna, který ze dvou domácích střetnutí proti nepříjemným soupeřům nezískal ani bod. Nejprve Jungle Fever podlehl doposud trápícímu se Olympu 1:4, Jindřichův Hradec měl převahu zejména v přesilových hrách, kdy využil dvě ze dvou a z utkání si tak odnesl stoprocentní úspěšnost. Další porážka potkala Kladenské v neděli, i přes střeleckou převahu si favorizovaná Karviná domů odvezla tři body.

Právě Karviná měla v nohách náročný duel v Poličce, kde v sobotu svedla přímou bitvu o čelo prvoligové tabulky. Vyrovnané a velmi pohledné klání nakonec hosté ve druhé polovině duelu strhli na svoji stranu a nakonec si z východu Čech odvezli vítězství v poměru 5:3. „Pohledný hokejbal, z obou stran se musel divákům líbit. Karviná prokázala svoji kvalitu a větší zkušenost. Po první třetině byl stav 1:1 a ve druhé třetině jsme měli více ze hry, ale naše obrovské šance jsme nedali a soupeř nás vyškolil, jak s takovými příležitostmi naložit a dostal se do vedení 3:1. Ke konci zápasu padly ještě dva góly na obou stranách, ale to už bylo víceméně ztrátou koncentrace. Karviná byla lepší a vyhrála zaslouženě,“ ví trenér Poličky Pavel Štefka.

Polička si ale příliš chuť nespravila ani v nedělním zápase proti Třemošné, z utkání s týmem z chvostu tabulky si odvezla „pouze“ dva body. Přesto ale u trenéra Štefky panovala spokojenost: „Třemošná je na svém hřišti bojovný a nepříjemný soupeř. My jsme po dlouhé cestě trochu zaspali úvod a brzy prohrávali 2:0. Od druhé třetiny se náš výkon zlepšil a soupeře jsme přehrávali i přestříleli, ale i domácí byli z brejků stále nebezpeční. Možná se to může zdát ztrátou, ale 2 body bereme. Vyhrát venku, a na asfaltě je pro nás cenné.“

Strašecí přestřílelo Litice, následně schytalo debakl

„Utkání se mi hodnotí velmi těžce. Prohráli jsme rozdílem třídy. Soupeř byl velmi kvalitní a odváží si zasloužené tři body. My se musíme po takovém výprasku zvednout. Paradoxně nám může taková facka jen a jen pomoci. Každopádně máme na čem pracovat.“ Právě tato slova jsme mohli slyšet z úst Václava Pavlíka, který okomentoval vysokou porážku Nového Strašecí proti Opavě. Již den před tím se tým musel popasovat s přestřelkou proti plzeňským Liticím, které si z Nového Strašecí odvezly bod za porážku v poměru 5:6 po samostatných nájezdech.

Ani se ziskem dvou bodů Jan Falař z Nového Strašecí spokojen nebyl: „Ztráta bodu. Nebyli jsme to my, i když jsme dali šest gólů, nebyli jsme koncentrovaní a neměli šťávu a drajv. Nevím, jestli jsme soupeře podcenili nebo si mysleli, že se porazí sám, ale takový neslaný nemastný výkon podávat nesmíme. Alespoň, že se nám konečně podařily nájezdy.“

„V Novém Strašecí jsme chtěli uspět. Věřili jsme si a chtěli jsme stvrdit vítězství z předchozího kola. V utkání jsme však nezvládali začátky třetin, dostali jsme "jednoduché" góly a našimi chybami jsme v podstatě přišli o plný počet bodů. Když jsme hráli to, co jsme si řekli, zatlačili jsme domácí a byli jsme lepším týmem. V závěru si myslím, že se soupeř bál i o výsledek, ale nám se už bohužel branku vsítit nepodařilo. Na nájezdech musíme zapracovat, v naší situaci potřebujeme každý bod navíc,“ okomentoval zápas předseda Litic Jakub Juroško.

Jihlava jede, Dobřany se zasekly. Prachatice stoprocentní

Po dvojitém zaváhání Poličky se na druhé místo procpala Jihlava, která si během víkendu poradila bez jediného vyloučení s Přeloučí, následně nastřílela sedm branek do sítě Litic. „V nedělním utkání proti silné Jihlavě, jsme ukázali naši bojovnost a myslím, že jsme i díky ní zaslouženě šli do dvoubrankového vedení. Bohužel nás  srazila naše nedisciplinovanost, následná vyloučení a jejich špatné bránění. Přestože byli objektivně domácí po celý zápas lepší, sahali jsme po bodech, když jsme po dvou třetinách nad favoritem vedli, ale nakonec odjeli opět bez úspěchu,“ zklamaně uznal porážku Jakub Juroško z plzeňských Litic.

Kvalitní víkend má za sebou i nováček z Prachatic, který si výrazně rozšířil své bodové konto. V prvním zápase doma přehrál pardubický Svítkov výsledkem 4:1, o den později pod jeho rukama padly i favorizované Dobřany. Ty navíc v neděli nedokázaly porazit ani jindřichohradecký Olymp a na Václavu Šlehoferovi starším tak bylo vidět velké rozčarování.

„Jedním slovem zklamání. Ačkoliv nás trápila střevní chřipka v kabině, díky níž jsme museli redukovat sestavu, i tak jsem zklamán. Lajdáctví, nekoncentrovanost, naivita a hloupost, to byly atributy v určitých sekvencích obou utkání, díky nim nemůžeme pomýšlet na bodové zisky. Bohužel je to odraz dnešní doby mládeže, která při tom množství všemožných lákadel neumí přepnout na 45 minut k maximální koncentraci na zápas. Na tom také dlouhodobě pracujeme. Uvidíme, za týden se hraje zas.“