1. liga

Buldoci jako první zaskočili Poličku! Na čelo se vyhoupla Karviná

Obhájce mistrovské trofeje Kometa Polička již přišla o svoji neporazitelnost. Osudovým se jí stal zápas na hřišti brněnských Buldoků, kterým podlehla v poměru 2:4. Toho naopak skvěle využila Karviná, která se tak stala novým lídrem druhé nejvyšší soutěže.

Úvodní výhru slaví v Liticích, na úplné dno se tak poroučela Třemošná.

Zaváhání Komety využila Karviná

Poslední záříjová sobota přinesla hokejbalovým fanouškům pouze jedno prvoligové utkání, navíc ještě s jednoznačným průběhem. Opava využila nevydařených výsledků Keltů v probíhající sezoně a po dvou využitých přesilových hrách získala tři body za výhru 5:0. Zvednuté sebevědomí ale Opavští nedokázali potvrdit hned následující den, proti kladenskému Jungle Fever absolutně nezvládli druhou třetinu a po třech inkasovaných gólech skončili bez bodu. Ani Keltům se v neděli příliš nezadařilo, z Karviné si odvezli šest branek a jsou až patnáctí.

Napínavý a emotivní duel mezi Brnem a vedoucí Poličkou, která v současné sezoně doposud neztratila ani bod, vyzněl lépe pro Buldoky. Ti se po heroickém výkonu v podobě koncentrované hry odzadu a nasázení potřebného počtu branek stali prvním letošním pokořitelem obhájců titulu. Zároveň je také připravili o průběžné první místo tabulky. Karviná se tak díky vítězství 6:1 vyhoupla na první pozici a stala se lídrem 1.ligy.

„Zápas v Brně jsme začali aktivně a dostali se do vedení, ale pak jsme hráli dvakrát dvě minuty ve třech a soupeř obě možnosti využil. Od té chvíle začal soupeř hrát s daleko větším důrazem a agresivitou než my. Nám se dlouho nedařilo srovnat se s asfaltovým povrchem. Ve třetí třetině jsme si tlak vytvořili, ale na víc než jeden gól to nestačilo. Soupeř nás předčil hlavně v síle a důrazu ve skrumážích před brankou odkud padly všechny branky do naší sítě,“ má jasno trenér Komety Pavel Štefka.

Na dně Litice vystřídala Třemošná, Olymp znovu padl

Zajímavé změny se o posledním víkendu udály i na opačném pólu prvoligové tabulky. Až do šestého kola čekaly na výhru plzeňské Litice, proti Třemošné byla ale velmi stylová. Třemošná držela s domácím týmem krok pouze první třetinu, nakonec totálně odpadla a z Plzně si nakonec odvezla hrozivou porážku 1:8. Tatran tak spadl na poslední místo, Litičtí se po tříbodovém zisku posunuli na třinácté místo tabulky.

„Zápas jsme začali dobře, vstřelili jsme první branku z přesilovky a šli jsme tak do vedení. Bohužel nás to trochu uspokojilo, naše hra nebyla úplně koncentrovaná a soupeř to trestal hezkým gólem z hokejky Holého. Ve druhé třetině jsme opět neměli úplně optimální začátek, ale dokázali jsme se nabudit a měli vynikající pětiminutovku, kdy naši hráči dokázali doslova zatlačit hráče soupeře pod modrou čáru a zápas už jsme si vzali pod svá křídla. Začali jsme trefovat míčky mezi tři tyče a tím pádem jsme navyšovali naše skóre. Nutno podotknout, že tohle vítězství se nerodilo úplně snadno, ale soupeř nám pomohl svou nedisciplinovaností a zápas jsme tak dovedli do vítězného konce. Doufáme, že tato výhra nám pomůže do dalších zápasů, a že jsme tímto výsledkem ukázali, že se s námi musí počítat,“ okomentoval první výhru v sezoně plzeňský předseda Jakub Juroško.

Ve zmíněných patrech tabulky se i nadále pohybuje například Olymp z Jindřichova Hradce, který nedokázal bodovat ani v domácím zápase proti Jihlavě. Zároveň jsou se spodkem tabulky přímo svázány výsledky pardubického Svítkova, který o body marně usiloval na hřišti nováčka z Prachatic. Domácí se v první a třetí části prosadili dvakrát, a to jim stačilo na poklidnou výhru v poměru 4:1.

Dobřany s Přeloučí zvládly nájezdovou loterii lépe

Snack Dobřany pokračuje ve skvělých výsledcích v letošním ročníku, další dva body získal proti Mladé Boleslavi. Vyrovnaný duel přinesl v řádné hrací době šest branek, remízový stav rozsekli Šneci až v samostatných nájezdech.

Dva body však trenérovi Václavu Šlehoferovi staršímu nestačily: „Nehráli jsme tentokrát dobře, ale každý může chybovat. Vím a dokážu si nakreslit v hlavě herní situace, v kterých jsme klopýtali. Soupeř hrál chytře, přesně tak, jak má mazaný tým hrát. My jsme i přes striktní úkoly špatně reagovali. Vše si v tréninku vyhodnotíme a i samozřejmě ukážeme. Máme dva body, ačkoli jsme chtěli tři. Jenže beru v potaz, že soupeř může uvažovat stejně. Nezbývá, než se řádně nachystat na další těžké dvojkolo v sobotu v Prachaticích, v neděli pak doma s Jindřichovým Hradcem.“

Do nájezdové loterie došel i zápas východočeské Přelouče a Nového Strašecí. Hosté na hřišti Jestřábů neudrželi těsné vedení z první části a nakonec padli 2:1 po nájezdech. „Dnešní utkání bylo vyrovnané a řekl bych, že oba soupeři si ten bod zasloužili. Nájezdy, to už je potom loterie. I když je pravda, že už nám podruhé za sebou nevyšly. I tak ale bod bereme. Chtěl bych pochválit brankáře Dvořáka, který nás v některých momentech podržel. Jsem rád, že máme tak vyrovnanou brankářskou dvojici. Příští týden nás čeká domácí dvojzápas s Liticemi a Opavou. Chtěl bych pozvat naše skvělé fanoušky. Slibujeme, že se o body opět popereme,“ tvrdí Jan Falař z Nového Strašecí.