1. liga

Dobřany zaskočily Karvinou, Opavu již nikoliv. Repríza finále pro Kometu!

1. liga – V plném proudu je i druhá nejvyšší hokejbalová soutěž, ve které již po čtyřech kolech lze výrazně rozlišovat mezi vítězi a poraženými. Bez jediné prohry pokračuje soutěží již pouze Polička, naopak bez jediného bodu na kontě sídlí na úplném chvostu tým z plzeňských Litic.

Opava slaví šest bodů, Dobřany zaskočily Karvinou

Vítěz loňské základní části z Opavy nezačal letošní ročník úplně ideálně, v současné době již stoupá tabulkou vzhůru. Zlepšující se formu Opavských odnesla v sobotu trápící se Třemošná, která si domů odvezla porážku 2:4. „O víkendu nás čekaly dva zápasy, ve kterých jsme chtěli odčinit bodovou ztrátu z minulého kola. V sobotu dorazila družina z Třemošné, která hrála v počtu 8+1 a snažila se hrát stažena ve vlastním pásmu. Na klucích bylo vidět, že se nenacházíme v nejlepší formě, a tak jsme se na branky docela dost natrápili. Naštěstí to v sobotu pálilo Lukášovi Přibylovi, který vsítil hattrick,“ popsal sobotní výhru opavský Jonáš Grufík.

Následující den dorazil na hřiště Opavy náročnější soupeř. Dobřany, které zažívají velmi kvalitní vstup do soutěže, měly za sebou náročný sobotní duel, ve kterém šokovaly favorizovanou Karvinou. „Většina týmu již měla páteční duel v extralize staršího dorostu v nohou, což ale nejsou alibi, jsme na to celkem zvyklí. Samotné utkání bylo pro naše barvy těžké, to jsme i předpokládali. Vyrovnaná bitva s mírnou převahou domácích spěla do remízového stavu. Přesto se ujala vedení Karviná. Za naši snahu a plnění úkolů jsme nakonec v závěru byli odměněni brankou, která znamenala nájezdovou loterii. V té jsme si věřili a nakonec jsme sebrali i velmi cenný druhý bodík navrch,“ radoval se Václav Šlehofer.

Ze strany Karviné duel zhodnotil Martin Pala mladší: „Myslím si, že jsme celý zápas měli více ze hry, jenže poté, co jsme usnuli na vavřínech a mysleli jsme si, že máme doma tři body, přišla studená sprcha a vyrovnání dvacet sekund před koncem. Nájezdy jsou loterie a ta nám nevyšla.“

Nedělní vystřízlivění Dobřan a palba Karviné 

V neděli se však podobné překvapení Dobřanům v Opavě nepodařilo. „V Opavě jsme podstoupili další těžký zápas, v pořadí již pátý na hřišti soupeře za sebou. Slezané hráli výtečně, běhali, napadali, jezdili po zadku a tak to má na domácí mančaft vypadat. My jsme si v ničem nezadali a snažili se s výbornou Opavou hrát vyrovnaný hokejbal. To vše jsme drželi po dvě části, poté jsme zaspali úvod třetí části, i přes striktní pokyny jsme si maličko ulevili při prvních dvou střídáních a bylo zle. Alespoň jsme přispěli k dramatickému a pohlednému hokejbalu s velkým počtem fanoušků. Klukům za víkend strávený na severu Moravy děkuji, hodně nám to ukázalo a dalo. Opavě gratulujeme k vítězství,“ zhodnotil utkání kouč Dobřan Václav Šlehofer.

Jak na duel nahlížel opavský Jonáš Grufík? „Nedělní utkání bylo o něčem jiném. Dobřany se snažily hrát aktivní hokejbal, akce střídala akci a oba soupeři měli své šance. Nám se podařil skvělý vstup do třetí části, když jsme dali dvě branky a dokázali přežít smrtelné dvouminutové oslabení ve třech proti pěti. Dobřany však zaslouží za svůj herní projev opravdový palec nahoru, vůbec není náhoda, že se pohybují v horních částech tabulky.“

Druhý víkendový hrací den si chuť spravila i Karviná, která si před vlastními fanoušky s chutí zastřílela proti Třemošné. Tatran byl od začátku pod silnou střeleckou převahou soupeře a po čtyřgólové druhé třetině bylo zaděláno na debakl. Domácí nezpomalili a do sítě soupeře nastříleli třináct branek, paradoxem je, že ani jedna nepadla v přesilové hře a Karvinští tak nevyužili žádnou z šesti početních výhod

Kometa stále jede na vítězné vlně

Šlágrem nedělního programu v 1. lize byl duel mezi Poličkou a kladenským Junglem. V repríze loňského finále se více dařilo východočeskému týmu. V zajímavém souboji se jako první dostali do vedení hosté, Kometa následně skóre otočila ve svůj prospěch. Ani dvě trefy Ladislava Gengela v utkání však pro Jungle bodový zisk neznamenaly. Kometa doma zvítězila 3:2 a jako jediná v soutěži nepoznala pachuť porážky.

„Na tento zápas jsme se těšili, potkali jsme se poprvé od jarního finále a o motivaci na obou stranách bylo postaráno. Myslím, že hráče ani diváky zápas nezklamal. Výborný soupeř, vypjaté emoce, krásné i vyloženě šťastné góly, to všechno patří k takovému zápasu a všechno bylo k vidění. Spokojenější jsme nakonec byli my, ale Jungle ukázal, že body rozhodně rozdávat nebude. O to je tohle vítězství cennější,“ radoval se z důležité výhry trenér obhájce trofeje Pavel Štefka.

Buldoci na svém hřišti přivítali Kelty, v Brně se odehrálo bojovné utkání s mírnou převahou domácích. Domácí vytrvale dobývali hostující bránu. Hosté se dostávali do šancí sporadicky, většinou po hrubých chybách domácích hráčů. Domácí svůj tlak vyjádřili i gólově, kdy první gól vstřelil Tomáš Baláč, druhý a třetí gól potom Jakub Klíma vždy po přihrávce Filipa Emmera. Domácí si ale nepochopitelně zkomplikovali hladký průběh utkání, kdy nejprve Ondřej Šír za hrubý faul dostal 5 + do konce utkání, a aby toho nebylo málo následovalo i oslabení 3 na 5 po velmi přísně zapískaném faulu domácího hráče. Hosté dlouhotrvající přesilovku využili ke snížení na 2:3, ale domácí si nakonec první vítězství v sezoně pohlídali.

Nováček padl v Jihlavě, Svítkov přehrál trápící se Olymp

Dalším týmem, kterému se v probíhajícím ročníku rozhodně nedaří podle představ, je Olymp. Jindřichův Hradec si pro další porážku dojel do Svítkova, kde pardubickému soupeři podlehl v poměru 2:4. Komentář trenéra Svítkova Petra Hofmana: „Velice důležité tři body. Věděli jsme, že se zlepšujeme, odehráli jsme vyrovnané zápasy, ale zatím se nedařilo vítězit. Paradoxně jsme z mého pohledu neodehráli dobrý zápas, dělali jsme chyby v obraně a nedodržovali systém. Kdykoli jsme ustoupili od pevné obrany, soupeř nás začal přehrávat. Vítězství nemůžeme přeceňovat, dnes nám to vyšlo, příště nemusí. Musíme dál pracovat, je dost času se připravit na play-off.“

Stejným poměrem jako Olymp v Pardubicích přehráli Jestřábi na vlastním hřišti plzeňské Litice, o jednu branku více obdržel v Jihlavě nováček soutěže z Prachatic. Na kvalitní šestou pozici se po výhře v Mladé Boleslavi posunul tým z Nového Strašecí. Tam mohli být pochopitelně spokojeni: „Velmi důležité tři body. Utkání jsme zvládli poměrně slušně. Podali jsme kompaktní výkon. Přesto jsme měli v zápase dvě krize. Ta první přišla hned na začátku, kdy jsme se opět nechali několikrát vyloučit. Musíme ty fauly co nejvíce eliminovat, stává se nám to v každém zápase. Naštěstí nás však podržel brankář a také závěr zápasu, kdy už soupeř neměl co ztratit, jsme zvládli. Děkuji moc našim fanouškům, kteří nás jeli podpořit. Vážíme si toho!“ děkuje Václav Pavlík.