1. liga

Tři zápasy, tři čistá konta! Polička neomylná, bez ztráty i Dobřany s Jihlavou

Druhá nejvyšší hokejbalová soutěž v České republice přinesla další várku zajímavých výsledků. Na čele již vykrystalizovala trojice týmů, která po třech zápasech neztratila ani bod.

Mezi Jihlavou, Dobřany a Poličkou vyčnívá nejvíce třetí jmenovaný, Kometa má na kontě devět bodů se skóre 13:0, tudíž ani s jednou inkasovanou brankou! Všechny zápasy odchytal za Poličku talentovaný junior z Letohradu Michal Novák, který tak 135 minut neobdržel branku!

Na čele trio neomylných

Po třech zápasech má 1. liga trojici týmů, které neztratily v soutěži ani jeden bod. Nejvíce suverénně si počíná obhájce titulu z Poličky. V sobotním utkání si Kometa vyšlápla na Mladou Boleslav výsledkem 6:0, následující den odnesla formu východočeského týmu Opava, která na jeho hřišti prohrála 0:4. „Oba zápasy jsme zvládli dobře především v defenzivě, soupeřům jsme moc šancí nepovolili. V útočné fázi máme rezervy, je znát, že jsme neměli možnost trénovat souhru a přesilovky. Ale jsme pochopitelně se šesti body z domácích zápasů spokojeni,“ hovoří trenér vedoucího týmu tabulky Pavel Štefka.

Dalšími celky, které kráčí soutěží bez porážky, jsou Jihlava a Dobřany. Právě Jihlavští se o víkendu postarali o nejvyšší gólový rozdíl. Jedenáctibrankový příděl odnesli brněnští Buldoci. „Brno přijelo bez několika opor a od začátku byla zřejmá naše herní převaha, kterou jsme přetavili i v góly. Po první třetině bylo vlastně rozhodnuto a mohli jsme si v utkání zkoušet i různé herní varianty. Přes tento výsledek jsem ale nebyl spokojený s některými herními situacemi, které hlavně zkušení hráči musí prostě zahrávat lépe,“ komentoval průběh jednoznačného duelu trenér Jihlavy Lukáš Staněk.

Nedělní zápas proti Svítkovu byl přece jen o něco vyrovnanější, pardubičtí hokejbalisté nezachytili první dvě třetiny a ztrátu čtyř branek již zachytit nedokázali. Jak utkání viděl trenér Svítkova Petr Hofman? „V nedělním zápase se Jihlava přidala k týmům, na které aktuálně nemáme. Proto nebudu kritizovat hráče, udělali maximum co je v jejich silách. Musíme dále pracovat a najít cestu, jak bojovností a správnou taktikou eliminovat sílu top týmů a mít naději bojovat o dobré výsledky. Herní vyzrálost a zkušenost soupeře nám od první minuty nedovolila dostat se do zápasu a od začátku jsme tahali za kratší konec. Jediným pozitivem pro nás může být to, že jsme si i proti takovému soupeři dokázali vytvořit mnoho brankových příležitostí. Až se zlepšíme v dovednosti proměnit vyložené šance a standardní situace, tak můžeme myslet na lepší výsledky.“

Dobřany si naopak odvezly šest bodů ze hřišť plzeňských Litic a Berouna, kde udolaly místní Kelty. „O víkendu jsme načali serii dvojzápasů, když v sobotu nás čekaly v derby Litice, v neděli pak Beroun. Obě utkání byla velmi těžká také proto, že jsme se představili v obou případech znovu v roli hostů. Navíc máme početnou marodku, která se už snad začne vyprazdňovat. Šanci tak dostali jiní a obě utkání jsme oproti zvyklostem museli odehrát jinak. Byla to poctivě odmakaná víkendová fuška, obě výhry považuji za vydřené. Nicméně, pořád se kolotoč začíná točit. Zdaleka není roztočen na plné obrátky. Jsme na začátku soutěže, a proto netřeba dělat žádné závěry či silná prohlášení. My si jdeme svoji cestičkou dál. Ono totiž nejde jen o muže, maká celý klub a nejen na sportovním poli,“ vyzývá k další svědomité práci Václav Šlehofer st.

Trenér Keltů Martin Davídek ke klání v Berouně řekl: „Do utkání jsme šli v silné sestavě. Chybějícího Beneše a Volfa nahradili Martin Kohout a Milan Piovarči. Nic jiného než tři body jsme si před zápasem nepřipouštěli. Téměř celé utkání jsme měli jasnou převahu, ale bohužel kdykoli se Dobřany dostaly k nám do pásma, hrozily a třikrát z toho byl gól. Pro oko diváka jsme hráli krásné utkání s velkou převahou a v tlaku, střelba však vázla. Na krásu se nehraje a my jsme bez bodu.“

Prachatice zaskočily Jungle, Jestřábi vykradli Buldoky

Po úvodním opatrném rozjezdu si historicky první výhru v 1. lize připsal celek Prachatic. A co více, o právě skončeném víkendu slavil hned dvakrát! Nejprve využil domácího prostředí proti kladenskému Jungle Fever, které porazil 3:1. V neděli dorazila do Prachatic Třemošná, proti které domácí vyprodukovali hned 57 střel! Hostující gólman však soupeře držel na uzdě, porážce v poměru 2:4 ale nezabránil.

První letošní vítězství zaznamenali také hokejbalisté z Přelouče, Jestřábi vyrazili pro tři body do Brna, kde rozdílem dvou branek zdolali místní Buldoky. Zkušený obránce Jestřábů Martin Šmíd byl po zápase spokojen: „Dovolím si říct, že jsme byli o kousek lepším týmem a zvítězili zaslouženě. I přes těžké podmínky velkého lijáku jsme se dokázali prosadit a to je dobře. Ukázalo se, že jsme na vodě vždycky hrávali dobře. Myslím tím na asfaltech.“

Strašecí padlo v nájezdech, Litice bez bodu na dně

Pohledné utkání sehrály týmy Svítkova a Nového Strašecí v Pardubicích, kde o vítězi rozhodly až samostatné nájezdy. „Za tyto body musíme být rádi. Často se stane, že jste lepším týmem a nakonec odejdete poraženi. My jsme byli lepším týmem a o bod jsme se připravili sami tím, že jsme nedokázali naši převahu zúročit ve více branek,“ hodnotil průběh střetnutí Petr Hofman, trenér Svítkova.

Jan Falař z Nového Strašecí viděl zápas poměrně rozdílně: „Dobrý bod. Zápas byl naprosto vyrovnaný, soupeř měl převahu v přechodu středního pásma a v přesilovkách, jinak byl poměrně neškodný. Abych řekl pravdu, čekal jsem od Svítkova více. Mám radost, že jsme se v žádném případě nesložili a ukázali touhu po bodech. Penalty jsou pak loterie, soupeř byl šťastnější. Tenhle tým bude s postupem času ještě lepší, věřím tomu. Teď chceme všechny body z Boleslavi. Bude to určitě náročný zápas, v této soutěži může každý porazit každého, ale pokud si budeme plnit to, co máme, jsem přesvědčen, že kvalita je na naší straně!“