1. liga

Karviná na úvod stoprocentní, nováček kousal. Obhájce trofeje s nulou vzadu

O druhém zářijovém víkendu nezvedla kotvy pouze hokejbalová extraliga, dostalo se i na nižší soutěže, mezi kterými nechybí 1. Liga. Deset zápasů o prvním víkendu přineslo například dvě vítězství Karviné, čisté konto obhájce vítězství z Poličky a další výhry favoritů.

Nováček soutěže z Prachatic nepříjemně kousal v Berouně, kde padl rozdílem jediného gólu.

Svítkov se z tripu vrací bez bodu, Jungle Fever na úvod vítězně

Druhá nejvyšší soutěž odstartovala již v sobotu dvěma zápasy. Před pardubickým Svítkovem byl hned na úvod ligy východní „trip“, který obstaral duely s Karvinou a Opavou. Ačkoliv v Karviné začali Pardubičtí fantasticky, dvoubrankové vedení z první třetiny neudrželi a po pěti gólech v prostředním dějství padli. Tomáš Pelcman, trenér Svítkov Stars, měl po zápase jasno: „Utkání rozdílných třetin, ve kterém náš tým upustil od herního systému a soupeř využil našich chyb. Z tohoto zápasu se musíme ponaučit pro zbytek sezony.“

Ani druhý zápas pardubického Svítkova potřebný bodový zisk nepřivál. I v Opavě Východočeši měli zápas rozjetý náramně, po špatné třetí třetině a obratu soupeře ale i zde odjeli s nulou na kontě. „Vyrovnané utkání od začátku až do konce, které rozhodl soupeř při přesilovce. Nás mohou mrzet jen neproměněné příležitosti, které jsme si svou organizovanou hrou vytvořili,“ ví trenér Pelcman.

O úvodním víkendu odehrálo dvě utkání také Nové Strašecí. V sobotu na vlastním hřišti dokázalo přestřílet Jindřichův Hradec výsledkem 5:4, následující den se mu však již tolik nedařilo. Souboj s loňským finalistou z Kladna začal výrazně lépe pro Jungle Fever, které si v první části vypracovalo dvoubrankový náskok a ten, s jistou modifikací, udrželo až do závěrečné sirény. Ve prospěch kladenských hokejbalistů mluví i branka v přesilové hře i při vlastním oslabení.

Jak zápas viděl kouč Miroslav Zadák? „První utkání nového ročníku bylo v solidním tempu. Jungle nyní pracuje s pěti řadami na trénincích, což přineslo nový prvek - nominace do utkání a zřejmě nervozita některých hráčů. V utkání právě za rozhodnutého stavu jsme nedisciplinovaností některých hráčů v podobě osobních trestů vypadli z tempa a nabídli soupeři možnost. Poté opět rozhodla kvalita našich hráčů a přidali jsme góly. Celkově jsem spokojen, neboť náš výkon bude stoupat, jelikož hledáme optimální složení řad.“

Jihlava nečekaně padla, přestřelka pro Karvinou

Posílená Jihlava vyzvala na začátek nové sezony Dobřany a již první třetina naznačila, že Jihlavské nečeká vůbec jednoduchá práce. I přes střeleckou převahu si západočeský Snack vypracoval nadějné vedení, které dotáhl do konce výsledkem 3:2.

„Ukázalo se, že platí, že nikdy žádný zápas papírové prognózy nevyhrály. I my jsme se snažili na utkání připravit a s pokorou jej odehrát, navíc do Jihlavy jsme odcestovali v nekompletním složení. Kluci, kteří dostali šanci, to jednoduše řečeno odmakali, přičemž si plnili svědomitě zadané úkoly. Možná v závěru jsme se výhry zalekli a kupili zbytečně hloupé chyby, po kterých nás Jihlava přimáčkla k naší brance. Vybojované tři body jsou cenné, ale nic neznamenají, rovněž tak prohra domácích. Je to úvodní kolo a nelze z něj dělat závěry. Vše se teprve rozbíhá, mužstva se formují, kulička v zápasové ruletě se ještě pořádně neroztočila. My si půjdeme stále svojí cestou, počínaje v týdenních tréninkových jednotkách, pořád víme, kde a na čem pracovat,“ popsal stav dobřanského týmu Václav Šlehofer st.

K překvapení naopak nedošlo v Poličce, která na úvod ukázala kvalitní defenzívu a po třech brankách ve třetí periodě porazila jindřichohradecký Olymp 3:0. Trenér Pavel Štefka mohl být po závěrečném dějství spokojen, přesto našel na výkonu svého týmu mouchy: „Jsme rádi, že jsme do sezony vstoupili výhrou za tři body. Hráli jsme s nasazením a vůlí po vítězství jsme zápas ve třetí třetině zlomili v náš prospěch. Výborný výkon podali především oba brankáři. My se příště musíme vyvarovat zbytečných vyloučení. Chtěli jsme dobře bránícího soupeře dostat pod tlak a donutit ho k chybám, ale častá vyloučení nám v tom hodně překážela.“

Další z favoritů, celek z Karviné, dokázal navázat na sobotní vítězství proti Svítkovu i následující den. Proti Přelouči měl značnou střeleckou převahu, opět však musel dotahovat manko. Nakonec ale předvedl osmigólové představení a usídlil se na čele prvoligové tabulky. „Zápas na novém plastovém povrchu pro nás nezačal moc dobře a domácí odskočili o dva góly. Nás to ale nezlomilo a dokázali jsme ještě v první třetině otočit na 3:2. Divoký zápas pokračoval a Karviná šla znovu do trháku. Zase jsme srovnali a na další branku, která padla po neodpískané první půlce třetí části, jsme už odpověď nenašli. Zápas, ve kterém dvakrát dotáhneš dvougólovou ztrátu, dáš pět gólů venku a vracíš se s prázdnou, zamrzí, ale sezona začíná, nic se neděje a my jedeme dál," ukázal pozitivní přístup přeloučský Roman Stoklasa.

Nováček živil naději na body do poslední vteřiny

Prvoligoví fanoušci se nedočkavě těšili na to, jak do ročníku vstoupí nováček druhé nejvyšší soutěže v tuzemsku z Prachatic. Ambiciózní mužstvo zajíždělo k prvnímu utkání na hřiště Keltů, kde sice od konce první části prohrávalo, svoji kůži ale lacino nedalo. Výsledek 2:3 je z pohledu Prachatic příslibem do budoucna.

„Po nevydařené přípravě na Českém poháru se hráči těšili na první utkání sezony. Utkáni jsme začali aktivně a svoji snahu jsme korunovali až v závěru první třetiny. Začátek druhé části byl z naší strany ospalý a měli jsme spoustu vyloučených. Zbytečně jsme pustili soupeře do hry a chybovali jsme v rozehrávkách. Nicméně jsme měli utkání pod kontrolou a třetí branka do sítě soupeře nás uklidnila. Podali jsme bojovný výkon, který je příslibem do dalších klání,“ zhodnotil úvodní zápas v sezoně trenér Keltů Martin Davídek.

V dalších zápasech úvodního prvoligového kola dokázali Tygři z Mladé Boleslavi v zápase obratů přehrát plzeňské Litice, se kterými ještě na začátku třetí části prohrávali. „Jsme spokojeni se třemi body, o něco méně již s předvedenou hrou. Kupili jsme především v rozehrávce a defenzivní práci hromadu individuálních chyb. Do jisté míry vývoj plynul z určité nervozity a nesehranosti, tým se přes léto až na pár výjimek prakticky kompletně obměnil a omladil. Vítězství nás těší, ale nepřeceňujeme ho, máme stále na čem pracovat,“ ví mladoboleslavský Roman Hnátek.

První vítězství v novém ročníku slaví také Tatran Třemošná. Ten sice byl pod palbou brněnských Buldoků, kteří ve statistice střel výrazně zvítězili, vypracované vedení z první části ale Tatran smazal a v poslední třetině otočil ve svůj prospěch. Po závěrečné siréně svítilo na tabuli skóre 3:2 pro Třemošnou.