1. liga

Jsme nohama na zemi, ujistil trenér Jungle Fever Miroslav Zadák

Největší překvapení 1. Ligy loňského ročníku? Bezpochyby jeji vicemistr Jungle Fever! Tým z Kladna dokázal dokráčet z pozice nováčka až do finále celého play-off, kde následně padl s Kometou z Poličky. I přesto lze hodnotit loňský ročník v superlativech a letos bude rozhodně na co navazovat.

Nad startem v extralize jsme neuvažovali

Ve finále 1. Ligy jste nestačili na Poličku, kde s odstupem času hledat příčiny?

Příčin je několik. Předně neskutečně zachytal gólman Poličky (Michal Novák pozn. aut.), myslím, že má před sebou velkou kariéru. Nám nepomohlo velké hřiště, bohužel domácí aréna byla v rekonstrukci a na velkém hokejovém hřišti se hraje jiný hokejbal. Nechci se vymlouvat, Polička finále zvládla lépe než my.

Jak z vašeho pohledu hodnotíte celý uplynulý ročník? Přece jen z pozice nováčka jste dokázali mnohé...

Finále bylo nad očekávání, tým se v průběhu soutěže dával dohromady a zvykal na vyšší rychlost, v play-off se hráči semkli a bylo i štěstí.

Kometa nakonec do nejvyšší soutěže CROSSDOCK Extraligy nenastoupila, spadla tato možnost na vás a uvažovali jste o ní?

Ne, neuvažovali jsme nad startem v extralize. Hráči nejsou z mého pohledu připraveni na ještě vyšší rychlost, důraz, atd. Pro Kladno je myslím málo hráčů na technicko-taktické úrovni, kteří v extralize můžou hrát. Tedy, hrát asi ano, ale já nechci hrát o sestup jako Rakovník. Raději budu pokorně s hráči pracovat a třeba za dva roky o tom můžeme uvažovat. Zatím vidím hodně nedostatků, sice drobnosti, ale ve výsledku se to pak projevuje negativně.

Hlava hráčů rozhodne, jak dopadneme

Podařilo se vám pro příští ročník druhé nejvyšší soutěže udržet kádr pohromadě? Jaké jsou změny?

Ano, kádr jsme dokonce posílili, nyní pracujeme na zapracování nových hráčů. Dále pokračujeme s herním systémem, ten nám hlavně v obranné části dělá problémy. Organizace hry a čtení hry samotné, zde nás tlačí bota. Tým byl doplněn o šest nových posil, odešli jen tři hráči. V této sezóně budu klást důraz na komunikaci uvnitř týmu a lepší přístup kluků k soutěži, týmu a především k sobě. Pro lepší přístup hráčů byly zlepšeny podmínky samotné. Kluci mají profesionální podmínky - oblečení, fyzioterapeuta, atd. Budu očekávat výrazně zlepšený přístup. Zatím jsem spokojený, na tréninku mám k práci vždy zhruba osmnáct hráčů, tedy výsledky tréninků by se měly časem projevit.

Sociální sítě stále zahrnují fotky z vašich tréninků a letní přípravy. Jak máte rozfázovanou tuto přípravnou část?

Máme za sebou fyzickou přípravu, trénovali jsme čtyřikrát týdně, především rychlostní vytrvalost. Nyní začínáme na hřišti, ale času je málo a vzhledem k chybným návykům z nižších soutěží je před námi hodně práce. Pracovat budeme muset celou sezónu na zlepšení.

Co se týče přátelských zápasů, již jste nějaké odehráli, případně máte je naplánované?

Zatím jsme hráli jen s Kert Parkem Praha. Do zápasu jsem poslal tým bez šesti hráčů základní sestavy a prohráli jsme 3:8. Mistr byl právě ve čtení hry a rychlém vyhodnocení daleko před námi, navíc jsme jim darovali čtyři góly v podstatě sami. Jinak jsem našel i momenty, které byly pozitivní, a na kterých budeme dál stavět. Celkově jsem spokojen, byť jsme prohráli. Nyní nás čeká Český pohár, kde budeme dál hledat vhodné kombinace hráčů pro soutěž.

S jakým cílem budete vstupovat do následujícího ročníku?

Především s pokorou. Play-off je náš cíl, co bude v něm, uvidíme. Samozřejmě bychom rádi vyhráli, ale zároveň jsme nohama na zemi. Je před námi moc práce a ze zkušenosti vím, že bude rozhodovat týmový hlad po úspěchu. Hlava hráčů rozhodne, jak dopadneme. I na mentální přípravě pracujeme.