1. liga

O extralize jsme nemohli reálně přemýšlet, ví trenér Poličky Pavel Štefka

Senzační vítěz loňského ročníku 1. Ligy SK Kometa Polička nakonec do nejvyšší soutěže nezasáhne. Od CROSSDOCK Extraligy bylo upuštěno krátce po ovládnutí druhé nejvyšší soutěže, protože dle slov trenéra Pavla Štefky neměla Polička šanci splnit podmínky pro vstup mezi elitu.

Nyní se chystá na další ročník 1. Ligy, kde bude muset potvrdit loňský triumf.

V současné době neplníme podmínky pro vstup do extraligy

Polička vyhrála loňský ročník 1. Ligy, jaké byly oslavy?

Oslavy měly několik fází, bezprostředně po třetím utkání to bylo asi největší, ale 24.6 na oslavách 30 let založení klubu se nás sešlo mnohem více, takže jsme si to užili i s přáteli.

Rozjetého soka z Kladna jste porazili ve třech zápasech, v čem hledat největší rozdíl mezi vámi a soupeřem?

Já si myslím, že to bylo více faktorů, především forma brankářů. Michal Novák nás neskutečně podržel, hlavně ve třetím zápase finálové série. Další výhodou na naší straně byla produktivita, my jsme šance dali a soupeř je zahodil. Rozdíl v celkovém obrazu hry nebyl velký, i soupeř hrál dobře, ale těch pár věcí prostě vyšlo lépe nám.

Kometa nakonec do nejvyšší soutěže nenastoupila. Jak vypadaly první chvíle po zisku titulu, uvažovali jste o této variantě nebo bylo hned jasno?

Uvažovali jsme, ale v současné době především neplníme podmínky pro vstup do extraligy, i když jsme vyměnili mantinely a sítě, tak nemáme např. osvětlení, a protože máme jen dva týmy mládeže, nemáme HCM, atd. Ale i současný kádr není natolik široký a stabilní, abychom mohli o extralize reálně přemýšlet. Rozhodla kombinace výše uvedených důvodů, můžeme se pokusit zapracovat na všech bodech, abychom byli připravenější. 

Nejspíše přijdeme o dva klíčové obránce, o posilách se stále jedná

Podařilo se vám pro příští ročník druhé nejvyšší soutěže udržet kádr pohromadě? Jaké jsou změny?

Tak to se právě úplně nepodařilo. Na 90% jsme přišli o dva poměrně klíčové obránce, do plusů je zatím jen zapojení dalšího talentovaného juniora, který se vrací z hostování z Pardubic. Ale jednání ještě probíhají. 

Co se týče přátelských zápasů, již jste nějaké odehráli, případně máte je naplánované?

Zatím ne, teprve přecházíme na hřiště. My obecně moc přípravných zápasů nehrajeme. 

S jakým cílem budete vstupovat do následujícího ročníku?

Hlavní cíl bude zvládnout trochu jinou roli, dosud jsme byli ve škatulce „celkem dobrý, ale favority hledej jinde“. Teď se budeme muset naučit potvrdit, že do té špičky patříme. A to bude mnohem těžší než překvapit. Obzvláště, protože máme hodně velmi mladých hráčů.