1. liga

Prachatice míří vzhůru. Na první ligu kvality máme, tvrdí Jan Turek. Byla ve hře extraliga?

Druhá nejvyšší soutěž bude mít od příštího ročníku nováčka, po odkupu práv od vítězů baráže z Písku se do 1. ligy přesouvá tým Highlanders Prachatice. Že už jste o tomto týmu ve spojitosti s hokejbalem slyšeli?

Ještě aby ne. Prachatice reprezentovaly v roce 2016 české barvy na Světovém poháru klubů v německém Heilbronnu a odvezly si domů bronzové medaile. Nyní je druholigové přízvisko minulostí, tým z jihu Čech míří výše!

Angažování píseckého trenéra mužstvu nesmírně pomohlo

Před začátkem letošní sezony, před startem Světového poháru, jsme spolu mluvili o ambicích Prachatic na posun výše. Jaká tedy byla ta loňská sezona po výkonnostní stránce?

Myslím, že jsme měli velice dobrou sezonu, která byla velmi podobná té loňské. Dorostla nám mládež, mohli jsme stavět na dorostencích. Tak jako každý rok jsme skončili v semifinále play off, kde nás vyřadil těžký soupeř z Písku posilněný o hokejisty, například o Indráka či Jakuba Kováře. Kvalita byla znát, zmínění hráči byli klíčovými a pomohli Písku k postupu.

Změnil se nějakým způsobem tým po úspěchu ve Světovém poháru?

Na Světovém poháru jsme byli posilnění o Kručka, Fejfara a další. Bylo to několik posil, které běžně nehrají a bylo to znát. Nicméně si v Německu zahráli i kluci, co s námi následně absolvovali podzim, i přesto, že jsme je nemohli, kvůli plnění hokejových povinností, využít všechny.

Letos jste dokráčeli až do závěrečného boje o baráž, co chybělo ke splnění cíle?

Bylo to totožné jako roky předtím. Letos jsme zkusili na jarní část soutěže angažovat trenéra a já se přesunul „pouze“ na pozici kapitána. Trenér Vít Čapek z Písku je skvělý trenér a to se potvrdilo. My jsme díky němu dostali nový impuls, makali jsme na sto procent a všechno podřídili úspěchu. V semifinále jsme ale narazili na Písek a ten byl lepší a šťastnější, kvalita byla na jeho straně. Já jsem rád, že jsme ho alespoň potrápili a padli až v pátém zápase. Písečtí ukázali kvalitu i ve finále, kde v klidu vyřadili Suchdol ve třech zápasech.

Na jihu Čech si zahraje baráž o první ligu vítěz základní části, ne play-off

Jak věci nabraly směr po baráži? Jak vlastně vznikl váš přesun o úroveň výše?

První domluvy probíhaly už v semifinále, měli jsme píseckého trenéra, díky čemuž to bylo o to snazší. Dlouhodobě jsme měli ambice na první ligu, jenže tady na jihu se soutěž každoročně prodává a to je velká škoda. Loni to Betonova prodala Junglu, kde rozhodly peníze, protože jsme se o licenci také aktivně ucházeli. Dozvěděli jsme se, že letos se o licenci ucházely další tři kluby a chvíli jsme mysleli, že dohoda padne a peníze vyhrají, nakonec se ale Písek zachoval dobře a prodal to nám díky faktu, že jsme se ozvali první. Navíc působím i v Komisi Jihočeského regionu a pro následující sezonu se nám podařilo nastavit to, aby měl na baráž právo tým, který vyhraje dlouhodobou základní část a ne vítěz play-off, který je vždy posilněn o několik hokejistů.

Rozhodovali jste dlouho, zda do toho jít nebo si to uhrát sportovní cestou?

My už jsme se takto podobně rozhodovali počtvrté za sebou. Když šli do první ligy Kelti, my jsme neměli kloudné hřiště. Postupem času se ale ukazuje, že není na co čekat. My máme ambice na posun výše a naše soutěž každým rokem upadá více a více. Je to o dvou nebo třech týmech, zbytku jsme dávali deset nebo dvanáct branek. Vždy to bylo spíš o tom, kdo dal kolik gólů než o výsledku. Soutěž upadala, ale není se co divit, když k nám dorazil soupeř v sedmi lidech nebo nepřijel vůbec.

Prachatičtí by splnili podmínky i extraligové standardy

Předpokládám, že je nyní s přípravami velká spousta práce. Co se změnilo oproti druhé lize?

My jako klub máme dostatek lidí na to, aby plnili úkoly ve svých kategoriích, a aby daný posun nikoho nezahltil. Věřím, že nám to funguje. Standardy plníme, neměli bychom problém ani s extraligovými. Máme HCM, kvalitní hřiště, prakticky můžeme hrát extraligu, bohužel na to není dostatečná sportovní úroveň. Dokonce zde byla i vize, že bychom extraligu vyměnili s Rakovníkem a po roce se do první ligy dostali sportovní cestou.

Je u vás otázka hráčského kádru či trenérské pozice pro následující ročník již vyřešena?

Co se týče kádru, máme mladé kluky z dorostu, kterým doplníme hráče z A-týmu a B-týmu, pochopitelně musíme tým o tři nebo čtyři hráče doplnit. Otázka trenéra je v tuto chvíli velmi náročná. Vedení klubu bude situace řešit. Mít trenéra z Písku, aby dojížděl 50 kilometrů, je přece jen velmi finančně náročné. Uvidíme, jak nakonec celá situace dopadne.

S jakými ambicemi budete do 1. ligy vstupovat?

Samozřejmě, že nikdo nechceme hrát spodek soutěže, ani o sestup či o baráž. Chceme dosáhnout na play-off. Letos se budeme rozkoukávat, hlavním cílem je udržení soutěže a vyřazovací boje by byly spíše třešničkou na dortu. Měli jsme možnost zahrát si proti prvoligovým týmům v turnajích či v poháru a rozdíl tak velký nebyl. Špička je hodně dobrá, ale ukázali jsme si, že s nimi dokážeme hrát. Navíc podle přihlížejících, mezi kterými byli i extraligoví rozhodčí, měly semifinálové zápasy s Pískem prvoligovou, či dokonce extraligovou, úroveň.