1. liga

Vycházející gólmanská hvězda se dere ze stínu! Michal Novák ovládl v 18 letech 1. ligu

V mládežnických reprezentacích si ho v minulosti téměř nikdo nevšiml. Prošel pár kempy a to bylo vše. Ve svém domovském klubu v Letohradě ale nepřetržitě dřel, aby jednou mohl předvést svůj um ve světlech reflektorů.

To se nakonec Michalu Novákovi povedlo v minulém ročníku druhé nejvyšší soutěže v tuzemsku. V play-off se stal nejlepším gólmanem nejenom dle statistik a radoval se s Poličkou z mistrovského titulu!

Dlouhá léta byl Michal Novák pro mnohé neviditelným. V Letohradě však poctivě docházel na každý trénink a brzy se zapojil do přípravy extraligových jelenů. Zde se jeho výkony lepšily například i po boku reprezentačního gólmana Jana Šimary. V sedmnácti letech pak přeskočil kategorii a stal se jedním z tahounů Poličky v 1. lize, s níž si nakonec dokráčel pro titul. On sám se ve vyřazovacích bojích stal neotřesitelnou jedničkou a ovládl brankářské statistiky. „Mistrovství světa juniorů je mým velkým snem a motivací zároveň,“ přiznává například talentovaný brankář.

Sezonu v 1. lize za Poličku jste začal jako 17letý mladík, kdy jste se pravidelně v brance střídal se zkušeným Romanem Jancem. Měl jste však lepší statistiky, nebyla mezi vámi nezdravá nevraživost, nebo jste vycházeli v pohodě?

Když jsem začal nastupovat za Poličku, měl jsem popravdě z 1. ligy respekt. Ale čím víc šancí jsem dostával, tím jsem si byl jistější. Byl jsem moc rád za to, že jsem dostal takovou příležitost. S Romanem jsme vycházeli v pohodě. Každý máme úplně jiný styl chytání, je to brankář ze staré školy, a proto jsem k němu měl přirozený respekt.

V březnu jste oslavil osmnácté narozeniny a základní část zakončil na 3. místě gólmanských statistik. Z 10 duelů jste nastřádal dvě nuly, průměr obdržených branek stlačil na 1,60 a procentuální úspěšnost zákroků vyšponoval na 94,18%. To je vůbec nejlepší počin za uplynulý ročník napříč celou druhou nejvyšší soutěží! Věděl jste vůbec o tom a potěšily vás statistiky hodně?

Abych se přiznal, tak čas od času jsem se na brankařské statistiky podíval, ale žádnou velkou roli to pro mě nehrálo. Důležité byly výkony celého týmu a po této stránce se nám dařilo. Ale že bych si po každém zápase otevíral statistiky, to ne. Ale samozřejmě to potěšilo, ale myslím si, že s žádným jiným týmem bych takové statistiky neměl. Obrana přede mnou, až na pár úletů, pracovala výborně.

Jste odchovancem Letohradu, takže trénujete po boku reprezentačního gólmana Jana Šimary. Oba jste dost rozdílní, vy jste rapidně vzrůstem menším gólmanem. Dá se ale něco od Honzy pochytit?

Ano, vzrůstem jsme opravdu rozdílní. Když jsem se s ním poprvé na tréninku potkal, byl jsem mu tak tak po prsa. Teď už jsem povyrostl a jsem mu po ramena. (úsměv) Nicméně chytat na tréninku po jeho boku jsou obrovské zkušenosti a pochytit něco od takového brankáře je pro můj vývoj velké plus.

Z uplynulé sezony jsem nadšený, je to můj první velký úspěch

Poličce se po celou sezonu nesmírně dařilo. Druhé místo v základní části a celkový triumf v play-off hovoří za vše! Jak tedy hodnotíte sezonu z týmového a osobního hlediska?

Do sezony jsem nastupoval jako jeden z nejmladších v týmu. Znal jsem pár hráčů, většinou těch, co hrají v Letohradě, a proto jsem se musel aklimatizovat. To se mi povedlo a s kluky jsme si sedli. Celou sezonu jsme šlapali výborně, hráči se v průběhu sezony sehráli a tým byl celkově velmi vyvážený. Od toho se také odvíjely naše výkony, které vyvrcholily celkovým triumfem v 1. lize. Já sám za sebe jsem z uplynulé sezony nadšený, je to ostatně můj první velký úspěch.

Ve vyřazovacích bojích jste se stal jasnou jedničkou Komety. Odchytal jste všechny zápasy a vyhrál gólmanské statistiky! (2,45 obdržených branek na zápas a 92,28 procentuální úspěšnost zákroků) Na tak mladý věk je to obdivuhodné, zažíval jste velkou nervozitu a byl jste šťastný za šanci?

Při prvních zápasech proti Svítkovu jsem trochu nervózní byl. Ale nervozita se postupem času, až na pátý rozhodující zápas semifinále proti Karviné, vytrácela. Byl jsem obrovsky šťastný, že jsem se mohl stát v play-off jedničkou, ale taky jsem cítil určitou zodpovědnost. Ale všechno dopadlo dobře.

Na jaký zápas v play-off nikdy nezapomenete? Byl to třeba i již zmiňovaný 5. rozhodující duel v semifinále proti Karviné, který jste vyhráli 8:7 po nájezdech?

Tak na poslední zápas s Karvinou nemůže zapomenout snad nikdo. Ono vést 7:2 v půlce druhé třetiny a vyhrát 8:7 na nájezdy je docela šílené. Ještě nikdy jsem snad nebyl takhle nervózní, prodloužení jsem odchytal s pocitem, že budu mít za minutu infarkt. Před nájezdy si mě zavolal děda a prohodili jsme pár slov, už ani nevím, co mi říkal, ale do nájezdů jsem pak šel s úplně čistou hlavou a od toho se vše vyvíjelo.

Byla to neuvěřitelná přestřelka a vy jste se vytáhl hlavně v nájezdech, v nichž jste absolutně vymazal soupeřovi střelce včetně profesionálního hokejisty Vladimíra Luky! Věděl jste, co udělá? (úsměv)

Nejdříve musím smeknout před našimi hráči, protože takhle precizně provedené nájezdy jsem už dlouho neviděl! A nájezd Vladimíra Luky? Všichni mi říkali, že půjde zprava a bude střílet na vzdálenější tyč. Já tomu nikdy moc nevěřím, ale zkusil jsem se více posunout na zadní tyč a ono to vyšlo. Nájezd zakončil na bližší tyč a naštěstí míček za moje záda nedostal. Ale nezapomenutelný byl i rozhodující zápas na Kladně.

Pokusím se zabojovat a svými výkony letohradské trenéry zaujmout

Vaše povedené výkony vám vysloužily pozvánku do širší nominace nejstarší juniorské reprezentace. Posunuly vás právě i kempy národního týmu zase o kus dál?

Každá taková šance je nová zkušenost. Je super poměřit se s ostatními hráči ve stejném věku. Každý takový kemp vám může jenom pomoct. Doufám, že na svoje výkony navážu i v nadcházející sezoně.

Patří mezi váš velký sen probojovat se na mistrovství světa juniorů, které se již za rok uskuteční v Kanadě? Co je pro to třeba udělat?

Mistrovství světa v Kanadě je obrovská motivace a dostat se tam je můj velký sen! Důležité bude se přes léto na další sezonu pořádně připravit a hlavně bude nejdůležitější zůstat zdravý. Snad s Poličkou navážeme na výkony z uplynulé sezony a dojdeme co nejdál.

Zmiňujete Poličku, ale jak to s vámi bude přesně vypadat pro příští sezonu? Už jste se bavil s trenéry v Letohradu a Poličce, kde byste měl nastupovat, a toužíte po účasti v Extralize, nebo je i 1. liga dost kvalitní pro váš růst?

Bavil jsem s trenérem v Poličce. Rád bych zůstal a dále chytal 1. ligu. Extraliga by byla určitě super, ale teď je v Letohradě neochvějná jednička Jan Šimara a zkušená dvojka Michal Šupík, takže dostat se do brány bude velmi těžké. Pokusím se zabojovat a svými výkony letohradské trenéry zaujmout. Ale 1. liga je kvalitní soutěž a za každou příležitost budu velmi rád.

Jak vůbec budete trávit dvouměsíční prázdniny? Zapojíte se do příprav extraligového Letohradu a vyrazíte i někam na dovolenou nabrat nové síly na nadcházející ročník?

Máme naplánovanou letní dovolenou s rodinou, nějaký čas chci trávit i se svými přáteli, ale dost času zabere brigáda. Na nejméně oblíbenou část sezony, letní přípravu, budu chodit s Letohradem. Tomáš Friml je výborný trenér a kondiční přípravu má dokonale propracovanou. Jen doufám, že na nadcházející sezonu stihnou moje plíce doběhnout. (směje se)