1. liga

Celky ze dna 1. Ligy vyhlíží lepší zítřky. Jak se týmy z chvostu postaví k aktuální situaci?

I když prvoligový nováček z plzeňských Litic celou sezónu dřel, tak to bohužel stačilo až na poslední místo. Malenovice se naopak dostaly na 8. pozici v posledních dvou zápasech. Východočeská Přelouč trpí hokejbalovou kocovinou a nemůže se jí zbavit. Také Rakovník po sestupu z Extraligy nezažívá nejlepší období. Dokáží se tyto družiny zvednout? Kdo se ještě bude rvát o postup do play off? „Cílem je určitě play off, a to z co nejlepší pozice. Každý chce hrát play off, je to část sezóny, která rozhoduje o úspěchu či neúspěchu a my chceme tuto část hrát, a ne se na ni jen dívat zpovzdálí,“ hlásí odhodlaně trenér Martin Novák z Malenovic, jež se po postupu z 2. Ligy pohybují na hraně postupu do vyřazovacích bojů.

HBC Malenovice (8.) – Martin Novák (hrající trenér)




Poslední dva zápasy Vám zařídily přezimování na 8. příčce celkové tabulky, ale co ostatní duely? Probíhaly tak, jak jste si přáli?
Ano, poslední hrací víkend se nám povedl, ale s předešlým průběhem podzimu spokojený nejsem. Věděli jsme, že jdeme o ligu výš, že soupeři budou kvalitnější, zápasy těžší a vyrovnanější. I přesto příprava, přístup hráčů, práce na trénincích, chuť se zlepšovat nebyla taková, jakou bych si představoval. Řekl bych, že během podzimu si to celé v týmu teprve sedalo, ale rozhodně jsme neukázali to, co umíme. Chci věřit, že poslední hrací víkend je příslibem pro jaro. To, že jsme nyní na 8. pozici nic neznamená, i když je lepší pohled na tabulku, než když jsme se krčili na posledním místě. Chceme naše výkony ustálit, zlepšovat se a jít tabulkou nahoru.

Ukazujete velmi vyrovnané výsledky proti špičkovým týmům, ale jednou jste vybočili. Co byste řekl k prohře 2:14 v Suchdolu?
Na podzim byly zápasy, které se nám povedly více a jiné méně. Porážka v Suchdolu byla ostudná, ale také zcela zasloužená. V tomto zápase nám soupeř ukázal, jak se hraje moderní hokejbal – jednoduchý, přímočarý, běhavý. Někdy je potřeba i takto krutá porážka k tomu, aby si mužstvo uvědomilo, že musí na sobě pracovat ještě více. V konečném důsledku jsou to ale „jen“ 3 body, které jsme ztratili a my se budeme snažit tyto body získat v dalších zápasech. To, že je mužstvo silné a odolné jsme dokázali hned druhý den v Prachaticích, kde jsme sice prohráli, ale vyrovnaný zápas, kdy jsme dlouhou dobu vedli, se rozhodl až v závěru. Našemu týmu věřím a třeba v jarní části oplatíme Suchdolu porážku. 

Jaké jsou Vaše cíle pro jarní část? A kde vidíte silné stránky Vašeho mančaftu?
Cílem je určitě play off, a to z co nejlepší pozice. Každý chce hrát play off, je to část sezóny, která rozhoduje o úspěchu či neúspěchu a my chceme tuto část hrát, a ne se na ni jen dívat zpovzdálí. Na podzim se nám vůbec nedařila střelba a přesilovky. Styl hokejbalu, který jsme v některých fázích hráli, byl zbytečně komplikovaný. Místo jednoduchých řešení a časté střelby vymýšlíme přihrávky do prázdné brány a pak místo zakončení skončíme v rohu hřiště. Musíme hru více zjednodušit a zefektivnit. Silnou stránkou jsou gólmani, kteří nás drží ve všech zápasech, relativně stálý kádr, který je už tři roky pohromadě a schopnost hrát jako tým.    

HC Jestřábi Přelouč (9.) – Libor Komůrka (manažer)




Od loňského roku se moc nezměnilo, opět se pohybujete nízko. Jak byste zhodnotil Vaše aktuální umístění?
Tak především se změnila struktura našeho týmu. Ve spolupráci s kluby Kert Parku Praha a Autoskla Pardubic se snažíme dát prostor mladým hráčům, kteří hrají juniorskou soutěž. Bohužel vzhledem k termínové kolizi jsme kluky nemohli využít ve větší míře, což mě mrzí. Není tajemstvím, že osobně jsem odpůrce této soutěže, dle mého by měl 18letý kluk sundat košík a podle výkonnosti hrát pravidelně Extraligu, 1. Ligu nebo krajskou soutěž, což by určitě prospělo jak jemu, tak hokejbalu jako celku. Ale to je na dlouhé povídání. Každopádně první změnu zaznamenávám uvnitř mužstva, hrají ti, co o to mají zájem a nemusíme nikoho přemlouvat. Je pravdou, že bych byl spokojenější s umístěním kolem 6. místa, ale na druhou stranu je ještě dost zápasů, hodně jich hrajeme doma a odstup není nijak velký. Věřím, že se do play off vejdeme. Na podzim jsme měli rozdílné zápasy doma a venku. I když ani venku jsme nehráli špatná utkání, body jsme nevozili. Tři nebo čtyři body navíc nám určitě utekly. Zpackaný závěr v Brně, doma s Poličkou jsme také měli urvat nějaký bodík. Snad jen zápas v Suchdole se nám herně moc nepovedl. Ale jak říkám, bodů ve hře je ještě hodně.

Ani posily Vám nezajistily více bodů do tabulky, než jste si představovali. I přesto je například Jan Bílý hodně vidět, jak to, že to nestačí?
Kluci na podzim odvedli, co jsme od nich čekali. Honza patří do světové špičky a ve spolupráci s Petrem Filipem a Lukášem Kohoutkem patřil k naší úderné síle. U něj si navíc cením jedné věci. Jeho ručička nasazení ani v jednom střídání neklesá pod 100 % a je tím příkladem pro ostatní. Ve formě, v jaké hrál na podzim v Extralize, se tak nějak s kanadskými body počítalo. (smích) Spolupráce s Kert Parkem teprve začala a myslím, že mladí kluci, co za nás jezdili pravidelněji hrát, odvedli své. Je těžké i pro zkušené matadory, když přijdou do jiného týmu, se hned adaptovat na hru, ale myslím, že kluci to zvládli. Na jaře chceme ve spolupráci pokračovat a věřím, že to bude jen a jen lepší. Je trochu škoda, že podzimní část skončila, jelikož poslední dva zápasy jsme odehráli jako tým výborně, probudili se nám i ostatní střelci. Musíme na to na jaře hned navázat.

Na jaře musíte každopádně jak říkáte zabrat, na čem budete přes zimu pracovat?
Tak určitě kondice. Hned po Novém roce najíždíme na tréninky třikrát týdně, o víkendu se budou kluci udržovat při místní zimní lize. Fyzicky budeme připraveni dobře. Ostatní si musíme zase nacpat do hlavy. Soutěž je vyrovnaná a hlava nakonec bude rozhodovat možná víc než hokejbalový um.

HBC Rakovník (10.) – Josef Moravec (hlavní trenér)




Po sestupu z Extraligy jste asi počítali s lepšími výkony v 1. Lize, než je Vaše aktuální forma. Je tomu tak?
Samozřejmě jsme počítali s tím, že se budeme pohybovat okolo 7. - 8. místa zaručující play off. Ale je před námi ještě dost zápasů s tím něco udělat.

Kde vidíte chybu a nedostatky Vašeho týmu? Co musíte udělat pro to, abyste se dostali do osmičky?
Naším dlouhodobým problémem je nedostatek hráčů u „A“ týmu. Stabilní základ tvoří 8 až 9 hráčů, a proto často musíme sáhnout do našeho dorostu, abychom mohli fungovat alespoň na tři pětky.  Abychom se do osmičky dostali, bude třeba posbírat ještě pár bodů, a to nejen z domácího hřiště, ale i z venkovních utkání, což se nám dosud moc nedařilo.

Jak bude probíhat Vaše zimní příprava na jaro? Koho byste z Vašeho celku mohl pochválit za individuální výkony?
Zimní přípravu odstartujeme 3.1.2020 „oblíbeným“ venkovním výběhem, následně hala a posilovna. To vše třikrát do týdne. Chtěl bych pochválit již zmíněných 8 až 9 lidí, kteří chodí pravidelně jak na tréninky, tak na zápasy. 

HBC Plzeň-Litice (11.) – Václav Tůma (hlavní trenér)




I po skvělých výsledcích proti silným týmům jste nakonec na posledním místě tabulky, kde se stala chyba?
Chyba je v tom, že jsme dokázali zvládnout pouze čtyři zápasy za celou podzimní část, ve kterých jsme i bodovali. Ve všech ostatních jsme ale výrazně zaostávali, někdy i rozdílem třídy. A obrovským problémem je úzký kádr, s deseti hráči se prostě druhá nejvyšší soutěž hrát nedá, o tom jsme se během podzimu několikrát velmi zdrcujícím způsobem přesvědčili.

Plánujete jarní vzestup? Myslíte si, že máte na to, abyste se dotáhli na nejlepších osm týmů?
Ve sportu je sice možné leccos, ale plánovat nějaký vzestup si rozhodně nedovolím. Všechny týmy budou chtít uspět a postoupit do play off, takže to bude nesmírně těžké. Já doufám, že se o to i my jako tým alespoň pokusíme a budeme o posun v tabulce skutečně v každém zápase bojovat ze všech sil. To by mě osobně ke spokojenosti stačilo, i kdyby se to nakonec nepodařilo.

Jak je možné, že dokážete hrát vyrovnaně s celky z vrchní části tabulky a s těmi, co jsou nízko, tak prohráváte? Netrápí Vás tato výkonnostní nestálost?
Jak už jsem uvedl v první odpovědi. Čtyři zápasy, kdy jsme bodovali, byly jediné, kdy jsme dokázali držet se soupeři krok. Nedokázali jsme odehrát vyrovnaný zápas a třeba prohrát po boji o gól nebo dva. Všechny naše porážky byly absolutní debakly, kdy jsme vůbec nebyli soupeřům důstojným protivníkem, a to bez ohledu na to, kde se soupeř nacházel v té době v tabulce. Tato skutečnost mě osobně velice trápí a snažím se přijít na to, jak to změnit, a to i za cenu toho, že by mužstvo převzal jiný trenér, který by mohl přinést nějaký nový impuls a své zkušenosti. Tím nechci v žádném případě utéct z boje nebo to někomu hodit na krk, ale chtěl bych pomoci k tomu, aby klub HBC Plzeň-Litice mohl být na výkony svého A mužstva hrdý, a to bohužel po podzimní části být nemůže.