1. liga

Týmy z poloviny tabulky 1. Ligy zažily podzim jako na houpačce. Na čem musí zapracovat?

Jihlava, Svítkov a Hostivař nasbíraly v podzimní části 1. Ligy shodně po 16 bodech a bojují mezi sebou o lepší startovací pozici do play off. Tým z Vysočiny má výhodu v tom, že má navíc o dvě utkání více než Hostivař, a dokonce o tři více než Svítkov. Na čem budou muset tyto celky zapracovat v blížící se jarní části, aby chytly tu správnou formu na vyřazovací část soutěže? To vše nám prozradili trenéři jednotlivých týmů.„Podzim se nám herně celkově nepovedl podle představ, dobré zápasy jsme odehráli asi tři,“ přiznává v rozhovoru kriticky hlavní kouč Jihlavy Lukáš Staněk.

SK Jihlava (5.) – Lukáš Staněk (hlavní trenér)




Ze začátku vše běželo jako namazaný stroj, ale postupem času forma upadla. Jak byste zhodnotil dosavadní 5. místo?
Neřekl bych, že nás opustila forma. Podzim se nám herně celkově nepovedl podle představ, dobré zápasy jsme odehráli asi tři. Paradoxně jeden z těch lepších byl například ten poslední podzimní v Přelouči, který jsme prohráli. Drtivá většina týmu jsou kluci, co hráli dosud 2. Ligu a stále si zvykají na vyšší tempo a náročnější taktické pojetí hry. Když to tedy shrnu, 5. místo je dobré, ale nejsme spokojeni s předváděnou hrou.

Na špičce individuálních statistik jsou Vaši dva hráči, Střecha a Danko, kteří vládnou všem statistikám, ale co ostatní? Není náročné stavět hru na dvou hráčích?
Na Danym se Stříškou (Petr Danko a Jan Střecha) to nestavíme, ale pokud máte v týmu kluky, co hrají prim i v Extralize, očekává se, že budou rozhodovat zápasy. Samozřejmě je špatně, že kromě mladého Růžičky už ostatní bodují pouze sporadicky, to řešíme celý podzim. Musí se bodově prosazovat další hráči jako například Javorka, který má potenciál na 20 branek za sezonu, dále zkušený Král, Blaško, Teodor Herman.

Co musíte zlepšit, abyste se vyšvihli výše než na 5. místo? Kde je letos Váš cíl?
Zlepšovat musíme úplně vše, hlavně obrannou činnost, protože dostáváme až neuvěřitelně laciné branky. Zimní příprava nám začíná 6.1. a práce máme dost. Záleží na hráčích, jestli si vezmou k srdci, co jsem jim říkal po podzimní části a budou se zlepšovat, podle toho se uvidí, jak splníme předsezónní cíle. Cíl jsme si stanovili 4. místo po základní části, v play off se uvidí, jak daleko se dostaneme. Na jaro se nám po zranění vrací Trybuček, Fejt a Sobotka. Je to trio zkušených borců, co za sebou má několik sezon v 1. Lize, takže doufám, že naše hra bude i z těchto důvodů o poznání lepší.

HBC Hostivař (6.) – Marek Brož (hrající trenér)




Letos zažíváte sezónu jako na houpačce, jednou výhra a podruhé prohra. Netrápí Vás tato nestálost výkonů?
Nestálost výkonů nás netrápí, protože si nemyslím, že máme nestálé výkony, ale nestálé výsledky, hlavně z venku, kde jsme vyhráli až poslední zápas podzimu. Před jarní částí uděláme maximum pro to, aby nám naše výkony i výsledky dělaly radost.

Nacházíte se na 6. postupovém místě do play off, nedá se říct, že je to jistota. Na čem je potřeba zapracovat do jara?
Pracovat je potřeba hlavně tvrdě a poctivě, a to na všech herních aspektech. Zimní příprava nám začala, věřím, že se na ní všichni těšíme. A navíc umístnění, ze kterého půjdeme do play off pro nás není klíčové.

Minulý rok jste skončili na celkovém 2. místě, jak to vidíte letos?
Liga je vyrovnaná, na jaře jistě některé týmy ještě posílí, takže nemá smysl dopředu pronášet velké soudy. Chceme se připravit tak, abychom v každém zápase dokázali co nejvíc naplnit potenciál našeho týmu. Pak věřím, že budeme na konci sezony spokojení.

HBC JTEKT Svítkov Stars Pardubice (7.) – Petr Kopečný (hlavní trenér)




Svítkov asi nezažil takovou černou sérii jako tento rok, jaká je nálada v týmu?
Jak se to vezme… Určitě série proher, která nás potkala, je velice nepříjemná a bylo to do značné míry frustrující. Na druhou stranu máme v novodobé historii nejlepší postavení v tabulce po podzimní části. Hlavu si z toho zatím nelámeme, ale bereme to jako zdvižený prst směrem k jarní části.

I když jste nasbírali velkou šňůru proher, tak máte poměrně hodně bodů. Najdete nějaká pozitiva na Vaší stávající pozici?
Ano, určitě, prakticky jsem o tom mluvil v předešlé odpovědi. Musíme brát, že oproti loňsku nás opustila šestice vynikajících hráčů se zkušenostmi z Extraligy (Černický M., Hrnčíř, Filip, Waber, Večerník, Kohoutek) a tak odešla značná část zkušeností, gólů, asistencí a ubráněných situací. Mladí byli vhozeni do vody a první půlku podzimu odehráli skvěle. Všechno si zatím sedá a naším trenérským úkolem je kluky nejen udržet pospolu, ale připravit jim hlavu na závěr sezóny, ruce na to mají. Jen si vezměte, že osm hráčů základní sestavy je ještě dorosteneckého, nebo juniorského věku.

Máte nějaký plán, jak se do jara zvednout? Na co je nutné se zaměřit ve vaší situaci?
Pro nás je nutné udržet kluky, jak jsem psal, pospolu. U takhle mladého týmu je to základ. Nyní si od hokejbalu dáváme pauzu a vrhneme se do přípravy na konci ledna. Plán máme, dokonce máme připravené tři posily, každopádně necháme osudu, kolik jich nakonec dopadne. Chceme hrát hlavně s vlastními kluky a předvádět ten hokejbal z úvodu sezóny, ten hokejbal, který jsme hráli s lehkostí a fanoušky bavil.