1. liga

Trenéři celků na špičce 1. Ligy hodnotí podzim! Brno předvádí senzační výkony

Brno, Suchdol nad Lužnicí a Prachatice jsou hned v závěsu za první Poličkou. Jelikož probíhá zimní přestávka, tak se lodivodi všech tří klubů vyjádřili k uběhlé podzimní části, kde si všechny tyto týmy vedly náramně. Papírově jsou na tom velice dobře, ale co hodnocení trenérů? Jsou všichni hlavní muži střídačky spokojeni? „Máme velký problém s koncovkou,“ nechal se například slyšet lodivod po podzimní části druhého Brna Jan Emmer. A co hlavní trenéři třetího Suchdolu a čtvrtých Prachatic? To se dozvíte v článku!

HBK Bulldogs Brno (2.) – Jan Emmer (hlavní trenér)



Podzimní část se Vám v papírových statistikách velice vyvedla, jak byste podzim zhodnotil Vy?
Je nutné zdůraznit, že nejen dle papírových statistik, ale i z druhé poloviny podzimu herně. Podzim pro nás měl dvě části a my jsme dopředu věděli, že tomu tak bude. První část, do poloviny října, jsme hráli všechna utkání na venkovních hřištích z důvodu rekonstrukce našeho areálu a pokládky plastového povrchu. Od konce srpna do konce září jsme neměli kde plnohodnotně trénovat. Přes tuto skutečnost jsme „ztratili“ jen jediné utkání, které mne velmi mrzí, a to hned to úvodní v Liticích, kdy i přes převahu a nastřelené tyčky jsme prohráli vinou hrůzostrašné koncovky. Zaslouženě jsme potom padli v Praze s Hostivaří kvůli našim častým individuálním chybám. Mezitím jsme ale získali dva body v Suchdolu, což se následně ukázalo jako velmi cenné. Od zápasu s Hostivaří jsme ale neprohráli žádné utkání v základní hrací době a dovezli jsme si cenné bodíky z Poličky a Jihlavy za prohry v nájezdech. Od zápasu s Jihlavou jsme neztratili ani bod. Ve všech těchto zbývajících utkáních jsme byli herně lepší, než soupeř, ale máme velký problém s koncovkou, který se s námi táhne již déle. Na omluvu musím napsat, že celý podzim nehrajeme v kompletní sestavě, 4 zranění útočníci, a v polovině všech podzimních utkání jsme hráli s třetí útočnou trojicí, která byla tvořena obránci.

I v minulé sezóně jste se konečně dostali mezi špičku 1. Ligy, kde vidíte rozdíl oproti sezónám, kdy jste hráli o play off?
Myslím, že i když je soutěž za poslední dva roky v průměru kvalitnější, než byla dříve, je to především tím, že na venkovní utkání jezdíme minimálně se 14 hráči do pole. Navíc jsme konsolidovali pozici brankáře, kdy nám hodně pomohl Lukáš Sterenčák z České Třebové, který podává stabilně velmi dobré výkony, je až s podivem, že si toho zatím nikdo pořádně nevšiml. K tomu kluci poctivě trénují, i když by měla být účast na trénincích větší a zažili jsme si systém, který nám vyhovuje. Myslím, že jsme pro většinu týmů nepříjemně houževnatý soupeř, který má individuality, které dokážou rozhodnout vyrovnané utkání. Síla týmu je rozložena do všech tří pětek, a i ti nejlepší „dýchají“ především pro tým, a ne pro svoje osobní statistiky. To jsou hlavní rozdíly oproti těm předešlým sezónám. Nicméně musíme se dále zlepšovat, protože naše hra je stále poměrně pomalá a na můj vkus málo agresivní.

Vloni to bylo čtvrtfinále, letos semifinále nebo finále? Jaké jsou Vaše tužby?
Rozhodně chceme přejít přes první kolo play off. Ale na stanovení cílů máme ještě celou druhou polovinu základní části před sebou. Nejlepší motivací pro kluky z týmu je neustálé přehlížení jejich dobrých výkonů, kdy se před sezónou, během podzimu v článcích ohledně 1. Ligy na www.hokejbal.cz řeší všechny možné týmy, hráči, ale většinou o některých týmech, včetně našeho, není ani zmínka. Kluci vidí, ze vzájemných konfrontací s některými „preferovanými“ týmy, že jsme minimálně na jejich úrovni i bez extraligových posil, a proto je to zdravě motivuje něco dokázat. Když k tomu přidají i zlepšenou účast na trénincích, věřím, že to druhé kolo play off zvládneme.

SK Suchdol nad Lužnicí (3.) – Milan Dlugoš (hlavní trenér)



Po dlouhé době znovu prvoligová sezóna a hned 3. místo po podzimu, čekal jste tak dobré umístění?
Určitě jsme nečekali, že budeme přezimovat na 3. místě tabulky. Nutno dodat, že jsme odehráli většinu zápasů doma v Suchdole nad Lužnicí za velké podpory našich diváků. V jarní části nás čekají velice těžká utkání venku, kdy se musíme sejít v nejsilnější sestavě a pokusit se o co nejlepší výsledky. Zatím převládá spokojenost.

Ze začátku jste ztráceli, než si vaši hráči zvykli na tempo. Kde je největší rozdíl mezi druhou a první ligou?
Největší rozdíl mezi první a druhou ligou je v rychlosti a herní kvalitě soupeřů. Podstatný rozdíl je i v kvalitě rozhodčích. V 1. Lize není tolik času na rozehrávku. Museli jsme zjednodušit a zrychlit přechod z obraného do útočného pásma. Kluci jsou na tom fyzicky velice dobře a na vyšší tempo si zvykli poměrně rychle.

Na jaké umístění pomýšlíte pro jarní část soutěže?
Náš cíl je stále stejný, udržet se v tabulce na místech zaručujících účast v play off.

HBC Prachatice (4.) – Vít Čapek (hlavní trenér)



Start sezóny nebyl pro váš tým zrovna optimální, ale nakonec jste se vyhoupli na 4. místo, jste spokojený?
Od začátku sezóny se potýkáme s problémem, že nehrajeme v kompletní sestavě a taky jsme zařadili více mladíků do sestavy a ti potřebují čas, takže 4. místo odpovídá realitě.

Kde vidíte vaše největší nedostatky v této sezóně? Na druhé straně, co zdobí vaši hru?
Zlobí nás koncovka, je až místy neskutečné, co dokážeme neproměnit. Tak to bylo například v Jihlavě a Rakovníku, kde si dovolím říci, že jsme body nechali. To je naše největší bolest. Co nás zdobí… Myslím, že bojovnost a brankář Pixa, který je naší velkou oporou.

Čeká vás druhé derby se Suchdolem, je to pro vás pikantní zápas nebo pouze řadový? Chtělo by to sousedům oplatit porážku, co myslíte?
Se Suchdolem to bude mít opět nádech derby, známe se a někteří hráči nosili oba dresy. Máme co Suchdolu vracet. Suchdol se prezentuje v soutěži výborně a my budeme chtít být týmem z mála, který vyhraje na jejich hřišti.