1. liga

1. Lize kralovala Kometa! Důležitější je výkon týmu, upozorňuje trenér Štefka

Celá podzimní část letošního ročníku 1. Ligy přinesla velice mnoho kvalitních zápasů. Jeden z nich se například odehrál 1. prosince na hřišti Komety, která soupeřila se Suchdolem nad Lužnicí o prvenství celé soutěže. Hlavní lodivod poličského uskupení bude hodnotit celou podzimní část. Je to dokonce poprvé, kdy Kometa přezimuje na 1. místě soutěže. Pavel Štefka se rozpovídá i o plánech na jaro a lehce nakousne poličskou přípravu. Velkým tématem je také juniorská reprezentace, která se připravuje na MS ve Vispu. Trenér Komety tak lehce prozradí, jaké budou další přípravy výběru U20 a také nám řekne, jak probíhal dvojzápas v Žilině. Věříte Poličce, že setrvá na 1. pozici i na jaře?

První místo je příjemné, ale nijak zvlášť to neprožívám
V první řadě bych Vám chtěl pogratulovat k tomu, že poprvé v historii přezimujete na 1. místě soutěže. Jaký je to pro Vás pocit?
Je to příjemné, ale nijak zvlášť to neprožívám. Na celkový výsledek sezóny to nemá žádný vliv.

Během celého podzimu se na špici vystřídalo mnoho týmů, dokonce jste tam také byli, ale poté jste opět klesli, jak těžké bylo se dostat zpět? 
Popravdě jsem tohle moc nesledoval. Důležitější než průběžné pořadí je výkon týmu, který až na výjimky byl velmi dobrý a nálada byla výborná.

Dovolím si říct, že tato podzimní část z Vaší strany byla očividně nejlepší za posledních pár let, souhlasíte? Herně jste na tom velice dobře, jaké byly hlavní faktory Vaší herní pohody?
To nevím, tak hluboce jsem nad tím nepřemýšlel, ale podle pořadí máte asi pravdu. Vloni jsme ale na podzim také nehráli špatně, a přitom bodů jsme měli mnohem méně. Někdy je to štěstí nebo proměňování šancí, což nám přináší momentální pohodu, prostě drobnosti, které rozhodují, že zápas o gól neprohraješ, ale naopak vyhraješ.

Na druhou stranu se chceme zeptat, co byste svým svěřencům vytkl? Jaké nedostatky vás během podzimních zápasů potkaly a na co je nutné se zaměřit?
Někdy se nám stává, že přestáváme u hry přemýšlet tím správným směrem a přidáváme až moc vlastní invence a zdánlivě „dobrých nápadů“. Většinou to naši hru komplikuje, zpomaluje a chybami tak vytváříme šance pro soupeře.

Chceme vyhrát každý zápas, do kterého nastoupíme
Do jarní části budete vstupovat již v únoru, což je velmi brzy. Co je Vaším hlavním cílem sezóny?
To je stále stejné, chceme vyhrát každý zápas, do kterého nastoupíme a důležité je, abychom se hokejbalem bavili.

Půlmistr základní části 1. Ligy, jak by se Vám líbilo, kdybyste vyhráli celou základní část? Budete se o to snažit? Nejlepší startovací místo do play off, to nezní špatně…
Samozřejmě by to nebylo špatné, ale momentálně jsou například osmé Malenovice. To podle mě nebude pro nikoho zrovna vysněný soupeř do play off. Jednak hrají velmi dobře a mají zkušené hráče a pak jako jedni z mála hrají na asfaltu, na který už většina týmů není zvyklá. Jinými slovy, pořadí nebude ve vyrovnané soutěži úplně klíčové, skončit do 4. místa, to bude cíl všech mužstev v horní části tabulky.

Poslední otázka k vašemu týmu z Poličky. Jak se chystáte svoji družinu připravovat přes zimu? Budou vaši hráči dostávat nějaké speciální dávky navíc?
Budeme mít společnou tělocvičnu, jinak každý trénuje individuálně, hodně kluků hraje lední hokej a uděláme nějakou společnou akci, například nějaký turistický výlet.

I když kluci bojují o místo na MS, tak je ve dvacítce výborná parta
Nyní zabrousíme do dalšího tématu, a tou je reprezentace U20. Jak zatím probíhají přípravy na mistrovství světa? Jste zatím spokojen s přístupy a výkony hráčů?
Odehráli jsme několik přípravných utkání a musím říci, že mám z týmu velmi dobrý pocit. Máme v týmu spoustu hráčů, kteří hrají nejvyšší mužské soutěže a jejich zkušenosti se nám budou hodit v těžkých zápasech. Kluci se dobře znají, a přestože jim je jasné, že mezi sebou vlastně bojují o místo na mistrovství světa, parta je výborná.

Na začátku prosince jste odehráli v Žilině dvě utkání proti výběru do 20 let Slovenska, ve kterých jste domácí celek jasně přehráli. Jednou 8:1 a podruhé 7:1, mohl byste nám trošku poodkrýt průběh této přípravy?
Jsme rádi za každého kvalitního soupeře, který je ochoten si proti nám zahrát, srazy reprezentací jsou většinou mimo sezónu a domluvit kvalitního soupeře není snadný úkol. Slovensko asi nemělo takovou sílu, jakou bude mít na MS, protože jim pravděpodobně chyběli hokejisté, kteří se zapojují do týmu až po skončení hokejové sezóny. Utkání jsme odehráli velmi dobře, měli jsme převahu ve všech herních činnostech a na všech postech. My jsme některé hráče především chtěli vidět hrát, výsledek nebyl to nejpodstatnější.

Můžete nám prozradit, jaké další zastávky před světovým šampionátem s reprezentací juniorů plánujete? Kdy se začne tvořit finální výběr?
Na začátku února 1. – 2.2. budeme mít kemp, kde sehrajeme další dvě přátelská utkání a potom již budou následovat kempy po skončení sezóny, které budou spíše tréninkového a přípravného charakteru, kde se budeme věnovat herním variantám, přesilovkám a dalším věcem.

Na závěr Vám chci popřát hezké svátky a Vánoce, ale nutká nám v hlavě, zda Vám bude hokejbal přes zimu chybět nebo jste rád, že si od něj můžete odpočinout? (smích)
Jsem rád, že si od něj odpočinu, jezdím se dívat na hokej jako divák a užívám si to s pivem v ruce z úplně jiné stránky. (smích)