1. liga

Opava sérii otočila, Dobřany senzaci nedotáhly. Jungle Fever vyřadil Olymp

Národní hokejbalová liga zná kompletní složení semifinále. Opava zvládla na domácím hřišti oba duely a dokázala otočit sérii s teplickým Rondem, Kometa Polička a Jungle Fever postoupili bez jediného zaváhání.

Naopak až nečekaně příliš se na postup nadřela ještě v loňské sezoně extraligová Karviná, která spotřebovala na postupové oslavy všechny tři zápasy.

SHC Opava (1.) vs. HBC Rondo Teplice (8.), konečný stav série 2:1

Úvodní vítězství v sérii si na domácím hřišti překvapivě připsaly Teplice, které tak jely do Opavy s nadějí na prodloužení letošního ročníku. V prvním utkání bylo skóre po dvou třetinách vyrovnané, o svém vítězství rozhodl vítěz základní části až v závěrečném dějství. Rozhodující duel začal mnohem lépe pro Rondo, Tepličtí ale náskok z první třetiny udržet nedokázali a jejich sezona tím skončila. Opava se těší z postupu mezi čtyři nejlepší týmy prvoligového play off.

„V sobotním zápase měl soupeř problém už s dojezdem, protože byla na dálnici kolona, a tak se nemohl ani pořádně rozcvičit, čehož jsme chtěli využít. Což se nám sice povedlo, ale vzápětí jsme inkasovali. Zápas se zlomil až ve třetí třetině, kdy měl soupeř dvouminutovou přesilovku 5 na 3, kterou nevyužil. V neděli jsme chtěli pokračovat ve skvělém pohybu, ale soupeř byl opět ohromně efektivní a velmi rychle jsme prohrávali o dva góly. Nakonec o všem rozhodla druhá třetina, ve které jsme dali dvě branky a zbytek utkání ubránili. Série byla opravdu vyrovnaná, soupeř hrál výborně a jejich efektivita střelby byla neskutečná. Škoda jen zranění, kterých bylo na jednu sérii až příliš,“ komentuje průběh čtvrtfinále opavský gólman Jonáš Grufík.

„Utkání byla vyrovnaná, soupeři sportovně blahopřejeme k postupu do semifinále a děkujeme za pěknou a férovou sérii. Vzhledem k průběhu sezony je jejich postup zaslouženější. Nám již, oproti minulým sezonám, chyběl hlad po úspěchu a více hráčů do pole. Sobotních 10 a nedělních 9 hráčů je málo, i tak jsme byli Opavě důstojným soupeřem a ani ve druhé, a s velkou pravděpodobností naší poslední, prvoligové sezoně jsme ostudu neudělali. Pro hráče je těžké hledat motivaci a chuť, pokud není možnost postoupit dále, chyběla nám řada opor z loňského play off. I tak bych rád poděkoval zbytku týmu a hlavně všem partnerům, bez kterých bychom takto nákladnou soutěž hrát nemohli,“ vyjádřil se k teplickému působení v play off a celé 1.NHbL předseda klubu Josef Brda.

SK Kometa Polička (2.) vs. Svítkov Stars Pardubice (7.), konečný stav série 2:0

Pardubický Svítkov ve východočeském souboji s Poličkou nedokázal navázat na výkony ze závěru základní části a s play off se rozloučil v nejkratší možné době. O osudu druhého střetnutí čtvrtfinálové série rozhodla prostřední patnáctiminutovka, ve které domácí Kometa dvěma trefami dokázala soupeři odskočit. Po výsledku 6:3 jde Polička dál, pro pardubický Svítkov úspěšná sezona skončila.

„V sérii s Poličkou nás zradily zbraně, na kterých jsme vystavěli postup do play off. V defenzivě jsme dělali jak systémové, tak individuální chyby, brankáři ztratili svou jistotu a nedařilo se nám v koncovce. Polička vstřelila v sérii z 5 přesilovek 3 branky, my z 10 přesilovek ani jednu. Proti tak kvalitnímu soupeři jako je Polička jsme tím ztratili šanci na postupové ambice, navíc při systému na dva vítězné zápasy i možnost na tento vývoj reagovat. Dosáhli jsme svého aktuálního limitu a situace je taková, že s první čtyřkou 1. ligy nedokážeme hrát zápasy, které by končily vítězstvím. Přesto neodcházíme zklamáni, stavíme si dlouhodobé cíle, tým zaznamenal herní posun a v příští sezoně budeme silnější. Nyní se těšíme na Český pohár, kde budeme chtít vyhrát každý zápas a dosáhnout úspěchu,“ plánuje trenér Svítkova Petr Hofman.

HbK Karviná (3.) vs. TJ Snack Dobřany (6.), konečný stav série 2:1

V Karviné domácí celek úvodní víkendový zápas prohrál v poměru 1:4 a všichni byli zvědaví, jak se s danou situací vypořádá. Nakonec Karvinští dokázali na špatný výkon ze soboty zapomenout a ve druhém střetnutí si dokráčeli pro vítězství. „Sobotní zápas jsme podcenili. Soupeř přijel ve dvanácti lidech a my si mysleli, že to máme v kapse. Nestalo se, svým přístupem a zbytečnými fauly jsme utkání prohráli. Až v neděli jsme to opět byli my - jeden tým!" radoval se z postupu do semifinále obránce HbK Karviná Martin Mikeš.

„Myslím, že to v našem podání nebyla špatná série. Škoda jen, že byla díky sytému tak krátká. Hodně důležitým faktorem byla úvodní porážka doma, ta čtvrfinále hodně ovlivnila. Prostě na dva vítězné je hodně ošidné, hlavně pak pro favorita, systém je ale pro všechny stejný. My máme hodně mladé mužstvo, do budoucna je to pro náš klub jednoduché, chceme  a musíme stále pracovat s mládeží tak, aby byl každý hráč nahraditelný. Nebojíme se, a nikdy jsme se za posledních pár let nebáli, dát šanci i třeba patnáctiletým klukům. Důležité je, aby kluci měli chuť hrát a dělat hokejbal, tak jak se má. Pak je pochopitelné, že nemůžeme čekat výsledky hned. Myslím, že takhle nám to vyhovuje a tahle nastavená cesta nás v klubu i naplňuje. Malému, ale hrdému městu Dobřany jsme ani v letošní sezoně ostudu neudělali. Postoupil vyhranější a lépe věkově poskládaný tým, kterému sportovně gratuluji.  My budeme pracovat dál a dál také pokračovat v nastolené cestě a  třeba se nám to vrátí,“ dlouze zhodnotil závěr sezony pro Dobřany kouč Václav Šlehofer starší.

TJ HBC Olymp Jindřichův Hradec (4.) vs. Jungle Fever Kladno (5.), konečný stav série 0:2

Po porážce 2:5 na hřišti v Kladně se čtvrtfinálová série přesunula do Jindřichova Hradce, kde domácí chtěli zabojovat o obrat. Bohužel pro ně již v prvním zápase dovedli zápas pouze do prodloužení, ve kterém inkasovali od soupeře rozhodující trefu. Prvoligový nováček Jungle Fever se popere v semifinále proti Opavě o účast ve finále, na druhé straně panuje smutek.

Zápas i celý ročník zhodnotil trenér Olympu Jan Donauschachtl: „V sobotu jsme si nezasloužili prohrát. Odehráli jsme naše letošní nejlepší utkání proti Jungle Fever, troufnu si říct, že jsme konečně i soupeře přehrávali, ale nestačilo to. Rozhodla smolná, dvakrát tečovaná střela v prodloužení a samozřejmě naše jarní nemohoucnost vstřelit více branek v jednom zápase. Sezonu jsme zakončili na pátém místě, což je o jedno místo posun vzad oproti loňskému roku. Tým měl na víc, ale bohužel nám jaro z mnoha důvodů nevyšlo.“

Semifinálové dvojice:

SHC Opava vs. Jungle Fever Kladno

SK Kometa Polička vs. HbK Karviná