1. liga

Favorizovaná Opava s Olympem na úvod ztratily, Karviná a Polička krok od semifinále!

Vyřazovací boje ve druhé nejvyšší soutěži vypukly o velikonočním víkendu. Úvodní bod si ve čtvrtfinále 1. ligy vykoledovaly celky Karviné a Poličky, naopak zklamání z porážky na hřišti soupeře potkalo favorizované týmy Opavy a Jindřichova Hradce.

Série hraná na dvě vítězná utkání pokračují o následujícím víkendu!

SHC Opava (1.) vs. HbC Rondo Teplice (8.), stav série 0:1

Největší favorit na postup do nejvyšší soutěže z Opavy je hned po prvním zápase v nečekaných problémech. Na hřišti v Teplicích se sice ujal v první třetině vedení, svoji jedinou gólovou radost ale rozšířit nedokázal a v konečném součtu nakonec padl v poměru 1:2.

„V týdnu jsme pod novým trenérem dobře potrénovali a v zápase se to projevilo. Utkání bylo vyrovnané a plné soubojů, což nám vyhovuje, nakonec se šťastným koncem pro nás, ale opět se prokázalo, že na tuto soutěž nám stačí dvanáct hráčů a můžeme se rovnat s kýmkoliv. Otázkou je v jakém počtu se sejdeme na utkání v Opavě,“ komentoval největší překvapení čtvrtfinále play off předseda Ronda Josef Brda.

SK Kometa Polička (2.) vs. HBC JTEKT Svítkov Stars Pardubice (7.), stav série 1:0

Druhý tým základní části z Poličky zamířil k prvnímu čtvrtfinálovému utkání do Pardubic, kde se mu postavil rozjetý Svítkov, který se v závěru základní části setkal se skvělou formou. Do čtvrtfinále si jí ale nepřenesl. Kometa během prvních čtyř minut předvedla neskutečný uragán, díky kterému si vytvořila hned tříbrankové vedení. Domácí nakonec náskok uhájili a připsali si postupový mečbol výsledkem 5:1!

„Poličce se mimořádně povedl vstup do utkání, kdy se jí  podařilo proměnit první dvě příležitosti a následně využít přesilovku. Po čtyřech minutách byl stav 0:3 pro nás velkým šokem, který nikdo nečekal, ale dostatečný čas se zápasem něco udělat. Povedlo se nám vyrovnat hru, pohybem si vybojovat přesilovky, mohli jsme se vrátit do zápasu, ale nepodařilo se. Zápasy na této úrovni rozhodují standardní situace a neschopnost je proměnit nás stála zápas. Postupně se naše snaha proměnila v křeč, hráči neměli klid na hokejkách a nedokázali proměnit ani ty největší šance,“ popsal průběh čtvrtfinálového duelu kouč Svítkova Petr Hofman.

Přesto ale pardubický trenér uznává kvality favorizovaného soupeře: „Kometa Polička je velký tým, má skvělé individuality, které spolu hrají od dětství a hrají obětavě pro tým. My si musíme uvědomit, kdo proti nám stojí, tento výsledek nesmí ublížit našemu sebevědomí, protože to byl pouze jeden zápas. V play off nám tato ztráta může pomoct poučit se, lépe se připravit na další zápasy a vyhrát celou sérii!“

HbK Karviná (3.) vs. TJ Snack Dobřany (6.), stav série 1:0

Třetí Karviná zavítala k prvnímu zápasu vyřazovacích bojů do Dobřan, odkud si chtěla přivést úvodní čtvrtfinálový bod. Za tímto cílem vykročila velmi rázně. Po prvním dějství se sice v Dobřanech hrálo bez branek, následně však tři rychlé branky naklonily skóre utkání na stranu favorita. Domácí před vlastními fanoušky padli v poměru 1:5 a o příštím víkendu pojedou do Karviné zkusit prodloužit letošní sezonu.

„Utkání jsme nezačali nejlépe, chyběl nám pohyb. V polovině zápasu se nám to podařilo zlomit, dali jsme tři rychlé góly a zápas tak uklidnili. V kritických situacích nás podržel Lukáš Smolka, ale kdybych měl někoho vyzdvihnout, byl by to Honza Diviš, který hrál po opravdu dlouhé době," zhodnotil zápas obránce Karviné Lukáš Zaremba.

TJ HBC Olymp Jindřichův Hradec (4.) vs. Jungle Fever Kladno (5.) stav série 0:1

Jako nejvyrovnanější se dala před startem play off označit série mezi Jindřichovým Hradcem a kladenským Jungle Fever. Nováček první ligy v závěrečném kole základní části dokázal ambiciózní Olymp udolat, a stejně tak to dopadlo i v úvodním čtvrtfinále. V Kladně jsme sledovali první dvě třetiny vyrovnaný boj, ve kterém měl gólově mírně navrch domácí celek, o jeho výhře 5:2 rozhodla až závěrečná třetina.

„Půl utkání jsme hráli podle plánu, vypracovali si i spoustu slibných šancí, dobře jsme hráli přesilovky a výborně bránili oslabení. Nicméně nám zase nevyšla třetí třetina, což je na jaře naše největší slabina a bohužel nás to neminulo ani v play off. Zápas rozhodl třetí gól soupeře, kdy po našem nedůrazu trefil domácí bek šibenici od červené čáry. Po této brance už jsme se nedokázali vrátit do zápasu a ještě dvakrát rychle inkasovali. Prohráli jsme první bitvu, ale zbraně neskládáme a v sobotu máme šanci sérii vyrovnat,“ vyzývá jindřichohradecký kouč Jan Donauschachtl.