1. liga

Rondo na poslední chvíli v play off! Přímý sestup potkal Třemošnou a Chlumec

1.NHbL – Základní část druhé nejvyšší soutěže je u konce. V závěrečném kole byl k vidění zuřivý boj o příčky zaručující play off a také o záchranu. Smutek panuje v Novém Strašecí a Jihlavě, kterým sezona skončila, příští rok v 1. Národní hokejbalové lize neuvidíme Třemošnou a Chlumec nad Cidlinou.

Kdo koho vyzve ve vyřazovacích bojích? Hned ve čtvrtfinále dojde k východočeskému derby mezi obrozeným Svítkovem a vicemistrem základní části z Poličky!

Teplice urvaly play off, Jihlava s Novým Strašecím končí

V závěrečném kole druhé nejvyšší soutěže byla v boji o postup do play off ve hře hned pětice celků. Osmé místo nakonec v posledním kole pro sebe získalo teplické Rondo, které porazilo celek Tatranu Třemošná. Poslední tým tabulky tak pro příští sezonu prvoligovou elitu opustí, s ročníkem se rozloučil porážkou 2:4. „První třetina byla vyrovnaná, začátek zápasu byl od nás trochu vlažný, ale i tak jsme po první třetině o branku vedli. Ve druhé třetině to bylo již 3:0 a trochu zbytečně jsme moc kombinovali a hosté se dostali do zápasu, drama jsme v závěru ale nepřipustili. Výhra z kategorie povinných,“ popsal klíčové vítězství teplických hokejbalistů předseda Teplic Josef Brda.

Pozice ve vyřazovacích bojích již nemohli opustit hokejbalisté Svítkova, kteří se tak mohli těšit na účast v play off. V závěrečném kole si to navíc rozdali s jistým vítězem základní části z Opavy a nutno poznamenat, že se opravdu jednalo o utkání úrovně play off. Domácí potvrdili svoji kvalitu, proti dobře hrajícímu soupeři zamkli svoji svatyni a nakonec se radovali ze zisku tří bodů po výsledku 3:0. Hned dvě branky domácí vstřelili v přesilových hrách.

„Do zápasu se Svítkovem jsme šli s tím, že se chceme dobře připravit před play off, což se i potvrdilo. Soupeř využil našeho laxního vstupu do utkání a ze začátku měl několik dobrých příležitostí. Od půlky první třetiny jsme však vzali za otěže zápasu my a tlačili na branku hostů. Skvělý Mroviec byl však proti a dělal nám velké problémy. Nakonec jsme ale dokázali vstřelit první branku, která nás uklidnila. Byl to přesně zápas play off a jsem rád, že nás Svítkov tak dobře prověřil. Do vyřazovací části tak vstupujeme s dobrým pocitem, že konečně máme tři vyrovnané lajny, které můžou všechny zápas rozhodnout a to je skvělé,“ komentoval závěrečné kolo opavský gólman Jonáš Grufík.

S letošním ročníkem se i přes vítězství loučí Nové Strašecí, které na závěr vykradlo hřiště plzeňských Litic po výsledku 3:2. Mnohem větší přestřelku svedli hokejbalisté Mladé Boleslavi a Jihlavy, domácí celek usilující o osmou příčku pozici favorita nezvládl a prohrál 4:5 po samostatných nájezdech. Ani Jihlavu, ani Nové Strašecí ve čtvrtfinále play off neuvidíme.

Olymp půjde na Kladno, Karvinou čekají Dobřany

Na koho se tedy můžete ve vyřazovacích bojích těšit? Na Svítkov půjde z druhé pozice Kometa Polička, třetí Karviná si vystřílela dobřanský Snack proti brněnským Buldokům. Karviná neměla v zápase s Brnem žádné problémy a jasně zvítězila. Hosté, kteří přijeli v malém počtu, sice měli dostatek gólových příležitostí na to, aby rozdíl ve výsledku nebyl tak vysoký, ale jejich, doslova žalostné zakončení, se odrazilo pouze v jedné vstřelené brance. Domácí přehrávali hosty pohybem a šikovností a z hostujících hráčů dělal domácím problémy pouze agilně hrající Filip Emmer, což bylo málo. Brněnští končí na dvanácté pozici, Karviná půjde do play off ze třetí pozice a utká se s Dobřany, které doma porazily berounské Kelty 4:2.

„Zápas s Berounem byl pro nás už jen povinnost. Hosté toho moc nepředvedli, ačkoli ještě živili byť jen teoretickou šanci na postup do elitní osmičky týmů. My jsme ale kvalitní výkony z Jihlavy a Strašecí také nepotvrdili, možná, že i díky vidině jistého postupu. Kvalita a převaha ve všech atributech ale byla na naší straně, a to vzhledem k tomu, že naši hodně mladí hráči jsou dlouho pospolu, v podstatě už od žáčků. Řešili jsme i nasazení hokejistů, ale prozatím hrají kluci, kteří si to ubojovali. Čeká nás tedy play off a to se hraje, jak známo, od  nuly. Osobně si postupu mezi osm nejlepších vážím, protože soutěž byla a je hodně vyrovnaná a tím pádem i náročná,“ ví kouč Dobřan Václav Šlehofer starší.

Radost nepanuje ani v Jindřichově Hradci, Olymp prohrál v závěrečném kole v Kladně, se kterým si souboj v play off zopakuje. „Začali jsme dobře, bohužel naše naděje prakticky zhasly po 10 minutách zápasu, kdy musel odstoupit Hadrava s vykloubeným palcem u nohy a Plášil, který si po hrubé chybě rozhodčího odnesl za komentář trest do konce utkání. Zbylo mi 11 lidí, ale kluci to nevzdali a po dvou třetinách jsme, proti fyzicky i silově výborně vybavenému soupeři, vedli o dvě branky. Utkání rozhodla jedna minuta třetí třetiny, kdy jsme za 61 sekund obdrželi 3 branky. Psychická výhoda je nyní na straně Jungle Fever, bohužel i výhoda domácího asfaltu, což není fér, ale systém je systém a tím pádem je pro mě soupeř lehkým favoritem čtvrtfinálové série, ale já věřím, že do Kladna přivezu maximální počet odhodlaných hráčů, kteří se obětují pro tým a budou chtít soupeři jejich spanilou jízdu jarem ukončit,“ věří šéf jindřichohradecké lavičky Jan Donauschachtl.

Záchranu nezvládla Třemošná a východočeský Chlumec nad Cidlinou

V souboji ve spodních patrech tabulky panovala velká radost na východě Čech, konkrétně v Přelouči, která zdolala Chlumec nad Cidlinou a tím ho poslala o soutěž níže. Velmi spokojený mohl být po zápase přeloučský Petr Brykner: „Dnešní utkání jsme sehráli přesně tak, jak jsme si přáli, tedy poctivě odzadu s nasazením odpovídajícím důležitosti utkání. Byli jsme poměrně aktivní a na naše poměry i produktivní. Závěr sezony byl pro nás takovým malým "play-off" ve kterém šlo opravdu o vše a každý gól mohl rozhodnout o osudu celé sezony a tak se nám všem opravdu ulevilo a máme radost, že to dobře dopadlo a my můžeme slavit záchranu."

Důležitý bod, díky kterému se Lokomotiva vyhnula přímému sestupu, získali hráči České Třebové na hřišti druhé Poličky. Zápas zhodnotil hrající trenér České Třebové Michal Broulík: „V posledním kole jsme hráli poměrně o dost. Díky bodové vyrovnanosti konce prvoligové tabulky jsme si byli vědomi nutnosti bodovat, abychom neskončili na pozicích přímého sestupu z 1. ligy. V první třetině si domácí připravili několik výborných pozic ke změně skóre. Opakovaně zvonila za Sterenčákem branková konstrukce. Štěstí stálo při nás. Proto, když v závěru třetiny prostřelil domácího brankáře Hynek, bylo to pro přítomné jistě překvapením. Druhá třetina byla z naší strany přece jen o něco lepší, ale vedení jsme nenavýšili. Naopak přišlo vyrovnání. Poslední dějství už změnu nepřineslo. Na řadu se dostaly nájezdy, ve kterých byla lepší Kometa, i když Válek byl blízko. S postavením po základní části rozhodně nejsme spokojeni, ale musíme to brát, jak to je."

Čtvrtfinálové dvojice:

SHC Opava (1.) vs. HBC Rondo Teplice (8.)

SK Kometa Polička (2.) vs. HBC JTEKT Svítkov Stars Pardubice (7.)

HbK Karviná (3.) vs. TJ Snack Dobřany (6.)

TJ HBC Olymp Jindřichův Hradec (4.) vs. Jungle Fever Kladno (5.)