1. liga

Opava jistě první, Svítkov vystřílel play off. O osmé místo bude usilovat pětice týmů

1. NHbL - Základní část druhé nejvyšší soutěže míří velkým tempem do svého finiše, nás však čeká nesmírně zajímavý závěr tabulkové části první ligy.

V předposledním kole si jistotu účasti ve vyřazovacích bojích zajistily Dobřany, v perfektním střeleckém představení si play off vystřílel i pardubický Svítkov. Jistotu vítězství v základní části naopak mohou oslavovat v Opavě.

Svítkov potvrdil formu, Třebová v pořádných problémech

Program 1. Národní hokejbalové ligy přinesl již v sobotu dvě důležitá utkání. Celek Karviné, bojující o udržení v elitní čtyřce, zvládl vystoupení v Poličce, zejména díky skvělé první třetině. Následně si však v neděli Kometa dokázala spravit chuť proti jindřichohradeckému Olympu. „Bohužel už druhý zápas za sebou jsme byli jasně lepší než soupeř, avšak na plný počet bodů to zase nestačilo. S Poličkou to byl marný boj v dobývání jejich branky, kterou naprosto s přehledem uhájil mladý Michal Novák," trenér Jindřichova Hradce Jan Donauschachtl smekl před soupeřovým brankářem pomyslný klobou.

„Východočechy jsme přestříleli 39:16, měli jsme dvě přesilovky 5 na 3 a nic, Polička nás vyučila z produktivity a v podstatě každou svou šanci proměnila. Pokud si góly schováváme až na play off, které začneme ze 4. místa, tak je to v pořádku a těším se. V neděli zajíždíme k poslednímu utkání základní části do Kladna na rozjeté Jungle Fever, se kterými se s největší pravděpodobností utkáme i ve čtvrtfinále. Máme tak jedinečnou možnost si „zatrénovat“ na jejich hřišti a připravit se tak na další sobotu, kdy vypuknou boje o medaile," dodává Jan Donauschachtl.

Radost z výhry panovala i v pardubickém Svítkově, který před vlastními fanoušky podal parádní výkon a celek České Třebové porazil vysoko 6:1. Hotovo bylo již po první části, ve které se pardubičtí hráči prosadili hned třikrát. „Sobotní zápas se mi těžko hodnotí. Vůbec nic nám nefungovalo. Samotné utkání z naší strany bylo špatné, nebylo tam nic. Hodně jsme ulehčili domácím cestu za vítězstvím,“ zhodnotil klání trenér Lokomotivy Michal Broulík. Celek České Třebové, který je pořádně namočen v sestupových starostech, nezvládl ani nedělní zápas, kdy další porážku zaznamenal na hřišti Kladna.

Jak viděl druhý víkendový zápas trenér České Třebové? „Nedělní duel byl o mnoho lepší. Podstatně lépe jsme hráli směrem dozadu, byli jsme mnohem koncentrovanější a herní projev se výrazně zlepšil, ale na body to nestačilo. Opět jsme nedokázali proměnit brankové příležitosti. Na začátku jara jsme měli výbornou výchozí pozici. Dobře jsme do druhé poloviny vstoupili domácím zápasem s Dobřany, ale od prohospodařeného náskoku v Jihlavě bojujeme hlavně sami se sebou," přiznává Broulík.

Opava je jistým vítězem základní části!

Vítězství Opavy zhodnotil brankář Jonáš Grufík: „Do zápasu v Mladé Boleslavi jsme šli s tím, že nám vítězství zaručí 1. místo po základní části. Bohužel jsme ale tyto naše plány ze začátku nepřenesli do zápasu. Přizpůsobili jsme se technické hře soupeře a díky tomu jsme se nedostávali do velkých šancí, protože soupeř dobře bránil. Potom jsme zrychlili pohyb a začali napadat a z toho pramenily i branky. Když jsme dokázali hru zjednodušit, tak nám to konečně začalo lepit a měli jsme více ze hry. Pořád je na čem pracovat, protože se play off strašně rychle blíží a my chceme být na něj co nejlépe připraveni.“

V důležitém zápase o opačný pól tabulky vyzvalo Brno hokejbalisty z Přelouče. Již v úvodu první třetiny otevřel brankové konto Martin Šmarda, který nastřelil obránce hostí a od něj putoval míček do svatyně brankáře Bryknera. Vstřelená branka obrazu hry prospěla, oba týmy předváděly bojovný výkon a o šance nebyla nouze. Na další branku si však diváci museli počkat až do poloviny druhé třetiny. Bohužel pro Brňany, srovnal stav utkání hostující kapitán Petr Svoboda. Buldoci si však dokázali rychle vylízat rány a již po pěti minutách hry vrátil domácím vedení Lukáš Jandourek. Přestože třetí třetina byla bohatá na vyloučení a tudíž i na šance, branka již nepadla a domácí tak natáhli šňůru vítězných duelů již na tři zápasy v řadě. Pro Buldoky zároveň tato výhra znamená jistotu setrvání v soutěži i pro příští rok.

Duel zhodnotil zklamaný brankář Jestřábů Petr Brykner: „Většinu minulých utkání jsme prohráli vlastní střeleckou nemohoucností, kdy jsme promrhali řadu nadějných příležitostí. Dnes tomu tak nebylo, šancí jsme si nedokázali vytvořit tolik, jako v jiných zápasech a výsledkem toho je opět jen jeden vstřelený gól. Branky jsme opět dostali po hrubých individuálních chybách. Dnešní utkání bylo opravdu důležité a nám se bohužel výsledkově ani herně určitě nepovedlo podle představ. Přesto však patří dík těm, kteří nás do Brna přijeli podpořit ať už mikrobusem, nebo po vlastní ose. Teď bychom se měli všichni co nejlépe připravit na zápas s Chlumcem, protože vše máme ve vlastních rukách a já věřím, že jsme schopni to zvládnout a soutěž udržet i bez baráže!"

Karviná skončí v tabulce základní části nejhůře třetí, navíc bude mít možnost v závěrečném kole zaútočit na druhou Kometu. Rozhodlo o tom vítězství v Chlumci nad Cidlinou, které se ale rodilo až v závěrečné polovině utkání. „Jsou to pro nás vydřené tři body z venkovního zápasu. Z naší strany šlo o výrazné podcenění soupeře, který hrál velmi dobře. Začali jsme hrát až ve chvíli, kdy jsme prohrávali. Potom to tam padalo už i nám. Obzvlášť Lumír Rosůlek zazářil, když vstřelil tři góly. V kabině to mít levné nebude," usmál se bek Karviné Martin Vašek.

Svítkov a Dobřany mají play off, na Jihlavu dotírají hladoví soupeři

Boj o vyřazovací boje je v letošním ročníku nesmírně zajímavý. Velkolepým stylem si jistotu play off zařídil pardubický Svítkov, jenž v přímém souboji s konkurentem z Jihlavy nastřílel do sítě soupeře hned deset branek! Již po první části vedli domácí o pět branek a o výsledku tak bylo velmi rychle rozhodnuto.

 „Tento zápas se mi velice těžko hodnotí. Za dva roky, co jsem u A-týmu, jsem nezažil z naší strany trapnější výkon. V kabině si jasně řekneme, o co nám jde, jak budeme hrát a v šesté minutě prohráváme 0:3. V neděli máme poslední šanci tuto sezonu alespoň nějak výsledkově zachránit a poprat se o play off,“ předpovídá důležitost následujícího víkendu jihlavský Lukáš Staněk. Jihlava bude v závěrečném zápase hájit osmou příčku, tlačit se na ní bude hned čtveřice soupeřů.

Největší šanci má teplické Rondo, které na Jihlavské ztrácí pouze jediný bod. Teplice v posledním kole na vlastním hřišti zabraly a vypráskaly Kelty výsledkem 5:0. „Na zápas se nás tentokrát sešlo jedenáct, což oproti minulému víkendu bylo znát, od začátku do konce jsme byli lepším týmem. Rozhodnuto bylo až ve třetí třetině, ale šancí bylo mnohem více již dříve. Zasloužená výhra,“ spokojeně komentuje utkání předseda Ronda Josef Brda.

Kromě Buldoků bude v posledním utkání na postup do play off pomýšlet Nové Strašecí, které v předposledním kole nestačilo na Dobřany. Po první bezbrankové části to vypadalo na střelecky vyrovnané utkání, zbytek duelu ale nakonec jednoznačně patřil Snacku. Z pěti branek vstřelili hosté hned tři v přesilových hrách a jednou udeřili dokonce při vlastním oslabení.

Do Strašecí jsme odjížděli s respektem. Domácí mají parádní, útulný areál, fanoušci jsou jejich šestým hráčem. Jenže i my jsme chtěli uspět a podřídili tomu celkem dost věcí. V krizových situacích nás navíc podržel Honza Marek v brance. Důležité byly naše první dvě branky. I když domácí snížili, věřil jsem v naší kvalitu odchovanců, doplněnou o  pár „pardálů“. Co dál? Čeká nás play off a to je přece odměna za celou sezonu. Jsem za něj rád, protože v této nečitelné soutěži od Opavy až po Dobřany je úspěch se do něj vůbec probojovat,“ ví dobřanský kouč Václav Šlehofer.

Na druhé straně se Jan Falař radovat nemohl: „Jsem zklamaný. Bohužel se nám teď nepovedly dva zápasy a zavřeli jsme si cestu do play off. Nedělám si iluze, že by se to ještě mohlo povést, i když teoretická šance tam je. Dneska nás Šneci jasně přehráli, to musíme, chtě-nechtě, uznat. Přijde mi, že nás svazují zápasy, kde o něco hrajeme. Bavili jsme se o tom s klukama po zápase v šatně, musíme přijít na to, proč tomu tak je. Do Litic pojedeme snad uvolnění, šanci dostanou i někteří hráči širšího kádru, kteří toho letos moc neodehráli. Ale to neznamená, že házíme flintu do žita, budu požadovat, ať si, pravděpodobně poslední zápas sezony, užijeme.“