1. liga

Přelouč šokoval Olymp, Třemošná schytala jedenáct gólů! Nováček stoupá tabulkou

1.NHbL – Nejen CCM Extraliga, ale také druhá nejvyšší soutěž v České republice se velmi rychle blíží ke konci základní části, před námi jsou již pouze tři hrací víkendy.

V tom posledním zabojoval celek Přelouče, který na vlastním hřišti vynuloval jindřichohradecký Olymp či Jungle Fever, jenž se posunul až na šesté místo prvoligové tabulky.

Stoprocentní Jestřábi napravují dosavadní výkony

Za tým víkendu bychom mohli jednoznačně označit mužstvo Jestřábů Přelouč, které v posledních dvou zápasech reagovalo na předchozí neuspokojivé výsledky a pořádně zabralo. V sobotu Jestřábi cestovali na půdu České Třebové, kde se již v první části odrazili do dvoubrankového vedení a nakonec brali tři body po výsledku 5:1.

Trenér Michal Broulík z českotřebovské Lokomotivy uznal, že porážka byla zasloužená: „Byli jsme si dobře vědomi, stejně jako soupeř, že se hraje o šest bodů. Vůbec se nám nepovedl úvod zápasu. Až do třetí minuty se nám nedařilo vymanit z tlaku hostí. Místo, abychom to byli my, kdo bude diktovat tempo, tak to byli Jestřábi. Aktivnější soupeř uzavřel první třetinu dvoubrankovým vedením. V prostřední části se náš výkon zlepšil, ale prohráli jsme zaslouženě. Soupeř hrál dobře, výborně k nám přistupoval, dobře bránil, byl ve správnou chvíli na správném místě, těžko jsme se dostávali do zakončení. Měli jsme mnohem přímočařeji jít do brankoviště a více se tlačit do střelby i ze střední vzdálenosti.“

Na druhé straně panovala v Přelouči daleko větší spokojenost. Jak to viděl Petr Brykner? „Kluci k zápasu i přes hodně nepříznivé podmínky přistoupili opravdu skvěle. Dá se říct, že jsme byli celé utkání lepším týmem a konečně se nám dobrou hru dařilo přetavit také v góly. Důležitým momentem byla opět obětavě odbráněná oslabení ve druhé třetině. Škoda nedůslednosti v obraně, která nás stála chvíli strachu o výsledek, ale naštěstí se díky Kubovi Horákovi podařilo znovu odskočit na dva góly a pak už jsme si závěr pohlídali.“

Přelouč opět vystrčila drápy a přelstila favorita

Na další senzaci nebylo potřeba dlouho čekat. Hned následující den před vlastními fanoušky Přelouč vynulovala Jindřichův Hradec, díky čemuž získala v boji o záchranu velký předstih. „V Přelouči jsem si připadal, že jsem se vrátil v čase o rok zpět. Stejné město, podobně početná sestava, stejně deštivé počasí a bohužel i stejný výkon, který postrádal kvalitu a bojovnost a z toho pramenil i stejný výsledek, nula bodů a nula vstřelených gólů. Tohle město nám není souzeno, domácí nám ukázali, jak se bojuje, když o něco jde a přeji jim záchranu v první lize. My jsme tímto utkáním zřejmě ztratili šanci na druhé místo v tabulce. Liga je neskutečně vyrovnaná a ukazuje se, že každý může porazit každého,“ divil se po utkání trenér Olympu Jan Donauschachtl.

Jak poukazuje sám trenér, Olymp touto porážkou zřejmě definitivně přišel o naději na druhé místo, druhá Polička má nad Jihočechy náskok čtyř bodů. Souboj s Novým Strašecím sice pro Kometu přinesl vítězství až po nájezdech, chuť si ale hráči z Poličky spravili v Dobřanech, kde pěti brankami vyprášili domácího protivníka.

„Polička hrála jednoduše a nic si zbytečně nekomplikovala. To jí stačilo k úspěchu. My jsme se snažili tvořit, hodně zapomínali bránit, a to se nám nakonec vymstilo. Je třeba se ale mrknout i do své kabiny a ne jen kopat okolo sebe. Klasické alibi, že jsme nebyli kompletní nebo že nehrál ten či onen, jsou jen chabé výmluvy a ode mne je neuslyšíte. To není náš styl. Hrají Ti, kteří jsou nominovaní a hlavně chtějí! Klidně s hodně mladými, v tom problém nevidím. Musíme urychleně pár věcí změnit, abychom se už teď nemuseli připravovat na příští sezónu,“ popisuje situaci Snacku Václav Šlehofer starší.

Střelnice v Mladé Boleslavi či šest bodů pro nováčka

Víkend přinesl řadu zajímavých soubojů a zejména výsledků. Plácat po ramenou se mohou zejména hokejbalisté v Kladně. Tým fungující ve stínu úspěšnějšího ALPIQu dokázal v posledních dvou kolech stoprocentně bodovat a rázem se v tabulce dostal na pozice zaručující účast v play off! Jungle Fever nejprve doma porazil Kelty poměrem 6:2, následně dokázal přehrát i celek Nového Strašecí, který den před tím nečekaně skalpoval čtvrtou Karvinou.

Zápas zhodnotil kouč Nového Strašecí Jan Falař: „Věděli jsme, že nás nečeká nic jednoduchého, ale soupeř neměl v podstatě žádné extra vyložené šance. Všechno ostatní opět pochytal Lukáš. Kdybychom byli více produktivnější, máme i z tohoto zápasu tři body. Pět střel z mezikruží, kde nestojí v cestě obránce, se musí využívat, je to pro mne stejná chyba, jako když obránce namaže. Myslím, že jsme tímto víkendem ukázali všem škarohlídům, že pokud budeme hrát vyřazovací boje, bude to zaslouženě. Byli jsme soudržní, věřili jsme si a hlavně jsme se hokejbalem pořádně bavili.“

Bavit se rozhodně museli i fanoušci v Mladé Boleslavi, kam dorazila Třemošná. Od úvodní minuty měli Tygři výrazně herně navrch, po první části se rázem mohli radovat z vedení o čtyři branky. Skóre se nakonec vyšplhalo na propastných 11:0, díky této porážce se ztráta Tatranu na chvostu tabulky znovu navýšila.

Náročný víkend Ronda skončil bez vstřelené branky, Jihlavě stačil gól

Teplické Rondo bude v závěru základní části zběsile bojovat o místa ve vyřazovacích bojích, po posledním víkendu však pozice v play off opustilo a je desáté. S Opavou Teplice padly výsledkem 0:2, v Karviné inkasovaly ještě o tři góly více. „Na to, že je Opava první a prohrála jednou, šlo o vyrovnané utkání. Brzy jsme prohrávali, ve druhé třetině inkasovali znovu, v závěru jsme měli i tlak, ale vstřelenou kontaktní branku rozhodčí neviděl, a tak se na stavu i přes závěrečnou power-play nic nezměnilo. Víkendový výjezd na Moravě s žádnou vstřelenou brankou není dobrou vizitkou, nicméně všem deseti hráčům i tak můžu jen poděkovat,“ stručně popsal duely trenér Teplic Josef Brda.

Opava si výhrou nad Teplicemi pojistila první pozici v tabulce, na čele má nyní náskok pěti bodů, Polička však disponuje jedním zápasem k dobru. „Soupeř přijel pouze v 11 hráčích do pole, ale i tak předváděl dobrou hru. Jejich přímočaré rozehrávky nám dělaly problémy, ale naštěstí jsme znovu udrželi nulu. Celé jaro se střelecky trápíme, i když gólové šance máme, nedokážeme přesně a chladnokrevně zakončit a naše přesilovky to je hrůza. Musíme na tom do play off zapracovat,“ ví opavský Jonáš Grufík.

Souhrn víkendu skončíme v Jihlavě, která porazila gólem Romana Smutného pět minut před koncem Chlumec nad Cidlinou 1:0. Hodnocení vzal na sebe trenér Jihlavy Lukáš Staněk: „Do utkání jsme vstoupili velice aktivně a hned od prvních minut zamkli hosty v jejich pásmu. Jen díky našemu trápení se zakončením a fantasticky chytajícímu brankáří hostí nebylo rozhodnuto již v první třetině. Bohužel od druhé třetiny jsme ustoupili od aktivního způsobu hry a styl jsme přizpůsobili Chlumci. Štěstí se ale nakonec přiklonilo na naší stranu a jako již tradičně rozhodl utkání náš kapitán Roman Smutný. Výkon mužstva stále není optimální, ale určité zlepšení od minulého zápasu tam vidět bylo.“